Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 6 Μαΐου 2017, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Σιάτιστα η προγραμματισμένη εκδήλωση με τίτλο «Από την Ανάσταση στην Πεντηκοστή».

Το Σάββατο 6  Μαΐου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας πραγματοποιήθηκε η μουσικο-θεολογική εκδήλωση από την χορωδία της Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Τρίπολης.

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου, προσφωνώντας τους παρευρισκομένους.

 «Σεβαστοί μου Πατέρες, Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, «Χριστός Ἀνέστη»!

Διανύοντες την αναστάσιμη περίοδο, διακατεχόμαστε από την χαρά του Αναστημένου Ιησού Χριστού.

Αυτήν την χαρά την εκφράζουμε με πολλούς τρόπους. Την εκφράζουμε με τον εορταστικό στολισμό των Εκκλησιών μας, με τις λαμπρές θείες λειτουργίες, με χαρμόσυνες εκκλησιαστικές ακολουθίες, με την  καθημερινή επανάληψη της  προσευχής «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι…».

Την χαρά μας αυτή, την εκφράζουμε κυρίως, «άδοντες και ψάλλοντες» «ύμνους και ωδές πνευματικές», που αναφέρονται στο παμμέγιστο γεγονός της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θέλοντας να εμποτίσει τον νουν και την καρδιά μας και την ζωή μας ολόκληρη, με το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού, το διακηρύττει επί σαράντα ολόκληρες ημέρες μετά την Ανάσταση, με ψαλμωδίες αναστάσιμες, με τον   αναστάσιμο   χαιρετισμό,   «Χριστός Ανέστη», αλλά και με την καθιέρωση της ημέρας της Κυριακής ως ημέρας της Αναστάσεως του Χριστού «ίνα μη εις λήθην γένοιται».

Αυτό το γεγονός θα μας ψάλλουν οι αγαπητοί μας ιεροψάλτες, που απαρτίζουν την χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος από την Τρίπολη Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

Θα μας ψάλλουν και άλλους εκκλησιαστικούς ύμνους, εξαντλώντας το χρονικό   διάστημα   μέχρι   την   ημέρα   της Αγίας Πεντηκοστής.

Τους καλωσορίζουμε στην φιλόμουση πόλη της Σιάτιστας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου…»

Την χορωδία διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Βασίλειος Κούρος. Το θεολογικό περιεχόμενο των Αναστάσιμων ύμνων ανέπτυξε ο Ιερέας π. Αριστείδης Σκόδρος.

Η μελωδική απόδοση των Βυζαντινών ύμνων από τη χορωδία συγκίνησαν το φιλόμουσο ακροατήριο, που χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές.

Στο βήμα ανέβηκε κατόπιν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου, ο οποίος μίλησε για την όμορφη αποψινή εκδήλωση και ανέφερε: «όταν οι ύμνοι αποδίδονται ωραία, επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου ότι η Βυζαντινή μουσική είναι πραγματικά αγιασμένη μουσική. Δεν προσπαθεί να κατεβάσει τον ουρανό στη γη, αλλά να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό.

Κάθε φορά που η Βυζαντινή μουσική εκτελείται ιεροπρεπώς, καταφέρνει να μεταδώσει ιερά μηνύματα, να διδάξει το δόγμα και το ήθος, της πίστεως στον Άγιο Τριαδικό Θεό.»

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον χοράρχη, τους Ιερείς, τους χορωδούς καθώς και τον ομιλητή π. Αριστείδη, για την εκδήλωση λέγοντας ότι, «για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα είναι προφανές ότι χρειάζεται εξάσκηση, επιμονή, κόπος πολύς.

Χρειάζεται να έχεις θέληση, πείσμα, να αφιερώνεις χρόνο πολύ. Προ παντός να υπάρχει κάποιος σκοπός υψηλός χάριν του οποίου θα δώσεις τον εαυτό σου.

Πιστεύω, ότι για να μας αποδώσετε τόσο όμορφα τους ύμνους που ψάλλατε, ασχοληθήκατε αρκετό καιρό, και από πολλά χρόνια καταγίνεσθε με τη Βυζαντινή Μουσική.

Και ο υψηλός σκοπός είναι να υμνείτε τον Θεό και να ευφραίνετε τους πιστούς. Σας ευχαριστούμε πολύ.»

Ευχαρίστησε και τον π. Αριστείδη για τις αναφορές του στα επί μέρους γεγονότα, που ενθυμούμαστε κατά τις Κυριακές του Πεντηκοσταρίου και την Πεντηκοστή, η οποία είναι ο σκοπός της ζωής του κάθε πιστού, η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Ευχαρίστησε τον συνεφημέριό του π. Νέστορα καθώς και τον ευλογημένο λαό του Θεού, που παρευρέθηκαν στην όμορφη Αναστάσιμη εκδήλωση.

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε η Βυζαντινή χορωδία, αποδίδοντας όμορφα την φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και κέρασμα στο πνευματικό κέντρο του Ναού.

Η χορωδία συμμετείχε επίσης και έψαλλε υπέροχα την επόμενη μέρα, Κυριακή το πρωί, στην Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο Ιερό Ναό. Ο βυζαντινός χορός καθήλωσε τους πιστούς με την θαυμάσια ψαλμωδία του, προκαλώντας ψυχική αγαλλίαση και πνευματική ευφορία στους παρευρισκομένους και κέρδισε τις εντυπώσεις και τα συγχαρητήρια των πιστών.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο π. Βασίλειος συνεχάρη τον χοράρχη και τα μέλη του χορού, και τους ευχαρίστησε για τη θαυμάσια ψαλμωδία της χορωδίας που συγκίνησε το εκκλησίασμα, αλλά και εκείνους που άκουγαν μέσα από το Ραδιόφωνο «Ορθοδοξία και Παράδοση» της Μητροπόλεως και το διαδίκτυο παγκοσμίως.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.