Η Τρίτη της Διακαινησίμου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη εόρτασε την Τρίτη 18 Απριλίου 2017, Τρίτη της Διακαινησίμου, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Ανήμερα της εορτής, το πρωί, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, από τους Ιερείς π. Bασίλειο και π. Νέστορα, με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Μετά την Κυριακή του Πάσχα, μία Θεία Λειτουργία τελείται στο Ιερό Ναό του κοιμητηρίου του Αγίου Νικάνορος, για να προσέλθουν οι ενορίτες στους τάφους των προσφιλών τους κεκοιμημένων και να ακουσθεί το «Χριστός Ανέστη» και σ’ αυτούς.

Σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων χρόνων, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, προ της απολύσεως, με το λάβαρο της Αναστάσεως να προπορεύεται, οι Ιερείς κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, με τους ιεροψάλτες και τους πιστούς ψάλλοντας τις καταβασίες του Πάσχα, «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί…», τα αναστάσιμα τροπάρια των αίνων, «Πάσχα ιερόν…», το δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα…» και το «Χριστός Ανέστη», έγινε περιφορά ανάμεσα στα μνήματα και τον Ιερό Ναό.

Στο πετρόκτιστο οστεοφυλάκιο, με εμφανή τα οστά των κεκοιμημένων από το 1709, έγινε στάση, όπου εψάλη το δοξαστικό του όρθρου «Αναστάσεως ημέρα…» και το «Χριστός ανέστη» από όλους τους πιστούς.

Κατόπιν πέρασε η πομπή και από τα άλλα δύο οστεοφυλάκια του κοιμητηρίου, ψάλλοντας όλοι το «Χριστός ανέστη» πολλές φορές.

Στη συνέχεια, αφού εισήλθαν όλοι πάλι στον Ιερό Ναό, οι Ιερείς έκαναν την απόλυση και μοίρασαν το αντίδωρο.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.