Πάσχα στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, 15 Απριλίου 2017, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, στις 11.00 πριν τα μεσάνυχτα, χτύπησαν οι καμπάνες χαρμόσυνα και άρχισε η ακολουθία του Αγίου Φωτός.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος, διάβασε την αναστάσιμη εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Παύλου και στη συνέχεια, εντός του Αγίου Βήματος, εψάλη το Ζ΄ εωθινό: «Ιδού σκοτία και πρωί…» από τους ιεροψάλτες.

Αμέσως μετά, οι Ιερείς του Ναού, ο π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας, εξερχόμενοι από το Άγιο Βήμα και σηκώνοντας ψηλά τη λαμπάδα τους με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το τροπάριο: «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», έδωσαν το Άγιο Φως σε όλους τους πιστούς, και έλαμψε ολόκληρη η Εκκλησία.

Το Άγιο Φως και εφέτος, ήταν αυτό που βγήκε στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και έφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ο κ. Δημητριάδης.

Το λάβαρο της Αναστάσεως φέτος προσφέρθηκε τιμητικά στους μεγάλους Ευεργέτες της Σιάτιστας κ. κ. Κωνσταντίνο και Ελένη Παπανικολάου, για την δωρεά τους για την ανάπλαση του αυλείου χώρου του Ιερού Ναού της Παναγίας, στην πλατεία της Γεράνειας.

Στη συνέχεια οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας, με το λάβαρο της Αναστάσεως να προπορεύεται, εξήλθαν στην αυλή του Ναού, μαζί τους ιεροψάλτες και με όλους τους πιστούς.

Συνηθίζεται κάθε χρόνο, η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως να λαμβάνει χώρα στην στολισμένη εξέδρα, που είναι τοποθετημένη στον αύλειο χώρο του Ναού. Όλοι έψαλλαν μαζί με τους Ιερείς και τους ψάλτες τον νικητήριο παιάνα, της Ζωής επί του θανάτου, το: «Χριστός ανέστη εκ νεκρών…», οι καμπάνες χτυπούσαν πανηγυρικά, άλλοι τσούγκριζαν τα αβγά, άλλοι έβαζαν φωτιά στον «Ιούδα» και όλοι ασπάζονταν ο ένας τον άλλο με χαρά και ενθουσιασμό.

Εισερχόμενοι στον Ιερό Ναό ακολούθησε ο όρθρος της Αναστάσεως και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέμειναν πάρα πολλοί πιστοί, οι οποίοι στο τέλος όλοι κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας μοίρασαν μαζί με το αντίδωρο και από ένα κόκκινο αβγό.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.