Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας κατά την Ακολουθία του Νυμφίου.

«Τῇ ἁγίᾳ καί μεγάλῃ Τετάρτῃ τῆς ἀλειψάσης τόν Κύριον μύρῳ πόρνης γυναικός μνείαν ποιεῖσθαι οἱ θειότατοι πατέρες ἐθέσπισαν, ὅτι πρό τοῦ σωτηρίου πάθους μικρόν τοῦτο γέγονεν».

Το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, 11 Απριλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος  χοροστάτησε στην ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ιερού Ναού π. Βασίλειο και π. Νέστορα και τον Διάκονο Προκόπιο.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε για να προσευχηθεί και να ακούσει από τους ψάλτες του Ναού την ακολουθία της ημέρας και το τροπάριο της αγίας Κασσιανής.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στην Ιερά Ακολουθία πιστούς, αναφέρθηκε στο συναξάριο της Αγίας και Μεγάλης Τρίτης, καθώς και στο Δοξαστικό, το περίφημο τροπάριο «της Κασσιανής», το ποίημα της ομώνυμης μοναχής, για το οποίο ανέφερε και τα εξής: «Αυτό το τροπάριο έχει μια περίεργη ιστορία, η οποία όμως είναι πάρα πολύ άσχημη. Τούτη την ώρα πολλοί έχουν ετοιμαστεί, έχουν φτιάξει χορωδίες για να ψάλλουν το τροπάριο και συναγωνίζονται πολλές φορές, ποιος θα το ψάλλει καλύτερα, αλλά δεν καταλαβαίνουνε τίποτα απ’ ό, τι ψάλλουνε. Γιατί αυτό το τροπάριο υμνεί την μετάνοια, τη δύναμή της και τις συνέπειές της. Και το ψάλλουν πολλές φορές, άνθρωποι αμετανόητοι. Το ψάλλουν χείλη, που οι καρδιές είναι βρώμικες, και αυτή η δυσωδία των παθών υπάρχει σε πολλούς απ’ αυτούς, που συναγωνίζονται να το ψάλλουν. Υμνούν την μετάνοια αλλά δεν την θέλουν στη ζωή τους. Και αυτό είναι ακριβώς το μυστήριο το μεγάλο…

Τι προκαλεί τη μετάνοια της γυναίκας αυτής; Μας το λέει το τροπάριο. «Την σην αισθομένη Θεότητα», δηλαδή η αίσθηση ότι αυτός που συνήντησε είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού…

Είναι αλήθεια ότι όταν ο άνθρωπος στην ζωή του αισθανθεί την παρουσία του Θεού, τότε πραγματικά αλλάζει…

Έτσι, λοιπόν, ο Χριστός παραμένει το αντιλεγόμενο σημείο, το κέντρο της Ιστορίας, που ερμηνεύει όλη την Ιστορία. Μια γυναίκα χαμένη, κρατιέται απ’ το Χριστό και σηκώνεται. Ο Χριστός γι’ αυτήν «κείται εις Ανάστασιν». Και ο Ιούδας που έζησε κοντά στο Χριστό, επειδή αλλιώς τον περίμενε κι αλλιώς του βγαίνει, τώρα σκανδαλίζεται και πέφτει και συντρίβεται.

Τα δύο αυτά πρόσωπα είναι καθρέφτες, που θα μπορούσαμε να καθρεφτίσουμε τη ζωή μας σήμερα. Απ’ την άλλη μεριά είναι και ελπίδα και φόβος. Ελπίδα ότι, όσο χαμηλά κι αν πέσει ο άνθρωπος, ο Χριστός κατεβαίνει πιο χαμηλά απ’ αυτόν, ώστε όταν ο Χριστός ανεβαίνει, να τον πάρει μαζί του. Κι απ’ την άλλη μεριά, αυτός που βγαίνει έξω από το δρόμο, αυτός που δεν έχει ελπίδα είναι ο εγωιστής, ο αλαζόνας, ο αμετανόητος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να δει θαύματα σαν τον Ιούδα, αλλά δεν λείπουν τα θαύματα, για να πιστέψουν οι άνθρωποι σήμερα. Λείπει η καθαρή καρδιά και η μετάνοια.

Έτσι, λοιπόν, απόψε, αγαπητοί αδελφοί, να θαυμάσουμε τη δύναμη της μετάνοιας και το πέλαγος της αγάπης του Θεού. Αν αυτά τα δυο τα κοιτάξουμε καλά, τότε η ζωή μας έχει νόημα, η ζωή μας έχει μέλλον και ελπίδα. Το μέλλον και την ελπίδα, η γυναίκα αυτή τα είδε και έτρεξε προς αυτά…

Και εμείς μαζί με την Αγία Κασσιανή, ας παρακαλέσουμε το Θεό, αυτή τη μετάνοια να μας τη δωρίσει σε όλους μας.»

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παύλος τέλεσε την καταληκτήρια Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων δώρων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.