Η επιστροφή της Αγίας Εικόνος της Παναγίας Ελεούσας στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου

Την πανηγυρική ημέρα της Κυριακής των Βαΐων, οι κάτοικοι της Σιάτιστας την συνδέουν και με την επιστροφή της Αγίας Εικόνος της Παναγίας Ελεούσας στη Μονή Μικροκάστρου. Η Αγία Εικόνα παρέμεινε στην ενορία του Αγίου Νικολάου επί τριάντα πέντε ημέρες και την υποδέχθηκαν οι χριστιανοί στα σπίτια τους με ευλάβεια και χαρά για την ευλογία που φέρνει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων, όλοι μαζί, με την Αγία εικόνα να προπορεύεται, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, με τους Ιερείς, με την Δημοτική αρχή και όλο τον λαό να ακολουθεί, συνόδευσαν την Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας μέχρι την έξοδο της πόλης. Σ’ όλη τη διαδρομή έψαλλαν τον Παρακλητικό κανόνα της Παναγίας. Στην έξοδο της πόλης εψάλη δέηση και στη συνέχεια αρκετοί πιστοί ανεχώρησαν πεζή με  την Εικόνα για το μοναστήρι.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που με τον Ιερέα π. Νέστορα Γκουρομήσιο, περπατώντας, μετέφεραν την Εικόνα, κρατώντας την στα χέρια, μέχρι το Μοναστήρι του Μικροκάστρου, το οποίο απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Σιάτιστα. Η αδελφότητα της Μονής υποδέχθηκε την Αγία Εικόνα στην είσοδο του Μοναστηριού, ψάλλοντας το απολυτίκιό της. Όταν μπήκαν στο Ναό έψαλλαν την παράκληση και επέστρεψαν στη Σιάτιστα.

Η θαυματουργός αυτή Εικόνα, η οποία έρχεται προς ευλογία και στήριξη όλων των πιστών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου και όχι μόνο, εκτίθεται για προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όλες της Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και κατά τις ημέρες όταν τελούνται Ιερές ακολουθίες.

Το πρωτότυπο της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου, προστάτιδας της Ιεράς Μονής, που αγιογραφείται ως Βρεφοκρατούσα, χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού.

Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι πνευματικά δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το σέμνωμα αυτό της Ιεράς Μονής, κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αφήνει το μόνιμο τόπο διαμονής του, μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, για να σκορπίσει την ευλογία του και στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Από την επομένη της υποδοχής, μετά την Κυριακή Της Ορθοδοξίας, οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας, εναλλάξ μετέφεραν την Ιερή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από σπίτι σε σπίτι καθημερινά, για να ευλογηθούν οι πιστοί. Μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου ευλογήθηκαν όλα τα σπίτια των Ενοριτών.

Το θρησκευτικό αυτό έθιμο, της επισκέψεως της Αγίας Εικόνας στα σπίτια των πιστών, είναι παμπάλαιο και κανείς δεν θυμάται από πότε έχει ξεκινήσει. Οι χριστιανοί περιμένουν με αγωνία, πότε θα τους επισκεφθεί η Εικόνα, και την υποδέχονται με λαχτάρα και πόθο, για να τους αγιάσει, να ευλογηθεί το σπίτι τους, να την ευχαριστήσουν και να της εναποθέσουν τα προβλήματά τους.

Η μεγάλη ευλάβεια στην Αγία αυτή Εικόνα οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά, αποκομίζει ο πιστός λαός. Για το λόγο αυτό συνεχίζει να τηρεί τα ευλογημένα θρησκευτικά του έθιμα, με μεγάλη αφοσίωση και θρησκευτική ακρίβεια.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.