Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

«Τ γί καί μεγάλ Δευτέρ μνείαν ποιούμεθα το μακαρίου ωσήφ το παγκάλου καί τς πό το Κυρίου καταραθείσης καί ξηρανθείσης συκς».

Μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, 9 Απριλίου 2017, η πρώτη των Ιερών Ακολουθιών του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας), στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την ακολουθία τέλεσαν οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας. Πολλοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν για να παραστούν συμπροσευχόμενοι στην Ιερή αυτή Ακολουθία, η οποία και σηματοδοτεί την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, καθώς και να προσκυνήσουν τον Νυμφίο της Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο π. Βασίλειος ανέλυσε, γιατί έχουμε μεταπτώσεις στην πνευματική ζωή.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Εκκλησία μας προβάλλει γεγονότα μεγάλα, συνταρακτικά, παγκόσμια, διϊστορικά, αιώνια. Έχουν σχέση με τον Άναρχο Άγιο Τριαδικό Θεό, με τον Μεσσία Ιησού Χριστό και με τον κάθε άνθρωπο. Τα γεγονότα αυτά αφορούν σε όλους μας.

Η Εκκλησία δεν φοβάται, δεν ντρέπεται να προβάλλει και τα λάθη, και τα πάθη, και τις αμαρτίες, και τις ολιγοπιστίες των μαθητών του Χριστού.

Προβάλλει, επίσης, και την πίστη, και τις αρετές, και τη σωτηρία, που προέρχεται απ’ τα πάθη του Χριστού.

Προβάλλει, ακόμη, και τα πάθη του Χριστού, και τα γιορτάζει, και καυχάται γι’ αυτά και μας προτρέπει σε μίμηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα δούμε ένα πλήθος από αντιθέσεις. Πτώσεις, εγέρσεις, ανθρώπων ή και λαών. Θα δούμε το άστατο και ευκολομετάβλητο της ανθρώπινης φύσεως, της ανθρώπινης ψυχής.

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, και είδαμε τα πλήθη των Ιουδαίων να επευφημούν τον Ιησού Χριστό, εισερχόμενο στην Ιερουσαλήμ. «Ωσαννά τω Υιώ Δαυίδ, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ»

Σε λίγες ημέρες μπροστά στον Πιλάτο θα φωνάξουν:                                

Τη Μεγάλη Τρίτη η Εκκλησία μας θα μάς θυμίσει το γεγονός μ’ εκείνη τη πόρνη που μετάνιωσε και άλειψε τους πόδας του Ιησού.

Θα δούμε, ακόμη, τον μαθητή του Χριστού, τον Ιούδα, που θα προδίδει το διδάσκαλό του.

Θα δούμε στη συνέχεια τον Απόστολο Πέτρο να υπόσχεται, ότι ακόμα και σε θάνατο να φτάσει και δεν θα αρνηθεί τον Κύριο. Και, όμως, σε λίγες ώρες να τον αρνείται.

Θα δούμε, όμως, και τον ληστή επάνω στο Σταυρό, να μετανοεί και να ομολογεί ότι πιστεύει τον Ιησού, τον Κύριο, και να ζητά να τον θυμηθεί στη Βασιλεία Του.

Με λίγα λόγια βλέπουμε το ευκολομετάβλητο της ανθρώπινης φύσεως.

Γιατί άραγε δεν υπάρχει η σταθερότητα; Γιατί αυτές οι μεταπτώσεις; Από πού προέρχονται;  

Προέρχονται,

Από τη μη τέλεια γνώση του προσώπου του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός είναι Θεός αληθινός. Είναι και άνθρωπος αληθινός, όπως έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο, «κατ’ εικόνα Θεού», και πορευόμενος ακριβώς στο «καθ’ ομοίωσιν Θεού».

Από το ότι δεν πήραμε σταθερή απόφαση να ακολουθήσουμε το Χριστό.

Από το ότι δεν έχουμε ως στόχο – σημείο αναφοράς τον Χριστό.

Από το ότι δεν εμποτίζει τη ζωή μας ο Χριστός. Δεν είναι το όλον της ζωής μας ο Χριστός, αλλά ένα μέρος της ζωής μας. Είμαστε ένα πάζλ, πολλά κομμάτια: οικογένεια, δουλειά, εκκλησία, ταβέρνα, ταξίδια, γλέντια, προσευχές, τηλεόραση, πνευματική ζωή κλπ. Όταν βάλουμε το Χριστό στη ζωή μας ολόκληρη, όταν όλα εμποτίζονται από τον Χριστό, τότε θα είμαστε σταθεροί στην πνευματική ζωή.

Μην ξεχνούμε, επίσης, ότι είμαστε πολύ αδύναμοι. Για να ζήσουμε την εν Θεώ πνευματική ζωή, και όλα τα προηγούμενα χρειάζονται αλλά κυρίως είναι αναγκαία η χάρη και η βοήθεια του Θεού. Χρειάζονται όλα τα προηγούμενα αλλά μαζί μ’ αυτά χρειάζεται και η ταπείνωση και η καθαρή ζωή. Και όταν ο Θεός ιδεί την προθυμία μας προσθέτει χάρη, εμείς μετά δείχνουμε προθυμία και πίστη και αρετές, και ξανά ο Θεός μάς προσθέτει χάρη, κι εμείς δείχνουμε προθυμία, και ούτω καθ’ εξής. Μ’ αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούμαστε στην εν Χριστώ πνευματική ζωή.»

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.