Εορταστική εκδήλωση των Κατηχητικών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Με θρησκευτική ευλάβεια και με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, τίμησε η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας την διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους μας και στους ηρωικούς Αγωνιστές του 1821.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, με τη συμμετοχή των Ιερέων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασιλείου και π. Νέστορα και του Διακόνου Προκοπίου, χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Ευαγγελισμού και έψαλε τους οίκους της Δ΄ στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε να δοξάζουμε την Παναγία μας γιατί με την υπακοή της μας ξαναχάρισε τη ζωή και να την ακολουθήσουμε. Να μάθουμε και εμείς να κάνουμε υπακοή στου Θεού το θέλημα αν θέλουμε να ξαναβρούμε και την οδό και την αλήθεια και την όντως ζωή.

Στη συνέχεια οι νέοι των κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, πραγματοποίησαν εορταστική εκδήλωση, για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821.

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στις ηρωικές μορφές των γυναικών, που με τα κατορθώματά τους, με το αδάμαστο φρόνημά τους και την ατσάλινη θέλησή τους επί 400 χρόνια δουλείας κάτω από τον τουρκικό ζυγό, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο κοσμοϊστορικό μεγαλούργημα του 1821. Επίσης παρουσιάσθηκε το θεατρικό έργο: «Η Καρατάσαινα», με το οποίο τονίσθηκε η μεγάλη προσφορά των ηρωϊκών γυναικών από τη Νάουσα της Μακεδονίας.

Στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχαν τα παιδιά του μέσου Κατηχητικού Σχολείου, η χορωδία Παραδοσιακών τραγουδιών της Ενορίας, αλλά και κατηχητές και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Ήταν μια συλλογική προσπάθεια της Ενορίας, με σκοπό να ενεργοποιήσει τη μνήμη μας και να αποδώσουμε φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας.

Στην οργάνωση και στην όλη επιτυχία της εορτής συνετέλεσαν πολλοί. Και πρώτα η κατηχήτρια των παιδιών και υπεύθυνη της όλης οργάνωσης κ. Ευφημία Ώττα μαζί με τη βοηθό στο κατηχητικό της έργο, κ. Τατιανή Τζάλια. Η κ. Ευφημία Ώττα ήταν ακόμη ο εμπνευστής και κατασκευαστής των σκηνικών της παράστασης.

Τη Χορωδία διηύθυνε ο μουσικός κ. Παναγιώτης Αμεξίζογλου, παίζοντας ταυτόχρονα και κιθάρα, βιολί έπαιξε η Ελένη Bασιλείου και τουμπερλέκι ο Νικόλαος Λεζγίδης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος ευχήθηκε, «η Εθνική μας εορτή να είναι εορτή αφύπνισης, που θα μας κάνει να μη καθόμαστε στους καναπέδες μας ή στις καρέκλες μας και να χειροκροτούμε αλλά να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη για την αξιοπρέπεια του καθενός από εμάς, του κάθε ανθρώπου, του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, του κάθε παιδιού, που προσπαθούν από την μικρή ηλικία να το χαλάσουν και να το μπερδέψουν, μιλώντας για βιολογικό και για κοινωνικό φύλο, τα οποία έχουν στόχο το λαό μας και την ψυχή του λαού μας. Γιατί αυτά που είδατε και αυτά που ακούσατε, προϋποθέτουν λεβεντιά και δεν μπορεί να ’χει λεβεντιά αυτός που ψάχνεται αν είναι άνδρας ή αν είναι γυναίκα. Γι’ αυτό η πατρίδα μας δέχεται επίθεση όχι μόνον εκ των έξω αλλά και εκ των έσω. Μακάρι να σταθούμε με αξιοπρέπεια στο όνομά μας ως Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, της ευλογημένης αλλά και της δοκιμαζομένης.»

Τέλος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην παρουσίαση αυτής της εορτής, όσοι μας βοήθησαν να καταλάβουμε την πραγματική συμμετοχή του λαού, των γυναικών και των ανδρών, σ’ αυτό τον αγώνα για τη λευτεριά, ευχήθηκε να είμαστε πάντοτε άξιοι της Ελευθερίας μας. Και κατέληξε λέγοντας: «Χρόνια πολλά και Ευλογημένα.»

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασίλειος Βασιλείου κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, εξέφρασε τις πολλές ευχαριστίες προς τον διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μιλτιάδη Γκούβα, για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Σχολείου, ώστε να παρουσιαστεί αυτή η εκδήλωση, ευχαρίστησε τα παιδιά που παρουσίασαν πάρα πολύ όμορφα, με πολύ ενθουσιασμό ζώντας όλα αυτά τα γεγονότα, τα μέλη της χορωδίας και τους μουσικούς, τις εκφωνήτριες αλλά και όσους συνετέλεσαν στην οργάνωση αυτής της γιορτής. Τέτοιες εκδηλώσεις είπε, όπως αυτές είναι εθνικές τονωτικές ενέσεις. Να τη θυμόμαστε πάντα αυτή την εκδήλωση και να μας κρατάει σε μια εθνική εγρήγορση. Χρόνια Πολλά σε όλους.

 Ακολουθεί σύντομο φωτογραφικό υλικό από την εορταστική εκδήλωση.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.