Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και παρουσία πλήθους πιστών, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ο Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λατρείας, τον Ποιμενάρχη μας  πλαισίωσαν συμπροσευχόμενοι, οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας και οι διάκονοι Προκόπιος και Δημήτριος.

Στην ακολουθία του όρθρου, μετά το ασματικόν «Άγιος ο Θεός…» της δοξολογίας, έγινε η περιφορά του Ιερού Συμβόλου της Ορθοδοξίας μας, του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, εντός του Ιερού Ναού και μεταφέρθηκε με σεμνή πομπή στο κέντρο του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας, αφού προσκύνησε και ασπάσθηκε τον Τίμιο Σταυρό, διένειμε, κατά το έθος, ο ίδιος στους πιστούς ως ευλογία, λουλουδάκια, για να λάβουν τη χάρη και τη δύναμη ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τα Πάθη και τη Ζωοποιό Ανάσταση του Κυρίου μας.

Πλήθος πιστών συμπροσευχόμενοι ευλαβικά απέδωσαν την ύψιστη τιμή και προσκύνηση στο υπέρτατο σύμβολο της Χριστιανικής Πίστης, τον Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που είναι η χαρά του κόσμου, η δύναμη των πιστών, το στήριγμα των δικαίων και των δαιμόνων το τραύμα.

Στο Κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Ζωοποιό Σταυρό και μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«…Ο Θεός, μέτρο της αγάπης του έχει το Σταυρό του. Δια του Σταυρού «ήρθε η χαρά εν όλω τω κόσμω». Δια του Σταυρού θα έλθει η χαρά και στη δική σου τη ζωή, και μόνον δια του Σταυρού. Δια της απολαύσεως των οποιονδήποτε πραγμάτων και των παθών σου, μόνο πόνο και θάνατο θα εισφέρεις στον εαυτό σου. Μόνον αποτυχία θα εισφέρεις στον εαυτό σου. «Μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται». Εάν λίγο θυμηθείτε, θα θυμηθείτε τούτες τις μέρες τι είδαμε και τι ζήσαμε, για να δείτε πόσο ματαιοδοξία είναι ο πλούτος. Για να καταλάβετε πόσο καταστρέφει η αλαζονεία και εμάς και τους άλλους. Τα  βλέπουμε αλλά κάνουμε πως δεν τα καταλαβαίνουμε, όταν αφορούν εμάς. Για τους άλλους τα δείχνουμε, για τους άλλους τα λέμε, για τον εαυτό μας όμως, όχι.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η Εκκλησία μάς καλεί, τον αγώνα να τον συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Μέχρι να φθάσουμε ακατακρίτως να προσκυνήσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας και να χαρούμε αυτή την Ανάσταση σαν Ανάσταση της δικής μας της ζωής, μέσα στις οποιεσδήποτε δυσκολίες και συνθήκες.

Σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν χαρά. Σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν ευτυχία. Όμως, τα πιο παλιά χρόνια έβλεπες τη χαρά και την ευτυχία στα καλυβάκια. Εμείς αντικαταστήσαμε με ωραία σπίτια και με παλάτια τα καλυβάκια, γιατί με το που φτιάξαμε κάτι, νομίζουμε ότι εμείς το φτιάξαμε, και πετάξαμε Αυτόν απ’ τον οποίον προέρχεται «πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον».

Όμως τώρα είναι η ώρα της δοκιμασίας. Τώρα πλέον όλα έχουν βγει στην αγορά. Τώρα ή θα μετανοήσουμε ή θα χαθούμε. Ακόμα και ως λαός. Ή θα μετανοήσουμε και θα αλλάξουμε ή θα χάσουμε τα παιδιά μας. Και το βλέπετε πόσο εύκολα και γρήγορα τα χάνουμε πια. Βλέπετε την αδυναμία τους να φτιάξουν κάτι στη ζωή τους. Έτσι, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Ένα πράγμα πρέπει να αποφασίσουμε. Πιο δρόμο θα επιλέξουμε; Του Χριστού ή του διαβόλου. Δεν υπάρχει τρίτος, ούτε υπάρχει ουδέτερος. Ο Χριστός είπε «ο μη ων μετ’ εμού, κατ’ εμού εστίν». Είναι εναντίον μου αυτός που δεν είναι μαζί μου.

Έτσι, λοιπόν, ο Χριστός μας είπε τις προϋποθέσεις. Να μετανοήσεις, να αγαπήσεις, να δεις τις δοκιμασίες σαν επίσκεψη Θεού στη ζωή σου και να ακολουθείς πάντα το Χριστό, και Εκείνος θα σε οδηγήσει στη αληθινή ελευθερία, στην αληθινή χαρά, και τέλος, στη Βασιλεία Του.

Μακάρι να το καταλάβουμε. Δεν είναι δύσκολες οι αλήθειες του Θεού. Είναι πάρα πολύ απλές. Εμείς γίναμε δύσκολοι, εμείς γίναμε μπερδεμένοι. Εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Και το απλό δεν το καταλαβαίνουμε, και γι’ αυτό το χάνουμε.

Μακάρι, λοιπόν, να εμπνευστούμε δύναμη απ’ το Σταυρό του Χριστού, να εμπνευστούμε θάρρος. Να εμπνευστούμε φώτιση και να συνεχίσουμε την πορεία της Μεγάλης Σαρακοστής, αλλά και όλη την πορεία της ζωής μας. Είναι στο χέρι μας να την κάνουμε Αναστάσιμη πορεία.»

   

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.