Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών 5 Μαρτίου 2017, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, εορτάστηκε με λαμπρότητα η ανάμνηση της αναστηλώσεως των αγίων εικόνων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου από τους Ιερείς του Ναού π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ο π. Βασίλειος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, επί τη Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Στην συνέχεια, μετά τήν Οπισθάμβωνον ευχήν, σύμφωνα με το Τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τελέσθηκε η περιφορά των αγίων εικόνων γύρω από το Ναό, εις ανάμνηση της αναστηλώσεως των εικόνων το 843.

Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, οι Ιερείς με τους πιστούς, εξήλθαν από το Ναό ψάλλοντας το απολυτίκιο της Κυριακής της Ορθοδοξίας, «Τήν ἄχραντον Εἰκόνα σου προσκυνοῦμεν Ἀγαθὲ, αἰτούμενοι συγχώρησιν τῶν πταισμάτων ἡμῶν, Χριστὲ ὁ Θεὸς…».

Η πομπή, προπορευομένου του Τιμίου Σταυρού και των πιστών που κρατούσαν Άγιες εικόνες, σταμάτησε τρεις φορές στις τρεις πλευρές του Ναού, τη νότια, την ανατολική και τη βόρεια. Εκεί αναγνώσθηκαν σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω εις ένα Θεόν…) και αποσπάσματα από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Στην τελευταία στάση οι Ιερείς μνημόνευσαν όλους όσοι αγωνίσθηκαν, για την αναστήλωση των αγίων εικόνων και την στερέωση της ορθοδόξου πίστεως. Εισερχόμενοι εντός του Ιερού Ναού, οι Ιερείς έψαλλαν τον ύμνο, «Τίς Θεός μέγας ὡς ὁ Θεός ἡμῶν; Σύ εἶ ὁ Θεός, ὁ ποιών θαυμάσια μόνος».

Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Μετά την απόλυση οι Ιερείς διένειμαν το αντίδωρο σε όλους τους πιστούς, που μετείχαν στην Θεία Λειτουργία.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.