Η εορτή των Αγίων τριών Ιεραρχών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων τριών Ιεραρχών, που είναι οι Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας, συμπροσευχομένων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Σιάτιστας, του Δημάρχου Βοΐου κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλου, Δημοτικών Συμβούλων, του Διευθυντή Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Παπαδέλη αλλά και πλήθους πιστών.

Την Δευτέρα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος με τους Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Λαμπρόπουολο, τον π. Στέργιο Μπαχτσιαβάνο και τον διάκονο Προκόπιο Διδίλη, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια αρτοκλασία.

Κατόπιν εψάλη μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων Αρχιερέων, Ιερέων, διδασκάλων, ευεργετών και δωρητών της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.

Την ομιλία για τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες εκφώνησε ο κ. Τριγώνης Χρήστος εκπαιδευτικός.

Στη συνέχεια ο κ. Τριγώνης διάβασε τα ονόματα των Εκπαιδευτικών, Ευεργετών και Δωρητών της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος απευθυνόμενος στα παιδιά είπε τα εξής: «…Θέλω να πω στα παιδιά των Σχολείων μας, τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα, ότι όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε κάποιους ήρωες στη ζωή μας, για να τους μιμηθούμε. Δεν υπάρχουν ωραιότερα πρότυπα προς μίμηση από τους Τρεις Ιεράρχες, γιατί όπως ακούσατε από τον ομιλητή, υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες. Ο άγιος Βασίλειος είχε σπουδάσει έξι επιστήμες και ήξερε λέει την κάθε μία καλύτερα απ’ αυτόν που είχε σπουδάσει μόνο τη μία. Το ίδιο και οι άλλοι δύο. Αυτοί, λοιπόν, είναι πρότυπα μορφωμένων ανθρώπων, πρότυπα κοινωνικών εργατών, οι οποίοι τις γνώσεις τους τις χρησιμοποίησαν για το κοινό καλό και όχι για τον πλουτισμό τους.

Και χαιρόμεθα γιατί σήμερα τελέσαμε το μνημόσυνο των μεγάλων Ευεργετών της παιδείας, του Έθνους μας, αλλά και της πόλεώς μας, που δεν είναι καθόλου λίγοι αλλά πολλοί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μιμήθηκαν τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες, και τη δύναμη και τον πλούτο που απέκτησαν δεν τα χρησιμοποίησαν για να γλεντήσουν αλλά για να υπηρετήσουν εσάς τα παιδιά, που τότε δεν είχατε καν γεννηθεί και αυτό πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και για σας.

Είναι πολλά τα παιδιά, είπε, εκείνα που παίρνουν κάθε χρόνο μία υποτροφία ή περισσότερες από τα κληροδοτήματα της πόλεώς μας.

Τέλος συνεχάρη τον ομιλητή, γιατί με λίγα λόγια είπε πολλά πράγματα και πάνω από όλα είπε αλήθειες χωρίς να επιχειρήσει να χαϊδέψει αυτιά.

Τελειώνοντας ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και Ευλογημένα.»

Ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας, προσφορά των Εκπαιδευτηρίων της πόλης.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.