Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με εκκλησιαστική ευλάβεια γιορτάστηκε και φέτος, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017, η μεγάλη δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων στην χιονισμένη Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Πριν την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου επί τη εορτή των Θεοφανείων, όπου μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος σημειώνει ότι: «…Οι άνθρωποι από τα πανάρχαια χρόνια, αλλά και στα σημερινά ζητούν να φτιάξουν κοινωνίες που να επικρατεί η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αγάπη. Αλλά είμαστε εμείς οι ίδιοι που τις υπονομεύουμε.

Εμείς στην Πατρίδα μας σχεδιάζουμε να φτιάξουμε ένα καινούριο Σύνταγμα για να κάνουμε πιο δίκαιες τη ζωή μας και τις σχέσεις μας. Το σημερινό Σύνταγμά μας έχει ως προοίμιον την δοξολογία του Τριαδικού Θεού: «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος». Όμως αυτή την προμετωπίδα θέλουν οι σημερινοί άρχοντες μας να την διαγράψουν. Και όμως αυτή ζωγραφίζει με τα πιο έντονα χρώματα την κοινωνία που στόχο έχει την αρετή και τον αγιασμό, την ενότητα που πηγάζει από την φύση μας και την αγάπη που μας κρατάει αδιαίρετους και μονιασμένους. Κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι πηγή της δικαιοσύνης, της ενότητος και της αγάπης είναι ο Τριαδικός Θεός μας διότι είναι Άγιος, Ομοούσιος και αδιαίρετος…»

Στη συνέχεια τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, κατά την οποία έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη μικρή κολυμβήθρα, και ο αγιασμός των υδάτων.

Μετά την απόλυση ευλογήθηκε όλο το εκκλησίασμα με τον Τίμιο Σταυρό και ραντίστηκαν οι πιστοί με τον αγιασμό.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να λάβει τη χάρη και το φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος.

Τα Άγια Θεοφάνεια ή Επιφάνεια εορτάζουμε την βάπτιση του Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό και την φανέρωση του Αγίου Τριαδικού Θεού, για πρώτη φορά στον κόσμο.

Στην Σιάτιστα, σύμφωνα με την παράδοση, όλο το εκκλησίασμα παίρνει ως ευλογία και ένα κομμάτι γλυκιάς πίτας, που είναι προσφορά από τις κυρίες της Ενορίας, οι οποίες τον προηγούμενο χρόνο βρήκαν το φλουρί στο δικό τους κομμάτι.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.