Πανηγύρισε το παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Με ευλάβεια και επισημότητα τίμησε κι εφέτος την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 τη μνήμη του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Επίκεντρο του εορτασμού το ομώνυμο παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη της ενορίας.

Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς εψάλη ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια έγινε η αρτοκλασία από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα και πολλών πιστών που ευλαβούνται τον Άγιο Σεραφείμ.

Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. κ. Παύλος, συλλειτουργούντων των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος και του διακόνου Προκοπίου.

Όπως και κατά τις προηγούμενες χρονιές, στις διήμερες εορταστικές ακολουθίες εκτέθηκε για προσκύνημα τμήμα του ιερού και σεπτού λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.

Όλοι οι πιστοί που παρευρέθηκαν στις εόρτιες συνάξεις, δεξιώθηκαν στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Νικολάου

Να υπενθυμίσουμε πως το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ, πανηγυρίζει και στις 19 Ιουλίου, την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Οσίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος στο κήρυγμά του ανέφερε ότι, «…Ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ μας διασώζει μία βασική αλήθεια της πίστεώς μας, ότι ζούμε για να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα. Και μας προειδοποίησε μάλιστα ότι αν το άγιο Πνεύμα δεν το αποκτήσουμε σ’ αυτή τη ζωή δεν θα το δούμε ούτε στην άλλη. Άρα, λοιπόν, ο σκοπός και το νόημα της ζωής μας είναι να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα…

Πώς αποκτάμε το Άγιο Πνεύμα;

Πρώτον παραμένοντας στην Εκκλησία του Χριστού. Διότι η Εκκλησία του Χριστού είναι το πλήρωμα του Αγίου Πνεύματος…

Δεύτερη προϋπόθεση για να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα είναι το να είμαστε ταπεινοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άγιος Σεραφείμ ενώ πρόκειται να αποκαλύψει μεγάλη αλήθεια δεν κάνει τον σπουδαίο. Λέει, θα σου πω εγώ ο ταπεινός Σεραφείμ. Και οι πραγματικοί Άγιοι εννοούσαν αυτό που έλεγαν. Ο Άγιος Σεραφείμ ήταν ταπεινός ενώπιον του Θεού. Ήξερε ότι, ότι είχε και ότι ήταν, ήταν δωρεά του Θεού σ’ αυτόν. Δεν είχε κάτι δικό του για να μπορεί να καυχηθεί και επειδή ακριβώς είχε συνείδηση της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος γι’ αυτό είπε στο Μοτοβίλωφ, θα στο αποκαλύψω εγώ ο ταπεινός Σεραφείμ.

Ταπεινός ενώπιον του Θεού. Χωρίς την ταπείνωση δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε στο ελάχιστο να δούμε το Άγιο Πνεύμα. Η ταπείνωση είναι βασικότατη προϋπόθεση. Και για να είναι κανείς ταπεινός πρέπει να είναι πάρα πολύ απλούς. Απλούς ενώπιον του Θεού. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να σταθεί με πονηρία, με υπολογισμό, με εγωισμό ενώπιον του Θεού.

Τι σημαίνει απλός; Να δέχεσαι το Θεό με ευχαριστία και ευγνωμοσύνη και να αποδέχεσαι το θέλημα και το Λόγο του. Ο απλούς και ταπεινός άνθρωπος υποτάσσεται πρόθυμα και με χαρά στο Θεό, δεν σχολιάζει και δεν διαπραγματεύεται τα λόγια του Θεού, και το θέλημά του το αποδέχεται ταπεινά και τότε το Πνεύμα το Άγιο ενεργεί μέσα στη ζωή αυτού του ανθρώπου.

Υπάρχει και κάτι ακόμη, που είναι προϋπόθεση των δύο: Είναι η αγάπη. Η ταπεινή αγάπη θα σώσει τον κόσμο. Η ταπεινή αγάπη ενώπιον του Θεού, η ταπεινή αγάπη ενώπιον των ανθρώπων. Δεν μπορείς όμως να έχεις αγάπη, ούτε πολλοστημόριον της αγάπης, εάν δεν είσαι ταπεινός. Ο εγωισμός φυγαδεύει την αγάπη και καλλιεργεί την ιδιοτέλεια και τον εγωισμό στον άνθρωπο. Θέλω να έχω για να απολαμβάνω. Το κριτήριο είμαι εγώ, αλλά όπου υπάρχει το εγώ δεν υπάρχει ο Θεός.

Χρειάζεται, λοιπόν, η ταπείνωση του ανθρώπου, που πηγάζει απ’ την αγάπη του Θεού. Όποιος αγαπά το Θεό γίνεται ταπεινός, γιατί αποκτά τη βεβαιότητα, ότι δεν έχει τίποτα, που να είναι δικό του και ότι όλα είναι δώρα του Θεού.

Ζώντας, λοιπόν, στη Εκκλησία με ταπείνωση και με αγάπη, που γίνονται προσευχή ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης στο Θεό τότε το Πνεύμα το Άγιο ενεργεί μέσα στη ζωή μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άγιος Σεραφείμ και οι Άγιοι δεν ζήτησαν τίποτα από το Θεό, τίποτα για τον εαυτό τους. Ζήτησαν πολλά και τα πάντα για τους άλλους…»

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.