Η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας πανηγύρισε τον έφορο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο

Τον έφορο και προστάτη Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυματουργό και μυροβλήτη πανηγύρισε η Σιάτιστα στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2016, παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας από τον πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ και με τη συμμετοχή των Ιερέων π. Στεργίου π. Βασιλείου π. Νέστορος, και π. Γρηγορίου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ  αναφερόμενος στον βίο του τιμώμενου Αγίου παίρνοντας αφορμή από το απολυτίκιο της εορτής.

Μετά το πέρας του Εσπερινού υπό τους ήχους της φιλαρμονικής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου προς ευλογία της Ενορίας.

Η λιτανεία πέρασε από την πλατεία Γεράνειας, όπου εψάλη δέηση και κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας όλοι οι πιστοί εισήλθαν στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου απ’ όπου πήραν ως ευλογία τον Άρτο της αρτοκλασίας και κεράστηκαν διάφορα νόστιμα γλυκά, που έφτιασαν και πρόσφεραν κυρίες που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό τις οποίες ευχαριστεί πολύ η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τελέστηκε με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών, πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ και τους Ιερείς π. Στέργιο, π. Βασιλείο, π. Νέστορα και του διακόνου Προκοπίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ αναφερόμενος στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.

Στις Ακολουθίες παρέστησαν οι Αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Δημήτριο Λαμπρόπουλο, και πλήθος ευλαβών πιστών που προσήλθαν να ζητήσουν τις πρεσβείες του Αγίου.

Το απόγευμα της Κυριακής, μετά τον Εσπερινό τελέστηκε η Ακολουθία του Παρακλητικού κανόνος του Αγίου Νικολάου και κατόπιν οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας τέλεσαν μνημόσυνο, στο οποίο μνημονεύτηκαν τα ονόματα των κτιτόρων του Ιερού Ναού και όλων εκείνων που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως, κλείνοντας έτσι οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του εφόρου και προστάτου της ενορίας.

Κατά την διάρκεια όλων των Ιερών ακολουθιών τέθηκε σε προσκύνηση το χαριτόβρυτο Ιερό λείψανο του θεοφόρου πατρός Αγίου Νικολάου του θαυματουργού και μυροβλήτου, το οποίο είναι θησαυρισμένο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου.

Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων στο Ενοριακό κέντρο υπήρχε και Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου με στόχο την προβολή και διάδοση του ποιοτικού βιβλίου. Οι βιβλιόφιλοι επισκέπτες μπορούσαν να βρουν πολλούς τίτλους ορθόδοξης πνευματικότητας και επιλεγμένα παιδικά βιβλία.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης «Ορθοδοξία και Παράδοση» 103 Mhz στα FM, και από το διαδίκτυο στην τοποθεσία: siatistaagiosnikolaos.gr.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.