Εσπερινός και Θεία Λειτουργία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό της Ενορίας του Αγίου Νικολάου

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων, τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2016, στον πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Σιάτιστα.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσαν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και οι Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, π. Βασίλειος Βασιλείου και π. Νέστορας Γκουρομίσιος.
Αμέσως μετά, τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας, όπου οι Ιερείς ευλόγησαν τους Άρτους, ενώ οι πιστοί με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια συμμετείχαν και έψαλλαν από κοινού το «Θεοτόκε Παρθένε» και το «πλούσιοι επτώχευσαν». Μετά το πέρας των ακολουθιών ο π. Εφραίμ ομίλησε στο εκκλησίασμα, αναφερθείς στους αγίους Αρχαγγέλους, στην δημιουργία τους από τον Θεό, στην πτώση του Εωσφόρου και την σταθερότητα των υπολοίπων αγγέλων μετά το «Πρόσχωμεν» και το «Στώμεν καλώς» του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε διάφορες εμφανίσεις αγγέλων κατά την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη. Στο τέλος μοίρασε τους ευλογημένους άρτους στους πιστούς.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία από τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες Αγγέλους του Συλλόγου τους.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου. Αναφέρθηκε στους Αγγέλους και στο έργο που επιτελούν. Ανέφερε ότι «οι Άγγελοι,
είναι πραγματικές ουράνιες υπάρξεις, που δημιουργήθηκαν απ’ το Θεό πριν την υλική δημιουργία, και παίζουν έναν ενεργό ρόλο τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην ιστορία όλου του κόσμου.

Οι άγγελοι οδεύοντες συνεχώς προς την αγιότητα, όντας άγιοι, έχουν συλλάβει το νόημα της υπάρξεώς τους, «έπιασαν το νόημα της ζωής τους» και δεν κάνουν πράξεις ή κινήσεις ή ενέργειες άσκοπες, λαθεμένες ή περιστασιακές.

Το έργο τους είναι το αυτό πάντοτε, αλλά και συνεχώς αυξανόμενο σε ένταση, γινόμενο πιο έντονο. Ποιο είναι αυτό; Η ακατάπαυστη δοξολογία του Αγίου Τριαδικού Θεού. Αυτό είναι το κύριο έργο των αγγέλων.

Το δοξολογικό, όμως, έργο δεν έχει επιβληθεί στους αγγέλους από το Θεό. Δεν τους δόθηκε ως εντολή. Είναι κάτι το εντελώς αυθόρμητο, πηγάζει απ’ τους ίδιους. Όταν ατενίζουν το άπειρο κάλλος της δόξας του Θεού, μένουν εκστατικοί και ξεσπούν σε δοξολογία.

Όταν βλέπουν τα μεγαλεία της δημιουργίας Του, ξεσπούν σε δοξολογία.

Όταν παρατηρούν τις φιλάνθρωπες επεμβάσεις του Θεού μέσα στην ιστορία των ανθρώπων, των εθνών, της ανθρωπότητας ολόκληρης, ξεσπούν σε δοξολογίες….

Ένα δεύτερο έργο τους είναι η διακονία τους στα μεγάλα γεγονότα της Θείας οικονομίας καθώς και η φροντίδα για τη σωτηρία των ανθρώπων. Με το δεύτερο αυτό έργο επιφορτίστηκαν μετά τη δημιουργία του ανθρώπου. Γι’ αυτό ο Μέγας Βασίλειος το χαρακτηρίζει ως «περιστατική ενέργεια» δηλ. σαν κάτι το περιστασιακό, το πρόσκαιρο, όσο θα υπάρχει ο κόσμος.

Αυτό είναι καρπός, τόσο της αγάπης τους προς τον Πλάστη τους, όσο και της σφοδρής τους επιθυμίας, για τη δική τους πρόοδο, προς την τελειότητα που δεν έχει τέλος…

Αυτό έχει υπόψιν του ο Απόστολος Πέτρος, όταν λέει ότι, «με πολλή λαχτάρα επιθυμούν να διεισδύσουν στα μυστήρια της Θείας οικονομίας».

Μέσα στην Αγία Γραφή και στους βίους των αγίων μας μπορούμε να δούμε τους αγγέλους να επιμελούνται τους ανθρώπους, να τους φυλάγουν, να τους διδάσκουν, να τους παρηγορούν, να ενισχύουν τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, να αποκαλύπτουν, ακόμη, τα μέλλοντα στους δικαίους και στους προφήτες.

Οι άγγελοι, επίσης, είναι προσωπικοί φύλακες του κάθε χριστιανού… Άγγελοι επίσης φυλάγουν τους ναούς και τα μοναστήρια, όπου λατρεύεται ακατάπαυστα ο Άγιος Θεός. Άγγελοι φυλάγουν τις πόλεις και τα έθνη. Άγγελοι φυλάγουν την κτίση, το σύμπαν ολόκληρο.

Και όλα αυτά όχι ότι δεν θα μπορούσε να τα κάνει ο Θεός μόνος του, αλλά «δημιούργησε τους αγγέλους από άπειρη αγαθότητα και μόνον» σημειώνει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «με σκοπό τη μετοχή τους στη θεία μακαριότητα», ενεργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο.

Τιμώντας κι εμείς σήμερα τους Αγίους Αγγέλους, ας τους μιμηθούμε στο έργο τους: Τη δοξολογία του Αγίου Τριαδικού Θεού και την υπηρεσία, την διακονία του θελήματός Του.»

Τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος Ιωνάς, διδάσκαλος της Σιάτιστας. Ο λόγιος αυτός ιερομόναχος καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Αμέσως μετά το θάνατο των γονέων του, διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, τον οποίο διακόσμησε με αγιογραφίες και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη, μεταξύ των τοιχογραφιών, ξεχωρίζει η μορφή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του Ναού.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.