Τελετή Εγκαινίων Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων του Σιατιστινού συλλέκτη Αθανασίου Σπύρου

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών κειμηλίων του Σιατιστινού συλλέκτη Αθανασίου Σπύρου με τίτλο:

«Τ’ αντρειωμένου τ’ άρματα δοξαστικά στολίδια της κόρης τζοβαΐρια».

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος,  οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Αλέξανδρος Θεοδωρόπουλος, π. Βασίλειος Βασιλείου και π. Νέστορας Γκουρομήσιος, ο αντιδήμαρχος Βοΐου κ. Λάζαρος Γκερεχτές, ο πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, η αντιπρόεδρος της Βοϊακής Εστίας και πρώην πρόεδρος του Βαφοπούλειου Ιδρύματος κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, ο Σχολικός Σύμβουλος της 5ης εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Ιωάννης Παπαδέλης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό,  ο πρόεδρος των Δυτικομακεδονικών Σωματείων και εκπρόσωπος της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας κ. Γεώργιος Γιαννούλης, ο Σιατιστινός ευεργέτης κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Μανούσεια» κ. Ανδρομάχη Μποσταντζή, ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας κ. Θωμάς Θεοδωρόπουλος, ο κ. Γεώργιος Φίλιος πρώην διευθυντής Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, ο κ. Αναστάσιος Δάρδας Δρ. Ιστορικής Θεολογίας και εκπρόσωποι των συλλόγων: «Μαρκίδες Πούλιου», «Φιλίππων Φυσιολατρών», Εθελοντικής Δράσης Πολιτών, Ορειβατικού Συλλόγου «Ο Μπούρινος», Αμπελουργών «Άγιος Τρύφωνας» και πολλοί Σιατιστινοί.

Ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Μίλτος Γκούβας ευχαρίστησε τον συλλέκτη, για την τιμή που έγινε στο Σχολείο με την  αποδοχή της πρότασης, να εκθέσει τα μοναδικά κομμάτια της συλλογής του στο χώρο του σχολείου και αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κ. Αθανασίου Σπύρου.

Στη συνέχεια ο συλλέκτης αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της συλλογής των ιστορικών κειμηλίων, λέγοντας πως η «μαγιά» της συλλογής του ήταν τα οικογενειακά κειμήλια, αφού ο κ. Σπύρου κατάγεται από τις πιο παλιές οικογένειες της Σιάτιστας.

Η κ. Λειψιστινού στον χαιρετισμό της, απευθυνόμενη στον κ. Σπύρου είπε «Σάκη, το όνειρό σου να εκθέσεις στη γενέτειρά σου έγινε πραγματικότητα», γνωρίζοντας τον πόθο του συλλέκτη να γίνει η ιδιαίτερή του πατρίδα κοινωνός της μοναδικής του συλλογής. Τελειώνοντας συνεχάρη το 2ο Δημοτικό Σχολείο που αντιλήφθηκε την μεγάλη αξία της συλλογής του κ. Σπύρου και οργάνωσε την παρούσα έκθεση.

Στη συνέχεια, ο κ. Σπύρου με ενθουσιασμό ξενάγησε ακούραστα ο ίδιος τους συντοπίτες του στο χώρο της έκθεσης, παρουσιάζοντας τα μοναδικά  αυτά εκθέματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μια εβδομάδα:

από 30 Οκτωβρίου έως  6 Νοεμβρίου 2016.

Θα είναι ανοιχτή το πρωί 9:00 – 13:00 και το απόγευμα 17:00 – 21:00.

Κάθε απόγευμα στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.