Η εορτή του Αγίου Νέστορος στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, εορτή του Αγίου μάρτυρος Νέστορος, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νέστωρ Γκουρομήσιος, Ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο, με συλλειτουργούς τον εορτάζοντα Ιερέα π. Νέστορα, τον προϊστάμενο του Ναού πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Βασιλείου και τον διάκονο Προκόπιο.

Πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος μίλησε αναφερόμενος στην εορτή των δύο μεγάλων Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, «οι Άγιοι πριν μαρτυρήσουν και πριν σφραγίσουν τη μαρτυρία της πίστεως με το μαρτύριο του αίματός τους, είχαν γίνει σημεία της παρουσίας του Θεού, και γι’ αυτό ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που έτρεχαν για να μαθητεύσουν, να φωτιστούν από τη χάρη του Θεού και να προχωρήσουν στην κατά Θεόν ζωή…

Το μαρτύριο, είπε, είναι συνέχεια μιας μαρτυρίας εσωτερικής. Η πρώτη έννοια της λέξεως μάρτυς είναι αυτός που μαρτυρεί, αυτός που μαρτυρεί αυτό που ξέρει καλά, αυτό που ζει και δίνει τη μαρτυρία της πίστεως. Και όλη η ζωή των Αγίων και όλη η ζωή των χριστιανών οφείλει να είναι μια μαρτυρία της πίστεως, αφού ουσιαστικά αυτό σημαίνει η λέξη χριστιανός, αυτός που ανήκει στο Χριστό, αυτός που δείχνει το Χριστό, αυτός που μαρτυρεί για το Χριστό, αυτός του οποίου η ελπίδα στη ζωή του είναι η χάρη και η ευλογία του Χριστού…

Τιμώντας τους Αγίους μας, συνέχισε, καλούμεθα να τους μιμηθούμε, αφού αυτό είναι το νόημα της τιμής. Οι Άγιοι δεν περιμένουν από εμάς και δεν έχουν ανάγκη από εμάς. Τους Αγίους τους τιμά ο Θεός. Τους μάρτυρες τους δοξάζει ο Θεός…

Θα πρέπει η ζωή του καθενός μας, όπου και αν είμαστε, να μαρτυρεί για τον Χριστό. Ο τρόπος της ζωής μας, η αναστροφή μας με τους άλλους ανθρώπους, ο τρόπος που μιλάμε, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα… Να φανερώνεται η ζωή του Χριστού ανάμεσά μας, ώστε οι άλλοι, χωρίς εμείς να τους λέμε τίποτα, βλέποντας τον τρόπο της δικής μας ζωής, να μπορούν να μαρτυρούν κι εκείνοι για τον Χριστό και την αλήθεια του».

Στο τέλος ευχήθηκε στον εορτάζοντα πατέρα Νέστορα, τον εφημέριο του Ναού μας. «Τον ευλογημένο και ταπεινό αυτόν άνθρωπο», όπως είπε, «που διακονεί την Εκκλησία του Χριστού και έχει το όνομα του Αγίου μεγαλομάρτυρος Νέστορος και είναι μεγάλη ευλογία για εκείνον, ότι φέρει αυτό το μεγάλο όνομα. Αυτό που του ευχόμαστε είναι, ο Θεός του Δημητρίου, ο Άγιος Θεός μας, δηλαδή, να τον ευλογεί, να τον αγιάζει να τον φωτίζει και να τον αξιώνει να είναι διαρκώς ένας μάρτυρας της παρουσίας του Χριστού μέσα στον κόσμο που ζούμε».

Αρκετοί ήταν εκείνοι που προσήλθαν από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό, για να λειτουργηθούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τον π. Νέστορα.
Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πιστούς, που ήλθαν για να εκκλησιαστούν και να ευχηθούν στον εορτάζοντα π. Νέστορα.
Ο π. Νέστορας ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην ευχαριστιακή σύναξη και τον ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.