Εκοιμήθη η Άννα Παπαγεωργίου, το γένος Τζιουρά, σύζυγος του μεγάλου ευεργέτη της Σιάτιστας κ. Νικολάου Παπαγεωργίου

Την τελευταία της πνοή, στην πόλη που αγάπησε, την Θεσσαλονίκη, άφησε η Άννα Παπαγεωργίου, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016. Η κηδεία της έγινε στην γενέτειρά της, την Σιάτιστα, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας με τους Ιερείς των Ενοριών της Σιάτιστας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σήμερα στον ιστορικό αυτό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας, της Σιάτιστας της προσφοράς και της αρχοντιάς, των ευεργετών και των ανθρώπων που τιμούσαν πάντα και τον τόπο και την πατρίδα. Η Εκκλησία παραδίδει στην αγκαλιά του Θεού και στη δικαία Του κρίση, την αδελφή μας την Άννα καθώς η αγάπη που σύνορα δε γνωρίζει, οδήγησε την οικογένεια των Σιατιστινών «Παπαγεωργίου» στην εσπερία Θεσσαλονίκης, στα Δυτικά, με ένα μνημείο προσφοράς και αγάπης, το «Νοσοκομείο Παπαγεωργίου».

Είχα την ευλογία να γνωρίσω την οικογένεια. Σεμνότατο το ήθος. Τη σιωπή και την προσφορά, σε έναν κόσμο που μάλλον θορυβεί. Έτσι γνώρισα και την αδελφή μας την Άννα. Σιωπηλή και αθόρυβη. Μάννα και σύζυγος. Της προσφοράς και της αγάπης. Σιωπή, σύζυγος, μάνα. Φαίνονται αυτονόητα ή τα προσπερνάμε. Είναι αρετές που εξέλειπαν σήμερα σε εμάς, την νεότερη γενιά, και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά που η Εκκλησία αποχωρίζεται αυτήν τη γενιά, να σκέφτεται ότι φτωχαίνει ο κόσμος μας.

Σήμερα θορυβούμε. Όπως είπα, απουσιάζει η αγάπη. Η θυσία και η προσφορά εξέλειπε. Συνήθως, με της αντιπαροχής τη μέθοδο θα μετρήσουμε εδώ.

Μάνες, πολύτιμο στίγμα στην οικογένεια, υπάρχουν. Και αν σήμερα, μέσα σ’ αυτόν τον πειρασμό και την δοκιμασία, η Ελληνική οικογένεια κρατά αλλά δεν πέφτει, είναι γιατί κάποιες μάνες, σιωπηλές, γονατίζουν, προσεύχονται, μυστικά εκκλησιάζονται και συνεχίζουν να βάζουν λάδι στο καντήλι της θυσίας, για να κρατηθεί ζωντανή και αναστημένη η φλόγα.

Έτσι, λοιπόν, σ’ αυτή τη σιωπή, Σιατιστινή και η ίδια, μέσα σ’ αυτήν την αγάπη, μέσα στους οικείους, στην οικογένειά της, το σύζυγο και τα παιδιά, τις νύφες και τα εγγόνια, απολαμβάνοντας την αγάπη τους έως τέλους. Μ’ αυτή την αγάπη, έτσι την παραδίδουμε στην αγκαλιά του Θεού και στη δικαία Του κρίση.

Είδατε, η Εκκλησία μας μέχρι τέλους νοιάζεται για τα παιδιά μας. Ψάλλει και προσεύχεται. Θέλει και παρακαλεί. Θυμιάζει, όπως τα πρόσωπα των Αγίων μας με το θυμίαμα, το πρόσωπο της κεκοιμημένης αδελφής μας. Πρόσωπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, όπως του καθενός από εμάς, που όμοιό του δεν ανταμώνει ο κόσμος. Γι’ αυτό και μοναδική και ανεπανάληπτη. Γι’ αυτό και η θλίψις στην απουσία της εικόνος των οικείων και αγαπημένων μας προσώπων.

Όμως, εμείς θυμιάζουμε τα πρόσωπα, προσευχόμαστε, παρακαλούμε. Και με την βεβαιότητα της πίστης και την ελπίδα της Ανάστασης, ας συνοδεύουμε στην αγκαλιά του Θεού. Και αυτή μας η προσευχή γίνεται θύμηση, μένει οικόσημο. Και η θύμηση ενεργοποιείται απ’ την αγάπη. Και ό, τι αγαπάς το μνημονεύεις, γι’ αυτό το θυμάσαι. Και ό, τι θυμάσαι και ό, τι αγαπάς, ανεστημένο μένει. Ανάσταση είναι να αγαπιόμαστε μεταξύ μας,  μέσ΄ την αγάπη του Θεού κλεισμένοι.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή της αγαπημένης αδελφής μας Άννας. Να δώσει παραμυθία, παρηγοριά, απαντοχή, στον καλό και άρχοντα σύζυγό της, στα παιδιά, στις νύφες και τα εγγόνια, τ’ αδέλφια της, τους οικείους, τους συγγενείς.

Στο τέλος, επιτρέψτε μου να μεταφέρω τα συλλυπητήρια, τις προσφιλές ευχές, την προσευχή και την αγάπη του οικείου Μητροπολίτου και ποιμενάρχου μας, του Μητροπολίτου Σιατίστης Παύλου, ο οποίος απών, σε διακονία, της Εκκλησίας υπηρεσία, με παρεκάλεσε να προσευχηθώ και να μεταφέρω τις ευχές, την προσευχή και τα συλλυπητήρια.

Της αειμνήστου δούλης σου Άννης, αιωνία η μνήμη».        

Η Άννα Παπαγεωργίου – Τζιουρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Σιάτιστας. Μαζί με τον σύζυγό της Νικόλαο Παπαγεωργίου υλοποίησε αθόρυβα και διακριτικά, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ευεργεσιών στην πόλη της Σιάτιστας και της Θεσσαλονίκης.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης, γιός του Γεώργιου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα. Παντρεύτηκε την Άννα Τζιουρά και απέκτησε δύο παιδιά τον Γιώργο και τον Μάρκο Παπαγεωργίου.
Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια και έχοντας χάσει νωρίς τον Πατέρα του στο πόλεμο του 1940, με δύο μικρότερα αδέλφια τον Λεωνίδα και τον Απόστολο, αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά από μικρή ηλικία. Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκινά το 1953 και επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορία των γουναρικών, με στόχο τις εξαγωγές.

Το 1963 οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους αδελφούς Παπαγεωργίου, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Ελλαδικό χώρο. Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έγιναν πρώτες σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο διάστημα αυτό, μια από τις εταιρείες συγκαταλέγεται στις πρώτες 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον Ελλαδικό χώρο.

Σήμερα συνεχίζει με σοβαρή παρουσία στην Ελλαδική και Διεθνή αγορά με κύριο αντικείμενο τη γούνα.

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

– Ο Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου, με δαπάνες τους ανέγειραν το Γυμνάσιο – Λύκειο 28 αιθουσών στη γενέτειρά τους, την Σιάτιστα, προσφορά στην παιδεία και στη νεολαία της Σιάτιστας.

– Με δαπάνες τους ανεγέρθηκε ο Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Γεωργίου, στην Φρανκφούρτη Γερμανίας, όπου βρίσκεται το κέντρο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, προσφορά στην Εκκλησία και τον απόδημο ελληνισμό.

– Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, που συστήθηκε από τους Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, πρόσφερε 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβε την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος συμμετέχουν στη διοίκηση του Νοσοκομείου συμβάλλοντας στην επιτυχημένη πορεία του και αυτό είναι η προσφορά στην Υγεία.

Χρηματοδότησαν επίσης:

Τη Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα, την αίθουσα τελετών, που φέρει το όνομα της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, μητέρας των Αδερφών και διάφορες μελέτες δρόμων και πάρκων.

Τη Συντήρηση Εκκλησιών και Σχολείων.

Τη Στήριξη μορφωτικών και αθλητικών συλλόγων.

Τις ετήσιες Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών

Το Ίδρυμα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, με την κάλυψη της δαπάνης Ανέγερσης και Εξοπλισμού Βρεφονηπιακού σταθμού, για τα παιδιά των εργαζομένων.

Χρηματοδοτεί τις παιδικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Νέου Έτους.

Καθιέρωση σε ετήσια βάση της βράβευσης των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, από την ημέρα λειτουργίας του.

Ενισχύει οικονομικά ασθενείς του Νοσοκομείου και καλύπτει τα νοσήλια απόρων ασθενών.

Χρηματοδοτεί έναν αριθμό κλινικών ερευνών.

Καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής ιατρών, για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων.

Προσέφερε για την προμήθεια ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος, για την εύρυθμη λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου

– Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σιάτιστας.

– Διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου έως τον Απρίλιο 2009.  Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

– Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου και ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου έχουν τύχει πολλών βραβεύσεων και τιμών όπως :

 – Ανακηρύχθηκαν το 1990 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σύγχρονοι Εθνικοί Ευεργέτες και άξιοι της Πατρίδας.

– Απενεμήθη στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου το 1998 από το Πατριαρχείο το Οφφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου, ο Χρυσός Σταυρός Α΄ Τάξεως της Εκκλησίας από την Ιερά Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας στην Φρανκφούρτη.

– Απενεμήθη στον Νικόλαο Παπαγεωργίου το 2012, το Οφφίκιο του  Άρχοντα Ρεφερενδαρίου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, ο Χρυσός Σταυρός του Μεγαλομάρτυρα Μυροβλύτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης από Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ. κ. Παύλο.

– Την πολυετή προσφορά τους τίμησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, απονέμοντάς τους τον Χρυσό Σταυρό Α΄ Τάξεως της Εκκλησίας.

– Από το Τραμπάτζειο Γυμνάσιο και Λύκειο της Σιάτιστας, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας, ανακηρύχθηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες, και τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως Σιάτιστας.

– Τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επίσης από την Ακαδημία Αθηνών, από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών – Πειραιώς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, τον Σύλλογο Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με το βραβείο Business for peace, κ.α

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.