Ξεκίνησαν οι Εσπερινές ομιλίες της Κυριακής στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥΤην Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, ξεκίνησε ο κύκλος των εσπερινών ομιλιών στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας με θέμα, «Ερμηνεία στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο».
Οι εσπερινές αυτές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 6:00 το απόγευμα, εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Λ. Βασιλείου, προϊστάμενο την Ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Οι ομιλίες αυτές εντάσσονται στις κατηχητικές πνευματικές δραστηριότητες της Ενορίας και παρέχουν πνευματική τροφοδοσία στο ευσεβές πλήρωμα.

Στη χθεσινή του ομιλία ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε πρώτα στο Μυστήριο της ακροάσεως του Λόγου του Θεού.

«Η χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού, είπε, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος μας συγκέντρωσε και πάλι, για να επιτελέσουμε το Μυστήριο της ακροάσεως του Λόγου του Θεού. Ήδη ξεκινήσαμε με προσευχή, και στο τέλος θα κάνουμε πάλι προσευχή, και κατά τη διάρκεια του μαθήματος πολλές φορές επικαλούμαστε το Θεό, για να κατανοήσουμε τα λεγόμενα.

Και είναι πραγματικά μυστήριο η ακρόαση του Λόγου του Θεού, επειδή και ο Λόγος του Θεού είναι μυστήριο, και το πώς εκφέρεται ο Λόγος του Θεού είναι μυστήριο, και το πώς ακούγεται από τους ακροατές είναι μυστήριο, και το πώς ενεργεί ο λόγος του Θεού είναι μυστήριο…

Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, ομιλώντας στους Χριστιανούς των Ιεροσολύμων, επισημαίνει το εξής σπουδαίο παραλληλίζοντας το Λόγο του Θεού, δηλαδή την ομιλία, το κήρυγμα, με τον ενανθρωπίσαντα Λόγο του Θεού. Θα μπορούσα να πω όχι παραλληλίζοντας αλλά ταυτίζοντας τον λόγο, την ομιλία, με τον Θεό Λόγο, το Β΄ πρόσωπο του Αγίου Τριαδικού Θεού…

Λέγει ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων: «Όπως παίρνουμε με τα χέρια μας τον Πανάγιο Άρτο, το Σώμα του Χριστού, για να τον φάμε, και προσέχουμε να μην πέσει τίποτα κάτω, έτσι και όταν κηρύττεται ο Λόγος του Θεού, να προσέχουμε μη μας πέσει κάτω καμία λέξη, καμία φράση, διότι αυτές οι λέξεις, αυτές οι φράσεις είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός». Τη μία φορά είναι ως Σώμα, ως ύλη και την άλλη φορά είναι ως λέξεις, ως ήχος…

Ή Θεία Κοινωνία πούμε ή Θείο κήρυγμα λέμε, είναι το ίδιο πράγμα. Διότι μυστήριο είναι το ένα, μυστήριο είναι και το άλλο. Ιερουργία είναι το ένα, ιερουργία είναι και το άλλο. Λειτουργία είναι το ένα, Θεία Λειτουργία (λειτουργία θα πει έργο για το λαό του Θεού) λειτουργία είναι και το άλλο. Αυτή την ώρα, δηλαδή, τελούμε τη Θεία Λειτουργία του Λόγου, του ήχου, των λέξεων…

Πώς εκφέρεται ο Λόγος του Θεού;

Ο Επίσκοπος ή ο Ιερέας πρέπει να τον μεταφέρει τον Λόγο του Θεού από την Αγία Γραφή προς τους ανθρώπους χωρίς προσθέσεις δικές του και χωρίς αφαιρέσεις. Να τον μεταφέρει ακριβώς όπως είναι.

Πρέπει να τον εξηγήσει, τον Λόγο του Θεού. Πρέπει, δηλαδή, να τον ερμηνεύσει, να τον κάνει κατανοητό, χωρίς να παρεκκλίνει από την ορθότητα και την αλήθεια του θελήματος του Θεού. Να μην λέμε ότι άλλαξαν τα χρόνια, άλλαξαν οι εποχές, τότε ήταν αλλιώς, σήμερα είναι αλλιώς. Αυτά δεν πρέπει όχι να τα λέμε, ούτε να τα σκεπτόμαστε. Εφ’ όσον ο «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον είναι ο αυτός και εις τους αιώνας», άρα και το Σώμα του που κοινωνούμε είναι ο ίδιος ο Χριστός, και ο Λόγος του είναι πάλι ο ίδιος ο Χριστός. Οπότε δεν πρέπει ο ιερουργός του Λόγου του Θεού να τον κατεβάζει στο επίπεδο του ορθού λόγου, αλλά να ανεβάσει τους ακροατές στο επίπεδο του Θείου Λόγου.

Πρέπει ο ομιλητής, ο Επίσκοπος ή ο Ιερέας, να έχει το Πνεύμα το Άγιο, για να μπορέσει να τον κατανοήσει το Λόγο του Θεού πρώτα αυτός και μετά να τον μεταδώσει στο λαό του Θεού, επειδή ο Λόγος του Θεού αποτυπώθηκε, έγινε δηλαδή ήχος, έγινε λέξεις, έγινε γράμματα από το Πνεύμα το Άγιο, δια των Αγίων πνευματοφόρων ανθρώπων. Δηλαδή, το Πνεύμα το Άγιο τους φώτισε αυτούς τους ανθρώπους, τους προφήτες, τους Αποστόλους, τους Αγίους πατέρες της Εκκλησίας, τί να πουν, και αυτοί το είπαν, και αυτοί το κατέγραψαν. Δεν μίλησαν αφ’ εαυτών ούτε οι προφήτες, ούτε οι Απόστολοι, ούτε οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας αλλά το Πνεύμα το Άγιο ομιλεί…

Πώς θα μπορέσουν να τον ακούσουν το Λόγο του Θεού και να τον κατανοήσουν οι ακροατές;…

Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει την ταπείνωση, δεν έχει την καθαρότητα της καρδιάς και την καθαρότητα του βίου, δεν θα μπορέσει ποτέ μα ποτέ να κατανοήσει το Λόγο του Θεού. Γιατί; Επειδή δεν θα έχει το Πνεύμα το Άγιο…

Πώς ενεργεί ο Λόγος του Θεού;

Ενεργεί μυστηριωδώς. Είναι μυστήριο το πώς ενεργεί ο Λόγος του Θεού…

Όσο ακούγεται ο Λόγος του Θεού στον τόπο μας, εμείς να προσέχουμε, να μην αδιαφορούμε, να μην αμελούμε, να δείχνουμε φιλοτιμία και να είμαστε τακτικοί σ’ αυτές τις εσπερινές ομιλίες της Κυριακής και τα παιδιά στα Κατηχητικά Σχολεία.»

Φέτος, ανέφερε ο π. Βασίλειος, είναι η 35η χρονιά που ιερουργεί αυτό το μέγα μυστήριο του Λόγου του Θεού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου. Είναι μεγάλη ευλογία και για τον ίδιο αλλά και για εκείνους που άκουσαν το Λόγο του Θεού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως και μεγάλη ευθύνη, όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος, να είμαστε «όχι μόνον ακροατές του λόγου αλλά και τηρητές». «Μακάριος θα είναι αυτός που θα εκτελεί το λόγο του Θεού και δεν θα είναι μόνο ακροατής». Αυτό ευχήθηκε σε όλους ο π. Βασίλειος, τελειώνοντας τον πρόλογο της ομιλίας του προς τους πιστούς που ήταν παρόντες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Και να ακούμε το Λόγο του Θεού αλλά και να προσπαθούμε να τηρούμε το Λόγο του Θεού.

Της ομιλίας κάθε Κυριακή προηγούνται ο Εσπερινός και η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία αυτή την Κυριακή έψαλλαν οι γυναίκες και οι κοπέλες της ενορίας.

Όσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν στον Ιερό Ναό την Κυριακή το απόγευμα, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά την ακολουθία του Εσπερινού και της Παρακλήσεως καθώς και την ομιλία του πατρός Βασιλείου από τον τοπικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως, στους 103 Mhz στα FM ή από την ιστοσελίδα siatistaagiosnikolaos.gr, σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης η ομιλία μεταδίδεται σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 3:00 μετά το μεσημέρι.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.