Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών Σχολείων τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με την Χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου έγινε και φέτος ο Αγιασμός των Κατηχητικών Σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων της Ενορίας μας του Αγίου Νικολάου.

Η έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου έγινε με την συμμετοχή των παιδιών Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού, γονέων αλλά και ενοριτών.

Ο προϊστάμενος της Ενορίας και υπεύθυνος των κατηχητικών της Ενορίας π. Βασίλειος, σε ένα σύντομο λόγο του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κατηχήσεως της Ενορίας του Αγίου Νικολάου και στο θέμα που επέλεξε ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. κ. Παύλος, να διδαχθεί για την φετινή χρονιά, που είναι «η Θεία Λειτουργία».

Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος εξήγησε τι είναι η Θεία Λειτουργία.

«Η Θεία Λειτουργία, είπε, είναι ο σκοπός της ζωής μας.

Είναι η φανέρωση του Αγίου Τριαδικού Θεού, η αποκάλυψη του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας, η φανέρωση, δηλαδή, του μυστηρίου της σωτηρίας του ανθρώπου.

Η Θεία Λειτουργία είναι η Βασιλεία του Θεού. Όταν μπαίνουμε στη Βασιλεία του Θεού, έχουμε φύγει, έχουμε βγει και από το χώρο και από το χρόνο, δηλαδή δεν πατούμε στη γη. Ο χρόνος, δεν είναι αυτός του ρολογιού, του σήμερα. Ο χρόνος είναι ο αιώνιος χρόνος της Βασιλείας του Θεού. Οπότε, αν εγώ δεν καταλαβαίνω τι γίνεται εκείνη την ώρα της θείας Λειτουργίας, ότι βγαίνω από τον χώρο και το χρόνο τον κοσμικό και μπαίνω στο χώρο της Βασιλείας του Θεού, τότε παραμένω ακόμη στον κοσμικό χώρο και χρόνο. Γι’ αυτό δουλεύει το ρολόι και μου λέει πέρασε η ώρα. Τότε, συνεχίζουμε ως κοσμικά όντα να ζούμε μέσα στον κοσμικό χώρο και χρόνο. Αυτός που βγαίνει από το χώρο και το χρόνο τον κοσμικό, δεν θέλει να τελειώσει η Θεία Λειτουργία.

Θα μπορούσαμε να είμαστε εκτός κοσμικού χώρου και χρόνου πάντοτε; Δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε πάντοτε να το ζούμε αυτό το πράγμα. Κάποιοι όμως Άγιοι το ζούσαν αυτό το πράγμα. Κάποιοι για λίγο χρονικό διάστημα, κάποιοι για περισσότερο. Κάποιοι για πάρα πολύ, όπως ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, που 1.000 μερόνυχτα ήταν με τα χέρια του υψωμένα πάνω σε ένα βράχο και έκανε προσευχή. Άρα βρισκότανε σε ένα άλλο χώρο, στο χώρο της Θείας Λειτουργίας, στο χώρο της Βασιλείας του Θεού…

Τελειώνοντας, ζήτησε από τα παιδιά να είναι παρόντα και να μην χάνουν κανένα μάθημα».  

Θερμές ευχαριστίες πρέπουν στον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, που μάς προσφέρει ακόμη ευκαιρίες ακροάσεως του Λόγου του, αλλά και στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, για την ανύστακτη φροντίδα του για την κατήχηση των πιστών. Ιδιαιτέρως όμως πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά και τους γονείς και όλους τους ενορίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ενορίας να προσευχηθούμε όλοι μαζί, τελώντας την ακολουθία του αγιασμού.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων έχει ως εξής :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.