Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα

Την παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και η εορτή τιμήθηκε πανηγυρικώς στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο ασματικό της Δοξολογίας «Άγιος ο Θεός…» πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο τέλος της οποίας οι πιστοί προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό και έλαβαν  ως ευλογία κλάδους βασιλικού.

Την ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού καθώς και την Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ και ο προϊστάμενος της Ενορίας πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος.

Πλήθος κόσμου παρέστη, τόσο κατά  την Ιερά ακολουθία της Υψώσεως  του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, όσο και κατά  την Θεία Λειτουργία.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί παγκοσμίως τιμούμε με ιδιαίτερο τρόπο την ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Όλες οι Ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα την ημέρα αυτή  έχει θεσπισθεί αυστηρή νηστεία.

Ξέρουμε καλά ότι η τιμή και η προσκύνηση του Σταυρού είναι προσκύνηση του Ίδιου του Εσταυρωμένου  Χριστού μας.

Κατακλύζουμε του Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουμε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, παίρνουμε μαζί μας κλώνους βασιλικού ως ευλογία και χρησιμοποιούμε τα Σταυρολούλουδα για να παρασκευάσουμε προζύμι.

Σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, η Αγία Ελένη τον ασπάσθηκε και τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος ύψωσε ψηλά τον Σταυρό του Χριστού, για να τον δουν οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί.

Ένα παρόμοιο περιστατικό έγινε λίγα χρόνια μετά, το 335, την επομένη των εγκαινίων του πανίερου Ναού της Αναστάσεως. Ο τότε Πατριάρχης ύψωσε και πάλι τον Σταυρό και ευλόγησε τα πλήθη των χριστιανών, των κληρικών και των λαϊκών, που είχαν συρρεύσει στην αγία πόλη για την τελετή των εγκαινίων και παραλλήλως ζητούσαν να προσκυνήσουν το ιερώτατο σύμβολο του χριστιανισμού.

Για μία τρίτη και τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού και συγκεκριμένα το έτος 628. Είναι η εποχή που ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος πολεμά τους Πέρσες. Ο λαός αυτός, προ 14 ετών, είχε καταλάβει την Παλαιστίνη και είχε αρπάξει από τούς χριστιανούς τον Τίμιο Σταυρό. Ο Ηράκλειος νικά και επανακτά τον Σταυρό. Στις 14 Σεπτεμβρίου έρχεται στα Ιεροσόλυμα φέροντας στους ώμους του τον Σταυρό. Είναι ανυπόδητος και φτωχικά ντυμένος. Φθάνει στο Ναό της Αναστάσεως και παραδίδει τον Σταυρό στα χέρια του πατριάρχη Ζαχαρία. Εκείνος υψώνει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό και ευλογεί τα πλήθη των χριστιανών, ψάλλοντας για πρώτη φορά τον πολύ γνωστό ύμνο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου …».

Από την εποχή αυτή μέχρι σήμερα η Εκκλησία μας τιμά με επισημότητα ως πολύ μεγάλη εορτή την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Λόγω δε της σπουδαιότητάς της η εορτή προκαταγγέλλεται την Κυριακή προ της Υψώσεως και παρατείνεται μέχρι την Κυριακή μετά την Ύψωσιν.

Η  Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού συγκαταριθμείται στις ακίνητες δεσποτικές εορτές, δηλαδή εκείνες που αναφέρονται στο πρόσωπο και τη ζωή του Δεσπότη Χριστού και τιμώνται σε συγκεκριμένη ημερομηνία του χρόνου.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.