Προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποίησε η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 προσκυνηματική εκδρομή σε δύο μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Οι προσκυνητές συνοδευόμενοι από τους Ιερείς της ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας π. Βασίλειο και π. Νέστορα, πρώτα επισκέφθηκαν την Γυναικεία Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Όσσης. Εκεί τους υποδέχτηκε η Ηγουμένη Γαληνή μοναχή, η οποία τους μίλησε για την ιστορία της αναστήλωσης του Μοναστηριού και τον αγώνα που καταβάλουν για την αποπεράτωσή του. Στο τέλος η αδελφότητα προσέφερε κέρασμα σε όλους.

Με προτροπή της Ηγουμένης Γαληνής, επισκέφθηκαν και τον περικαλέστατο Ιερό Ναό της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης, ο οποίος βρίσκεται στην πανέμορφη περιοχή της κωμοπόλεως της Όσσης, τόπο καταγωγής της Αγίας Κυράννης.

Η επόμενη στάση ήταν στην κωμόπολη του Σοχού. Οι εκδρομείς επισκέφθηκαν τον Ενοριακό Ιερό Ναό του θαυματουργού Αγίου Γεωργίου (έτος κτίσεως 1770).

Όλοι έμειναν κατάπληκτοι από τις παλιές μεταβυζαντινές αγιογραφίες του. Ο εφημέριος του Ναού π. Χρυσάφης Τσολάκης, ένας άξιος ιερέας, πραγματικός ποιμένας του Σοχού, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του Ναού και στον αγώνα που κατέβαλε για να αναπαλαιωθούν όλες οι εικόνες και η οροφή του Ναού, και να έρθουν στην αρχική τους μορφή.

Κατόπιν έβγαλε προς προσκύνηση την ιερή λειψανοθήκη με αποτμήματα τιμίων λειψάνων των Αγίων Χριστοφόρου, Παντελεήμονος, Χαραλάμπους και Διονυσίου, που είναι θησαυρισμένα στο Ναό.

Στη συνέχεια οδήγησε τους προσκυνητές στο νεοϊδρυθέν Ιερόν Κειμηλιαρχείον του Ναού, το οποίο εγκαινιάσθηκε από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ στις 28 Αυγούστου 2016 και όλοι έμειναν έκθαμβοι από τα εκθέματα που αντίκρισαν όταν το επισκέφθηκαν.

Το Ιερό Κειμηλιαρχείο στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από τους Ναούς του Σοχού.

Στο χώρο εκτίθενται ανεκτίμητα εκκλησιαστικά αντικείμενα και εικόνες παλιές από το 17ο αιώνα. Φιλοξενούνται ακόμη και άλλα παλιά έγγραφα του ευεργέτη και κτίτορα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, αείμνηστου Χατζηχαρίσκου.

Μπορεί κάποιος να θαυμάσει μέσα από τα πολυποίκιλα και πολυπληθή αξιόλογα εκθέματα, την πλούσια ιστορία του Ναού του Αγίου Γεωργίου και εν γένει της περιοχής του Σοχού.

Ο χορηγός του έργου αυτού είναι η αξιότιμη κυρία Στεργιανή Ζαχαρέγκα, χήρα του εκλιπόντος Χριστόδουλου Ζαχαρέγκα και μητέρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως της Αφρικής κ. κ. Δημητρίου, οι οποίοι κατάγονται από το Σοχό.

Η Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως περιλαμβάνει στην αρμοδιότητά της την Ανατολική Τανζανία και τις Νήσους Σεϋχέλλες και εδρεύει στο Νταρ Ες Σαλάαμ (Ειρηνούπολη) της Τανζανίας. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή με την πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Δημητρίου έχει κάνει άλματα. Υπάρχουν 59 Ιεροί Ναοί, πολλοί εκ των οποίων φτιαγμένοι από χόρτα (χορτοκαλύβες), Κατηχητικά Σχολεία, σύνδεσμοι ορθοδόξων νέων και σύλλογοι ορθοδόξων γυναικών.

Η Ιερά Μητρόπολη έχει κατηχήσει και βαπτίσει πάνω από 35.000 ιθαγενείς, δίνει υποτροφίες σε περισσότερους από 1.800 μαθητές και φοιτητές, δίνει βοηθήματα σε εκατοντάδες αναξιοπαθούντες, διανέμει μεγάλες ποσότητες ιματισμού, υπόδησης και σχολικών ειδών, φροντίζει για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, την παροχή πόσιμου νερού και την ανάπτυξη γεωργοκτηνοτροφικών προγραμμάτων. Προσφέρει καθημερινά πρωινό ρόφημα και συσσίτιο σε 400 νήπια, γεύμα σε 250 μαθητές και δύο φορές την εβδομάδα βιταμίνες σε 600 μαθητές. Προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε καρκινοπαθείς νέους καθώς και δεκάδες αναπηρικά αμαξίδια ετησίως. Εξασφαλίζει στέγη σε δεκάδες πολύτεκνες οικογένειες και έχει εξασφαλίσει την παροχή πόσιμου ύδατος σε πάνω από 300.000 ιθαγενείς.

Στη συνεχεία οι εκδρομείς, όπως ήταν προγραμματισμένο, επισκέφθηκαν την Γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου, η οποία κτίσθηκε το έτος 1993, σε αγιορείτικο μοναστηριακό ρυθμό και αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αφορμή της επισκέψεως ήταν η προσκύνηση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

Η έλευση της Εικόνος, αποτελεί έθιμο, που λαμβάνει χώρα για περισσότερο από δέκα συναπτά έτη, λόγω της πανηγύρεως της Γυναικείας Ιεράς Μονής της Παναγίας Θεοσκεπάστου. Κάθε χρόνο ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου γέροντας Γρηγόριος, φέρνει από το μοναστήρι του Δοχειαρίου του Αγίου Όρους την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου η οποία παραμένει για προσκύνηση στο Μετόχι του Σοχού μέχρι και  την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, και ώρα 2.00 το μεσημέρι. Από εκεί αναχωρεί για την Ιερά Μονή Δοχειαρίου.

Τον εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου τέλεσε ο Ιερέας της ενορίας μας πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος. Ακολούθως τελέστηκε Ιερά Παράκληση στην Γοργουπήκοο, από την Καθηγουμένη της Μονής Ευσεβία μοναχή και σύσσωμη την αδελφότητα της Μονής.

Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών αλλά και μετά, οι πιστοί δεν σταμάτησαν να προσέρχονται, για να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν απ’ τη χάρη της τη βοήθειά της.

Το Αρχονταρίκι του Μοναστηριού, ανοιχτό για όλους τους προσκυνητές, που έφταναν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, πρόσφερε καφέ και γλυκά σε όλους να τους ξεκουράσει.

Αργά το βράδυ, οι προσκυνητές,  πήραν το δρόμο της επιστροφής για τη Σιάτιστα, με γεμάτη την ψυχή από ευλογίες.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.