Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στο ομώνυμο εξωκλήσι.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 23 Αυγούστου, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία από τον Ιερέα της Ενορίας π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και μίλησε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος με τον Ιερέα της Ενορίας π. Νέστορα.

Στο κήρυγμά του ο αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ αναφέρθηκε στη ζωή και στο σπουδαίο έργο του Αγίου Κοσμά.

Το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χτίστηκε το έτος 1983 (7-11-83) με την πρωτοβουλία και την χρηματοδότηση των συμπολιτών μας Χρήστου και Θεοδώρας Καραμπέρη και πολλών άλλων πιστών.

Στις ακολουθίες παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί, τιμώντας έτσι τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος κατά τις περιοδείες του, πέρασε 2 φορές και από την πόλη της Σιάτιστας.

Ο Άγιος Κοσμάς έστησε το Σταυρό του, όπως το συνήθιζε, στο τόπο όπου σήμερα είναι χτισμένο το σημερινό εξωκλήσι και είπε στους Σιατιστινούς:

-«Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θα σώσεις όταν θα έλθουν τα χαλεπά χρόνια!».

-«Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα υψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε».

-«Θα ’ρθη καιρός, να σας πάρουν οι εχθροί σας και τη στάχτη από τη φωτιά, αλλά σεις, να μην αλλάξετε την πίστη σας, όπως θα κάμουν οι άλλοι».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.