Πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος στη Σιάτιστα

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, η Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα εόρτασε πανηγυρικά τον Άγιο Νικάνορα το θαυματουργό με επίκεντρο του εορτασμού τον Κοιμητηριακό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος (1709).

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλο και τους Ιερείς π. Βασίλειο, π. Νέστορα και τον διάκονο Προκόπιο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος αναφέρθηκε στον Άγιο Νικάνορα, τονίζοντας ότι «αν και ο Άγιος γεννήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε μια πόλη με αρκετό πολιτισμό, με αρκετούς ανθρώπους μορφωμένους, που διακινούντο πολλές ιδέες, εν τούτοις ο Άγιος προβληματίστηκε για τα ουσιώδη της ζωής, για το νόημά της. Προβληματίστηκε για το γεγονός του θανάτου και το νόημά του στη ζωή του ανθρώπου, και τότε ο Άγιος, από νέος στην ηλικία, βρήκε απάντηση μόνο στην αγάπη του Θεού.

Γνώρισε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και έμεινε έκπληκτος μπροστά στο Θεό που γίνεται άνθρωπος, από αγάπη για τον άνθρωπο. Μπροστά σε έναν Θεό, που η δύναμή του είναι η αγάπη και όχι η δύναμη που συντρίβει, αλλά η αγάπη που θεραπεύει και ανορθώνει και επόθησε να ζήσει με αυτόν το Θεό…

Η Εκκλησία είναι το στόμα του Θεού. Αναγγέλλει το λόγο του. Μας μιλάει για τα πράγματα που έκανε ο Χριστός «τω καιρώ εκείνω», για όσα «είπε ο Κύριος». Αν έχουμε διάθεση να τα ακούσουμε, ο Χριστός μας το είπε και αυτό, «ο έχων ώττα ακούει ακουέτω και συνιέτω».

Γι αυτό, λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε γιατί υποφέρουμε. Και υποφέρουμε, γιατί η ευτυχία είναι μέσα μας και εμείς την ψάχνουμε έξω από εμάς… Ο Θεός μάς καλεί να ζήσουμε στη δόξα του και εμείς σκύβουμε και γλύφουμε αυτά που τρώνε τα γουρούνια. Γι’ αυτό, λοιπόν, να ξυπνήσουμε.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά, συνέχισε, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι εποχές έχουν γίνει χειρότερες. Κοιτάξτε στην Ευρώπη. Η Ευρώπη που αρνήθηκε τον Χριστό, τώρα πια είναι καταδικασμένη να ζει στον τρόμο. Σε λίγο θα βάλουν αστυνομικούς και στα σπίτια τους μέσα. Γιατί; Γιατί έδιωξαν τον Χριστό και κράτησαν το διάβολο. Και ο διάβολος δεν φέρνει τη σωτηρία κανενός αλλά την καταστροφή όλων. Έτσι, λοιπόν, αν έχουμε μάτια αλλά δεν βλέπουμε, τι άλλο μπορούμε να πούμε; Και σε μας θα ’ρθουν αυτά, δεν είναι μακριά. Δεν είναι μακριά καθόλου, αλλά τότε θα λέμε, γιατί; Πώς; Τι; Όταν το κακό χτυπήσει τη δική μας την πόρτα, τότε θα ξεσηκωθούμε. Αλλά αν δεν ξεσηκωθούμε από τώρα, θα χτυπήσει και τη δική μας την πόρτα.

Μακάρι, λοιπόν, όσοι ήρθαμε σήμερα για να γιορτάσουμε τον άγιο Νικάνορα, να ξέρουμε τι τιμάμε. Κι αν πραγματικά το τιμάμε, να προσπαθούμε όμως να το κάνουμε υπόδειγμα για τη δική μας τη ζωή.»

Αμέσως μετά το θείο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος με τους Ιερείς τέλεσαν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιερέως Νικολάου Δάρδα, που επί 42 χρόνια ήταν εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου. Ο μακαριστός Νικόλαος Δάρδας στις 7 Αυγούστου 1947 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος και εκοιμήθη το 1999, 52 χρόνια Ιερέας.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.