Πανήγυρις Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην πόλη της Σιάτιστας.

Τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού γιόρτασε πανηγυρικά το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016, η Ενορία του Αγίου Νικολάου, στο φερώνυμο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως.

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2016, τελέσθηκε από τους Ιερείς της ενορίας του Αγίου Νικολάου, πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο και π. Νέστορα, ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας.

Πλήθος κόσμου, κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Μεταμορφώσεως και να παρακολουθήσει τον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, 6ης Αυγούστου, μετά τον πανηγυρικό Όρθρο, οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας τέλεσαν την Θεία Λειτουργία.

Λίγο πριν την απόλυση της ακολουθίας ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ιερείς ευλόγησαν τους καρπούς της αμπέλου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη της ημέρας, και μοιράστηκαν σταφύλια μαζί με το αντίδωρο σε όλους τους πιστούς που παρευρέθησαν.

Στην πανήγυρη προσήλθε πλήθος πιστών, που συνέχισαν την προσέλευση στο εξωκκλήσι και μετά το πέρας των ακολουθιών.

Το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως επιμελημένο από ευσεβείς κυρίες της ενορίας, αλλά και ο αύλειος χώρος του, που ήταν άψογα τακτοποιημένος από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ανέπαυσε τους χριστιανούς που προσήλθαν.

Το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην πρόσοψη, χτίστηκε το 1962 με χρήματα του Σιατιστινού Αλεξίου Λιάκου, στο λόφο που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη, στη θέση Βίγλα.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.