Πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στη Σιάτιστα

Η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής εορτάστηκε πανηγυρικά με εκκλησιαστική τάξη, στον φερώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία της Γεράνειας.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, συμπροσευχομένων των Ιερέων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασιλείου, π. Νέστορος και π. Μιχαήλ.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο πρωτοσύγκελος π. Εφραίμ κήρυξε τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας ότι «η Αγία Παρασκευή αποτελεί για εμάς πνευματικό οδοδείκτη και μας κρίνει με τη ζωή της. Διότι εμείς οι χλιαροί χριστιανοί, όταν βρεθούμε απέναντι στο κριτήριο και πούμε στο Χριστό, ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα, δεν θα έχουμε καμμία δικαιολογία να πούμε δεν μπορέσαμε. Ο Χριστός θα μας δείχνει τους Αγίους και θα μας λέει, «ήταν και αυτοί άνθρωποι σαν κι εσάς. Αυτοί γιατί και εσείς όχι; και τότε πνευματικά αναφερόμενος, θα κατεβάσουμε το κεφάλι και θα πάει ο καθένας στον τόπο τον ίδιο».

Εν συνεχεία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βοΐου, παρουσία και των Αρχών της πόλεως, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής εντός της ενορίας, ενώ στην πλατεία της Γεράνειας εψάλη δέηση υπέρ των επιτελούντων την λιτάνευση της αγίας εικόνας.

Η ιστορικός Ναός της Αγίας Παρασκευής ανοικοδομήθηκε το 1677, επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Λεοντίου, όπως αναγράφεται με κεραμικά πλακίδια εντοιχισμένα στον βόρειο τοίχο του Ναού και ήταν ο πρώτος Ενοριακός Ναός της Σιάτιστας.

Η Εκκλησία αυτή είναι πολύ αγαπητή στον κόσμο και την παραμονή της εορτής συρρέουν πάρα πολλοί πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1453 – 1912) μέσα στο Ιερό, σε μία κρύπτη, που υπάρχει μέχρι και σήμερα, οι Ιερείς μάθαιναν γράμματα στα παιδιά της Σιάτιστας από το Ψαλτήρι και την Οκτώηχο, τους δίδασκαν την ορθόδοξη πίστη και την ιστορία του τόπου και όλης της Ελλάδας.

Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο και τον π. Μιχαήλ Πετρόπουλο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Βασίλειος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στους Αγίους, «τους φίλους του Θεού», τονίζοντας ότι «ο αγιασμός μας είναι αναγκαιότατος, αν θέλουμε να γίνουμε και εμείς φίλοι του Θεού, να έχουμε την κοινωνία των αγίων, να συμπεριληφθούμε στο νέφος των αγίων και να καταγραφούμε στην Εκκλησία των πρωτοτόκων».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.