Εκδήλωση για τη λήξη των κατηχητικών μαθημάτων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας 16-6-2016

Με μια όμορφη συνάντηση – γιορτή όλων των τμημάτων των κατηχητικών της Ενορίας του Αγίου Νικολάου ολοκληρώθηκε και η φετινή χρονιά των δραστηριοτήτων της νεανικής κίνησης της Ενορίας.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, ήλθε στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου στο προαύλιο του Ενοριακού Ναού έλαβε χώρα η Εορταστική Εκδήλωση, για τη λήξη των Κατηχητικών Συνάξεων για το έτος 2015-2016,

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι Ιερείς της Ενορίας, τα παιδιά και όλοι εκείνοι οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Κατηχητριών και των παιδιών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, «Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…»

Την έναρξη της Εκδήλωσης έκαναν τα κατηχητόπουλα της προσχολικής ηλικίας και της πρώτης τάξεως του Δημοτικού Σχολείου. Η Κατηχήτριές τους, Αναστασία Γκούγκα και Μαλαματή Ζιώγου, παιδαγωγοί, αφού καλωσόρισαν τους παραστάμενους, τους ενημέρωσαν ότι «η κατηχητική χρονιά που έφτασε στο τέλος της, ήταν μια χρονιά γεμάτη ιστορίες, διδάγματα, παιχνίδι, ζωγραφιές, δημιουργικές κατασκευές, γέλια, χαρές αλλά και κλάματα, καθώς ήταν οι πιο μικροί και δεν θα μπορούσαν να λείψουν κι αυτά!!..

Έχοντας πάντα κατά νου», όπως ανέφεραν, «την παροιμία που λέει: «Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και θα θυμάμαι. Κάνε με να συμμετέχω και θα καταλάβω!» προσπάθησαν οι ιστορίες και οι δραστηριότητες, που πραγματοποιούνταν κάθε φορά, να έχουν βιωματικό χαρακτήρα, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν παίζοντας και συγκεκριμένα αναπαριστώντας την κάθε ιστορία με μορφή θεατρικού, αποδίδοντάς την με το δικό τους τρόπο.

Φέτος, κυρίαρχο ρόλο στα θέματά μας», είπαν, «υπήρξαν συζητήσεις σχετικές με τη ζωή ενός μικρού παιδιού στην οικογένεια και κατ’ επέκταση στην μεγαλύτερη οικογένεια που ανήκουμε όλοι, την Εκκλησία. Μάθαμε να σεβόμαστε και να βοηθάμε μες στο σπίτι, να συμμετέχουμε στα Μυστήρια της εκκλησίας και να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, βγάζοντας έτσι και το φετινό μας σύνθημα: «Ένας για όλους και όλοι για έναν!».

Τέλος, «ασχοληθήκαμε αρκετά με τους μύθους του Αισώπου, οι οποίοι αποτελούν και θέμα της σημερινής μας γιορτής, καθώς θεωρήσαμε ότι είναι απ’ τα καλύτερα “παραμύθια” που δίνουν με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά να κατανοήσουν το καλό, το ηθικό και το δίκαιο.

Και επειδή τα παιδιά αγάπησαν τον Αίσωπο και τον δραματοποίησαν, αποφάσισαν μ’ αυτό τον τρόπο να μας αποχαιρετίσουν, ανεβάζοντας δηλαδή στη σκηνή δύο από τους μύθους του.»

Στο τέλος ευχήθηκαν σε όλους «καλό και ευλογημένο καλοκαίρι μέχρι την επόμενη κατηχητική χρονιά!»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κατηχήτρια των παιδιών της Β΄ και Γ΄ Δημοτικού, Μαρία Τσακμάκη, νηπιαγωγός. «Ήταν μια πολύ όμορφη κατηχητική χρονιά», είπε, «με υπέροχα παιδιά, που έρχονταν κάθε φορά με διάθεση και πολλή χαρά.»

Ευχήθηκε να μην σταματήσουν να αγαπάνε το κατηχητικό και κάθε χρόνο να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά στις συναντήσεις μας.

«Ελπίζω», είπε, «τα παιδιά να μη ξεχάσουν όλες αυτές τις στιγμές και να θυμούνται ότι, το κατηχητικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που θα έχουν στη ζωή τους.»

Μετά τα παιδιά παρουσίασαν μία γιορτή με ποιήματα και τραγούδια για το κατηχητικό.

Η Περιστέρα Μάνιου, Δασκάλα, κατηχήτρια των παιδιών της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, αφού καλωσόρισε και αυτή όλους που παρακολουθούσαν τη γιορτή, μίλησε στην αρχή για «τα παιδιά που ήταν συνεπέστατα, κεφάτα, ζωηρά, γεμάτα ενέργεια, συμμετείχαν στα μαθήματα, εξέφραζαν τις απορίες τους μιλούσαν για τα βιώματά τους, συζητώντας ως μια παρέα, την παρέα του κατηχητικού, την παρέα των παιδιών του Χριστού.» Στη συνέχεια ανέφερε τα θέματα που συζητήθηκαν με τα παιδιά.

Τα θέματα που παρουσίασε με τα παιδιά ήταν ένα μικρό αφιέρωμα «στη μητέρα αλλά και τον πατέρα», με ποιήματα και κείμενα, καθώς και με τραγούδια που τους δίδαξε η πρεσβυτέρα Σταυρούλα Βασιλείου, συνταξιούχος δασκάλα. Την χορωδία των παιδιών στη γιορτή συνόδευσαν με την κιθάρα ο καθηγητής Παναγιώτης Αμεξίζογλου και με το βιολί η Ελένη Βασιλείου.

Την παρουσίαση, για το κατηχητικό των νέων του Γυμνασίου, στο οποίο δίδαξε η Βρεφονηπιοκόμος Ευφημία Ώττα, με βοηθούς την Τατιάνα Τζάλια και την Βασιλική Δάρδα, έκανε η μαθήτρια Αθηνά Μαγιάγκα, και ανέφερε ότι στις δικές τους κατηχητικές συνάξεις τα θέματα που συζητούσαν, «αφορούσαν στην πίστη μας. Τι πιστεύουμε και γιατί. Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας για θέματα που είναι πάντα σύγχρονα, όπως η τιμή και η ατιμία, το φυσικό και το αφύσικο, η φθορά και η διαφθορά, η κρίση και η κατάκριση, το αγαθό και το κακό, το παρόν και το μέλλον και ποια στάση πρέπει να κρατάμε ως Ορθόδοξοι χριστιανοί».

Στις κατηχητικές συνάξεις των νέων του Λυκείου υπεύθυνος ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου, προϊστάμενος της Ενορίας και ο υπεύθυνος των κατηχητικών μαθημάτων στα διάφορα τμήματα, που λειτούργησαν στην ενορία του Αγίου Νικολάου.

Η βοηθός του π. Βασιλείου, Δήμητρα Λογδανίδου, έλαβε το λόγο και είπε ότι «κατά τη χρονιά που μας πέρασε, έγιναν πολλές συνάξεις, παρά τον φόρτο των μαθημάτων των τάξεων του Λυκείου και πολλών άλλων δραστηριοτήτων των παιδιών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν όχι μόνο τακτικοί αλλά και γεμάτοι με ενδιαφέροντα, απορίες και προβληματισμούς, γι’ αυτό και στις συνάξεις τους τα θέματα περιστρέφονταν γύρω από την κοινωνική ζωή, την οικογένεια, τις προσωπικές αναζητήσεις, τα σύγχρονα προβλήματα, την παγκόσμια κατάσταση, την εκκλησιαστική – μυστηριακή ζωή και άλλα πολλά.

Ο π. Βασίλειος απαντούσε στις ερωτήσεις και απορίες τους, με βάση την Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, και τους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Η κατηχητική χρονιά ήταν και φέτος πλούσια σε θέματα, ευλογημένη και πνευματικά ωφέλιμη.

Για κάποιους ήταν η τελευταία στην ενορία τους, καθώς τελείωσαν το Λύκειο και θα πετάξουν σε άλλες πόλεις και άλλους τόπους. Τους ευχόμαστε, να τους ευλογεί ο Θεός και να έχουν καλή σταδιοδρομία.

Να μην ξεχνούν κυρίως να μελετούν τον Λόγο του Θεού και να δίνουν παντού τη μαρτυρία του Χριστού, και με τον λόγο και με τη ζωή τους.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος κλείνοντας την εκδήλωση, με έκδηλη συγκίνηση ευχαρίστησε τους Ιερείς της ενορίας και τις κατηχήτριες για την προσφορά τους. Ευχαρίστησε και τα παιδιά, επειδή είχαν την προθυμία, επειδή ξεπέρασαν δυσκολίες, έδειξαν ότι έχουν προσωπικότητα και δεν κάνουν ότι κάνουν οι άλλοι, και ευχήθηκε, «και το καλοκαίρι που έρχεται, να περάσει μέσα στη χάρη του Θεού, ώστε να οχυρωνόμαστε όλοι στις δύσκολες συνθήκες της ζωής, τις σημερινές, να μπορούμε να σταθούμε και όρθιοι, και να αντέξουμε, και να ομορφύνουμε τη ζωή μας». Τελείωσε με τη φράση, «να είστε καλά όλοι».

Την αποχαιρετιστήρια συνάντηση έκλεισε ο προϊστάμενος του Ναού π. Βασίλειος ευχαριστώντας το Σεβασμιώτατο για όλα αυτά που είπε, και ζήτησε από όλους «να προσεύχονται και για τον Επίσκοπο και για τους Ιερείς αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται στο χώρο της Εκκλησίας, στον αμπελώνα της Εκκλησίας, στο χωράφι του Θεού».

Ευχαρίστησε, επίσης, όλες τις κατηχήτριες και τους βοηθούς, όλους τους συντελεστές για την ετοιμασία και οργάνωση της εκδηλώσεως, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και όλους εκείνους, οι οποίοι ολόκληρη τη χρονιά εργάσθηκαν, κουράστηκαν και καταπονήθηκαν.

Ευχαρίστησε και όλα τα παιδιά, τα οποία, δόξα τω Θεώ, ήταν και πολλά και τακτικά στα μαθήματα της κατηχήσεως. Τα υπενθύμισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα είναι ανοιχτή, για παιχνίδι, δανεισμό βιβλίων, συζητήσεις, εκκλησιαστικές ακολουθίες, εξορμήσεις και ό,  τι άλλο επιθυμούν.

Ευχαρίστησε και τους γονείς, οι οποίοι έχουν καταλάβει ότι, πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στην κατήχηση και στην Εκκλησία, για να γνωρίσουν όσο περισσότερο τον Άγιο Τριαδικό Θεό, τον Ιησού Χριστό και γενικώς όλη την χριστιανική πίστη.

Όλες οι κατηχήτριες, οι βοηθοί τους, ο Χρήστος Καρακουλάκης και οι πιο τακτικοί μαθητές πήραν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, μαζί με την Εικόνα της Παναγίας, που έδωσε ως ευλογία σε όλους, και ένα ωραίο βιβλίο – δώρο της ενορίας.

Αποχωρώντας από τον Ιερό Ναό, όλα τα παιδιά και όλοι όσοι παρακολούθησαν τη γιορτή πήραν κι από ένα μικρό κέρασμα.

Η αφίσα της φετινής λήξης των κατηχητικών ήταν ιδέα του π. Βασιλείου, ο οποίος την σχεδίασε και με τη συνεργασία όλων των κατηχητριών, οι οποίες δούλεψαν αρκετές ώρες, την τελειοποίησαν.

Το κεντρικό πρόσωπο της αφίσας, που είναι «ο Χριστός ευλογών», σχεδίασε και χρωμάτισε ο Χρήστος Καρακουλάκης, βοηθός σε όλες τις εκδηλώσεις των Κατηχητικών της Ενορίας.

ΟΙ Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστωρ και οι κατηχήτριες εύχονται σε όλα τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, καλό και ευλογημένο καλοκαίρι κοντά στο Χριστό! και καλή αντάμωση τον Οκτώβριο!

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.