Εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 15 Μαΐου 2016, η χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας έλαβε μέρος σε εκδήλωση της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ροδίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου, για την εορτή της μητέρας.

Την εορτή άνοιξαν τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ροδίτη, που απήγγειλαν ποιήματα για τη μάνα και στη συνέχεια η χορωδία κυριών της Ενορίας, υπό τη διεύθυνση του Ιερέα του Ναού π. Ηλία, έψαλε επίκαιρους αναστάσιμους ύμνους.

Ακολούθησε η Παραδοσιακή χορωδία της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Παναγιώτη Αμεξίζογλου, η οποία και τραγούδησε για τη μητέρα, και όχι μόνο, και πλαισίωσε με πολλά παραδοσιακά τραγούδια και πολύ ευχάριστα την όμορφη γιορτή για την μητέρα.

Η πρεσβυτέρα Σταυρούλα Βασιλείου, 30 χρόνια δασκάλα, σήμερα συνταξιούχος, πολύτεκνη μάνα και υπερπολύτεκνη γιαγιά, μίλησε με θέμα: «Η χριστιανή μάνα».

Στην ομιλία της η πρεσβυτέρα αναφέρθηκε στις βασικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια μάνα, για να ανταπεξέλθει σωστά στις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τις επιταγές της πίστης μας και στο χρέος που έχουν οι χριστιανές μητέρες απέναντι στα παιδιά τους, ιδιαίτερα στη σύγχρονη ζωή.

Αμέσως μετά προβλήθηκε  Power Point – Παρουσίαση για τη μάνα, που ετοίμασε η πρεσβυτέρα για την εορτή της μητέρας και ακόμη δύο μικρά βίντεο.

Η παρουσιάστρια Δήμητρα Λογδανίδου τελειώνοντας την παρουσίαση  ευχαρίστησε τον π. Ηλία με την πρεσβυτέρα του, αλλά και όλους τους Ενορίτες, για την πρόσκληση που μας έκαναν να γιορτάσουμε μαζί τους τη μεγάλη μορφή της Μητέρας, του πρώτου προσώπου που βλέπουμε, μόλις ανοίξουμε για πρώτη φορά τα μάτια μας στο πρωτοαντίκρυσμα της ζωής.

«Η Εκκλησία μας» είπε, «τιμά πάντοτε, κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή τη Μάνα!  Την τιμά στο πρόσωπο της Μεγάλης Μάνας, της Παναγιάς μας. Και την ημέρα της μεγάλης εορτής της Υπαπαντής, παρ’ ότι Δεσποτική Εορτή, τιμάται η Μητέρα του Δεσπότου Χριστού! Στο πρόσωπό Της γιορτάζει διαχρονικά η Μητέρα, εκείνη που στέκει δίπλα στο παιδί της, από τη στιγμή που θα το φέρει στον κόσμο».

«Ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης, είχε πει: «Το γάλα που θηλάζει η μάνα το παιδί, για να το μεγαλώσει, είναι το αίμα της, που γίνεται ζωή, για την ζωή του παιδιού της».

Την τελετή έκλεισε με το λόγο του ο εφημέριος του Ναού π. Ηλίας Κοντός, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των μητέρων στη ζωή του ανθρώπου και την κοινωνία γενικότερα. Στη συνέχεια ο π. Ηλίας κάλεσε τον π. Βασίλειο Βασιλείου, Ιερέα της ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, να πει δυο λόγια προς τους ενορίτες του. Ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στον σημαντικότατο ρόλο που παίζει η κάθε χριστιανή μάνα στην εν Χριστώ ανατροφή των παιδιών της. «Από τις πρώτες στιγμές της ζωής του κάθε παιδιού, η μάνα θα πρέπει να αναφέρεται και να προβάλλει τον Άγιο Τριαδικό Θεό, την Παναγία, τους Αγίους και την Εκκλησία, για να μπορέσει το νέο παιδί να γνωρίσει αληθινά μεγάλα και υψηλά πρότυπα, τα οποία θα τον οδηγήσουν με ασφάλεια μέσα στις δυσκολίες της ζωής. Αν αυτό δεν το κάνει η μάνα, το παιδί (όση μόρφωση και να  έχει) θα καταλήξει να γίνει ένας καταστροφέας του εαυτού του και της κοινωνίας. Και τέτοιοι υπάρχουν πάρα πολλοί σήμερα, οι οποίοι είναι φοβερά μορφωμένοι, όμως δεν γνωρίζουν τον Θεό και το θέλημά του».

Αμέσως μετά ο π. Ηλίας πρόσφερε στον π. Βασίλειο δύο μπουκάλια κρασί από το χωριό Ροδίτη και ένα αξιόλογο βιβλίο του Αιδεσ. Διονυσίου Τάτση με θέμα: «Ευωδία πνευματική». Επίσης τα παιδιά της ενορίας πρόσφεραν από ένα γαρύφαλλο στην κάθε μία χορωδό και στην πρεσβυτέρα μία υπέροχη ανθοδέσμη.

Ακολούθησε γεύμα με πλούσια και ποικίλα εδέσματα, στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου, τα οποία ετοίμασαν οι κυρίες της Ενορίας. Ήταν όλα πολύ νόστιμα και όλοι ευχαριστήθηκαν.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην επιτυχή διεξαγωγή της όμορφης και ζεστής γιορτής για τη Μάνα και ιδιαίτερα τους ενορίτες που με την προσέλευσή τους την τίμησαν!

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.