Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

Τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού εόρτασε σήμερα, Τετάρτη της Διακαινησίμου, 4 Μαΐου 2016, η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, στο εξωκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου.

Έτσι, το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Στο κήρυγμά του ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο που έγραψε ο Ευαγγελιστής Μάρκος, το συντομότερο από τα τέσσερα, που είναι γνωστό ως το Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού.

Μέσα σ’ αυτό ο ιερός Ευαγγελιστής, παρόλο που δεν ήταν από τον κύκλο των δώδεκα αποστόλων, έχει περιλάβει αρκετά από τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας. Λίγα από τη διδασκαλία Του, τα θαύματα Του, τα Πάθη και την Ανάσταση Του.

Περισσότερο είπε, ο Ευαγγελιστής Μάρκος διηγείται αυτά που έκανε ο Ιησούς Χριστός και όχι αυτά που δίδασκε. Αναφέρει ότι ο Χριστός είναι απόγονος του Δαβίδ, ότι κυριαρχεί επί των Δαιμόνων, ότι κυριαρχεί επί του θανάτου, ότι τροφοδοτεί το λαό του.

Και τούτο, γιατί κύριος σκοπός της συγγραφής του ήταν με την έκθεση αυτή των θαυμάτων να προβάλλει τη θεϊκή καταγωγή του Ιησού και τη δύναμη Του, ιδιαίτερα δια των θαυμάτων, και την βασιλική Του εξουσία, που εξέλαμψε με την κάθοδό Του στον Άδη. Γι αυτό και οι αγιογράφοι τοποθετούν δίπλα στον Ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, που είναι σύμβολο της δύναμης και της εξουσίας.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.