Η ακολουθία της Αναστάσεως στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, γιορτάστηκε πανηγυρικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, με αναστάσιμη λαμπρότητα και πασχαλινή μεγαλοπρέπεια.

Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας με τις λαμπάδες στα χέρια προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως και να συνεορτάσουν με τους Ιερείς του Ναού την Εορτή των Εορτών της Ορθοδοξίας μας.

Μετά τον κανόνα του όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου ο π. Βασίλειος διάβασε την αναστάσιμη εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Παύλου, που απευθύνονταν προς τους Ιερείς και όλα τα πιστά τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Στη συνέχεια οι ιεροψάλτες εισήλθαν  εντός του Αγίου Βήματος και έψαλαν μαζί με τον π. Βασίλειο το εωθινό: «Ιδού σκοτία και πρωί…».

Αμέσως μετά οι Ιερείς εξήλθαν του Αγίου Βήματος κρατώντας ψηλά τη λαμπάδα τους με το Άγιο Φως ψάλλοντας το τροπάριο: «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».

Αφού οι πιστοί έλαβαν από τα χέρια των Ιερέων το ανέσπερο Άγιο Φως, το οποίο βγαίνει στο Ζωοδόχο Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας, το οποίο μετέφερε στην Σιάτιστα ο ενορίτης μας κ. Αθανάσιος Καρανάσιος του Χρήστου, κατευθύνθηκαν όλοι μαζί με το λάβαρο της Αναστάσεως να προπορεύεται, προς την ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, για να ακούσουν τον νικητήριο παιάνα, της ζωής επί του θανάτου, το «Χριστός Ανέστη».

Συνηθίζεται κάθε χρόνο, η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως να λαμβάνει χώρα στην στολισμένη εξέδρα, που είναι τοποθετημένη στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Το λάβαρο της Αναστάσεως το κρατούσε ο κ. Χρήστος Καρανάσιος, γιος του Αθανασίου, το οποίο προσφέρθηκε τιμητικά στον πατέρα του, για την ανιδιοτελή μεταφορά του Αγίου Φωτός επί πολλά χρόνια στο Ναό του Αγίου Νικολάου, από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Την ακολουθία της Αναστάσεως και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου τέλεσαν τη νύχτα της 1ης Μαΐου 2016, οι Ιερείς του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Ήταν δε πάρα πολλοί αυτοί, που κατόπιν σχετικής παραινέσεως του Σεβασμιωτάτου του Μητροπολίτου κ. κ. Παύλου παρέμειναν στον Ιερό Ναό κατά την διάρκεια της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας και κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τηρουμένης της παραδόσεως στο τέλος της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας ο π. Βασίλειος ανέγνωσε τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου εις το Πάσχα, επιφωνώντας οι πιστοί το «επικράνθη» και το «Ανέστη».

Μετά οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας μοίρασαν μαζί με το αντίδωρο και από ένα κόκκινο αβγό σε όλους τους πιστούς.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.