Ακολουθία και η Περιφορά του Επιταφίου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Τῷ Ἁγίῳ καί Μεγάλῳ Σαββάτῳ τήν θεόσωμον ταφήν καί τήν εἰς ἅδου κάθοδον τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐορτάζομεν, δι’ ὧν τῆς φθορᾶς τό ἡμέτερον γένος ἀνακληθέν, πρός αἰωνίαν ζωήν μεταβέβηκε.

 

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, τελέσθηκε το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, ο οποίος ήταν κατάμεστος από πιστούς, που ήρθαν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, να ακούσουν την ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου και να ψάλλουν μαζί με την χορωδία της Ενορίας, τα Εγκώμια.

Μετά την Ακολουθία πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της ενορίας, η περιφορά του Επιταφίου, με την χορωδία να ψάλλει τα εγκώμια σε όλη τη διαδρομή.

Στην πλατεία του Δημαρχείου έγινε η συνάντηση των δύο επιταφίων, των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου, όπου μίλησε επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος. Έπειτα ανεχώρησαν οι πιστοί με τους επιταφίους τους, ενώ στη συνοδεία προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Παύλος και η μπάντα του Δήμου που απέδιδε πένθιμα εμβατηρία.

Φθάνοντας στον Ιερό Ναό, η κεντρική πόρτα του Ναού ήταν κλεισμένη. Ακολούθησε στιχομυθία μεταξύ του Επισκόπου (έξω απ’ το Ναό) και κάποιου άλλου (μέσα στο Ναό), λέγοντας τα του ψαλμού του Δαβίδ:

-«Άρατε πύλας οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης!»

-«Και τίς εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης;»

-«Κύριος των δυνάμεων, Κύριος κραταιός και δυνατός, ούτος εστίν ο Βασιλεύς της δόξης!».

Μετά την είσοδο του επιταφίου και του λαού στον Ιερό Ναό, ο Επίσκοπος με τους Ιερείς εναπέθεσε το τίμιο Σώμα του Χριστού επί της Αγίας Τραπέζης (η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον τάφο του Χριστού).

Στο τέλος της ακολουθίας οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας μοίρασαν τα λουλούδια του επιταφίου στους πιστούς, για ευλογία.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.