Μεγάλη Τρίτη βράδυ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου

«Τῇ ἁγίᾳ καί μεγάλῃ Τετάρτῃ τῆς ἀλειψάσης τόν Κύριον μύρῳ πόρνης γυναικός μνείαν ποιεῖσθαι οἱ θειότατοι πατέρες ἐθέσπισαν, ὅτι πρό τοῦ σωτηρίου πάθους μικρόν τοῦτο γέγονεν».

01Σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής τελέστηκε η Ακολουθία του Νυμφίου τη Μεγάλη Τρίτη, το βράδυ, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στην ακολουθία, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. κ. Παύλος, μίλησε στους πιστούς, παίρνοντας ως αφορμή το τροπάριο της Κασσιανής μοναχής και μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«…Η Αγία Κασσιανή επειδή ζούσε το θείο έρωτα, -έτσι ζούσε τη σχέση της με το03 Χριστό,- μπορούσε να καταλάβει δύο πράγματα. Πόσο χαμηλά μπορεί να ρίξει τον άνθρωπο η επιθυμία ενός αληθινού έρωτα, όταν όμως στραπατσαριστεί, αλλά και πόσο μπορεί να τον οδηγήσει στη σωτηρία και στη καθαρότητα, όταν ο έρωτας στραφεί στον πραγματικό του στόχο, στον έρωτα του Θεού, για να μπορεί κανείς δια του Θεού, να ερωτευτεί και να αγαπάει σωστά τους ανθρώπους, και να μην πέφτει στις παγίδες, που είναι τόσο καλοστημένες σήμερα, και προσπαθούν να μας πείσουν, ότι η αμαρτία είναι ο φυσικός τρόπος ζωής, και όχι η αρετή και η μετάνοια.

Προχωράμε, είπε, στην Μεγάλη Εβδομάδα, που δεν είναι μεγάλη γιατί οι ώρες είναι περισσότερες και μεγαλύτερες, ούτε οι μέρες, αλλά είναι μεγάλα τα γεγονότα.

Αλήθεια πόσα από αυτά καταλαβαίνουμε. Πόσα από αυτά περνάνε μέσα μας και μας οδηγούν στη μετάνοια;

02Κάθε χρόνο η Μεγάλη Εβδομάδα είναι κρίση για τον καθένα μας. Όσα χρόνια είμαστε, τόσες μεγάλες Εβδομάδες έχουν περάσει από πάνω μας. Μας έχουν αγγίξει; Μας έχουν αλλάξει; Μας έχουν προβληματίσει; Μας έχουν κάνει να δούμε μήπως αυτά που θεωρούμε αυτονόητα δεν είναι; Μήπως αυτά που νομίζουμε σωστά είναι λάθος; Γιατί τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε ανατροπές. Απίστευτες ανατροπές. Έρχεται ο ίδιος ο Χριστός και μας λέει: «οι τελώνες και οι πόρνες θα φθάσουν πριν από όλους σας στη Βασιλεία του Θεού». Όχι για την αμαρτία τους, αλλά για την μετάνοιά τους. Κι εμείς που λέμε εγώ δεν είμαι τελώνης, εγώ δεν είμαι πόρνη, μπορεί να βρεθούμε πίσω από αυτούς, γιατί μπορεί η ψυχή μας να μην έχει αισθανθεί την πραγματικότητα του Θείου προσώπου και να μην έχει αλλάξει.

Το δηλώνει αυτό η κατάσταση που βρισκόμαστε. Η ακαταστασία της ζωής μας, η ακαταστασία στα σπίτια μας, η ακαταστασία στις κοινωνίες μας και ούτω καθ’ εξής. Γι’ αυτό, λοιπόν, το είπα και το εννοώ και γι αυτό το επαναλαμβάνω. Χωρίς αληθινή μετάνοια δεν υπάρχει σωτηρία για μας. Υπάρχουν λαοί που μεσουράνησαν και μετά χάθηκαν. Γιατί χάθηκαν; Για τις αμαρτίες τους.

Χωρίς, λοιπόν, τη δική μας μετάνοια, και εμάς η μετάνοια είναι χειρότερη από την πορνεία, γιατί η αμαρτία μας είναι η αλαζονεία, που σημαίνει πορνεία με το διάβολο. Αυτό σημαίνει αλαζονεία και γι αυτό ακριβώς μένουμε αμετανόητοι και γινόμαστε χειρότεροι και χάνουμε την ευλογία του Θεού.

Να παρακαλέσουμε, λοιπόν, αυτήν την αμαρτωλή γυναίκα, που σήμερα είναι στη Βασιλεία του Θεού και την Αγία Κασσιανή, που μας χάρισε αυτό το τροπάριο και ακόμα αυτή την ευλογημένη μέρα, που καθώς μας βάζει μπροστά μας δύο πρόσωπα, το ένα προς μίμηση και το άλλο προς αποφυγή, να μη μπερδέψουμε και μιμηθούμε τον Ιούδα αντί για την πόρνη και χάσουμε τη Βασιλεία του Θεού».

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.