Κυριακή των Βαΐων στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Η μνήμη της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα γιορτάστηκε πανηγυρικά στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα, την Κυριακή 24 Απριλίου 2016.

Την παραμονή των Βαΐων, στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού οι Ιερείς ήλθαν στο χώρο που ήταν τα Βάϊα και διάβασαν την ευχή για να τα ευλογήσουν.

Την Κυριακάτικη πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Βαΐων, τέλεσαν οι πρωτοπρεσβύτεροι της Ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Ο π. Βασίλειος στο κήρυγμά του, παίρνοντας αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, ανέλυσε τη φράση «ο Κύριος εγγύς».

«Ο Κύριος εγγύς», είπε, αποτελεί το κλειδί της πνευματικής ζωής και επειδή χάσαμε το κλειδί αυτό, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τον θησαυρό. Σήμερα είμαστε τοποθετημένοι σε μια κατάσταση μ’ ένα αίσθημα, ότι «ο Κύριος μακράν», και τοπικά και χρονικά.

Πολλοί χριστιανοί δεν πιστεύουν ότι ο Χριστός θα ξανάρθει. Ζουν ένα μισό χριστιανισμό. Δέχονται αρχή, όχι τέλος. Δέχονται το ξεκίνημα αλλά όχι την ολοκλήρωση του σκοπού του. Η ολοκλήρωση είναι να ξανάρθει, να κρίνει, να δικαιώσει τους ευσεβείς και να καταδικάσει τους ασεβείς και το κακό.

Στην πρώτη Εκκλησία ήταν πολύ έντονο το αίσθημα «ο Κύριος εγγύς», Σιγά – σιγά όμως φεύγει αυτό το αίσθημα, ξεθυμαίνει, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, και να μη γνωρίζουμε αν θα ξανάρθει. Ή αν ξαναρθεί, αυτό θα γίνει όχι τώρα, γρήγορα, αλλά μακριά. Και μοιάζουμε μ’ εκείνον τον δούλο της παραβολής, που είπε: «Χρονίζει ο Κύριός μου ελθείν». (Ματθ. ΚΔ΄ 48). Και τι έκανε ο δούλος εκείνος; Άρχισε να γλεντά και να πίνει με τους μπεκρήδες και να χτυπά τους δούλους, αυτούς δηλαδή που ήταν κάτω από την εξουσία του.

Αυτό αναφέρεται σ’ όλους μας, και τους κληρικούς και τους λαϊκούς, που λέμε, δεν βαριέσαι, δεν θα έρθει ο Χριστός. Ή αν έρθει, θα αργήσει, «χρονίζει», και τότε αρχίζουμε να ζούμε ζωή κοσμική, με εκμετάλλευση, με αδικία, με πλουτισμό, με απολαύσεις, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό.

«Χρονίζει ο Κύριος»! Αλλά τι λέει στη συνέχεια ο Χριστός; «Ήξει ο Κύριος του δούλου εκείνου εν ημέρα η ου προσδοκά και εν ώρα η ου γινώσκει». Δηλαδή θα έρθει σε άγνωστη ώρα ο Κύριος σ’ εκείνον το δούλο που δεν περιμένει.

Συνεπώς, ποιο είναι το κλειδί της πνευματικής ζωής; «Ο Κύριος εγγύς». Ο Κύριος είναι κοντά. «Ο Κύριος έρχεται» ήταν το σύνθημα της αρχαίας, της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας. (Εβρ. Ι΄ 37) «Έτι γαρ μικρόν όσον όσον, ο ερχόμενος ήξει και ου χρονιεί»

Όταν κρατάμε, λοιπόν, το κλειδί «ο Κύριος εγγύς», κερδίζουμε την επιείκεια, την χαρά, την αμεριμνησία και την ειρήνη του Θεού, που είναι καρποί αυτού του κλειδιού.

Τελειώνοντας ανέφερε, ότι πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο Θεό. Να αναθεωρήσουμε πολλές θέσεις μας και να πούμε, να διερωτηθούμε: Είμαι Χριστιανός; Δεν είναι δεδομένο ότι είμαι χριστιανός. Ούτε επειδή βαπτίστηκα είναι δεδομένο. Είναι ζητούμενο. Είμαι χριστιανός; Πώς χτίζω αυτή τη χριστιανική μου ιδιότητα; Και πώς συμπεριφέρομαι μέσα στην κοινωνία; 

Στο τέλος του βιβλίου της Αποκαλύψεως, στο 22 Κεφάλαιο και στον στίχο 10, λέγει ο άγγελος στον Ιωάννη: «Μη σφραγίσεις τους λόγους της προφητείας του βιβλίου τούτου. Ο Καιρός γαρ εγγύς εστίν», και αυτό, για να κατανοούν οι πιστοί τους λόγους της προφητείας και να αναπτύσσουν αυτό το πνευματικό αίσθημα της χρονικής και τοπικής εγγύτητας του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο Χριστός είναι ο πανταχού παρών Θεός, όχι γενικά και αόριστα, αλλά συγκεκριμένα. Είναι μπροστά μου και με βλέπει. Και όταν τηρώ το θέλημά του και όταν αμαρτάνω. Η κάθε πράξη μου για το Θεό, είναι αυτόφωρο. Ο Χριστός είναι εγγύς και χρονικά. Η κάθε στιγμή του χρόνου, μπορεί να γίνει στιγμή ορατής συναντήσεως με τον Ιησού Χριστό. Δεν είναι μακράν χρονικά.

Και τελειώνοντας ο π. Βασίλειος είπε ότι, αν κάποτε καταλαβαίναμε ότι ο καιρός είναι εγγύς και ο Χριστός είναι εγγύς, τότε αληθινά θα άλλαζε ολότελα η ζωή μας…»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, που έφθασε στο Ναό μετά τη Θεία Λειτουργία, οι Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειος και ο π. Νέστορας και ο διάκονος Προκόπιος μαζί με όλο το εκκλησίασμα, συνόδευσαν την Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από τον Ιερό Ναό μέχρι την είσοδο της πόλης. Καθ’ όλη τη διαδρομή, οι ιεροψάλτες έψαλλαν τον Παρακλητικό κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο. Στην είσοδο της πόλης ο επίσκοπος διάβασε το Ευαγγέλιο, έγινε δέηση και στο τέλος έψαλλαν το απολυτίκιο της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μετά  ανεχώρησαν πολλοί πιστοί για το μοναστήρι, κρατώντας στα χέρια την εικόνα της Παναγίας, την οποία συνόδευσε και ο Ιερέας π. Νέστορας.

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής, υποδέχθηκε την Αγία Εικόνα στην είσοδο του Μοναστηριού, ψάλλοντας το απολυτίκιό της. Όταν μπήκαν στο Ναό έψαλλαν την παράκληση και ανεχώρησαν.

Η Αγία εικόνα της Παναγίας Ελεούσας έμεινε στην Ενορία του Αγίου Νικολάου 34 ημέρες και την υποδέχθηκαν οι χριστιανοί στα σπίτια τους με ευλάβεια και χαρά, για την ευλογία που φέρνει.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.