Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως εορτάσθηκε την 3η Απριλίου 2016, η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η επονομαζόμενη Κυριακή της 01Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Μετά τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου, με μια σεμνή πομπή μετέφερε τον Τίμιο Σταυρό από το Άγιο Βήμα στο κέντρο του Ναού, όπου έγινε η ύψωσή του. Ψάλλοντας οι ψάλτες το τροπάριο «Δεύτε πιστοί…» προσκύνησαν τον Σταυρό με ευλάβεια όλοι οι πιστοί, αντλώντας δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του πνευματικού αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του μεγά02λου.Στο κήρυγμά του ο π. Βασίλειος ανέφερε, για ποιό λόγο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τόσο σοφά, προβάλλει το Σταυρό στο μέσο της Μεγάλης Σαρακοστής και πόσο ενεργεί η δύναμη του Τιμίου Σταυρού σ’ όσους Τον πιστεύουν. Είπε ότι ο Τίμιος Σταυρός είναι παντοδύναμο όπλο επειδή επάνω του απλώθηκε ο ενανθρωπήσας Υιός του Θεού. Χρησιμοποιώντας τον αντλούμε δύναμη όταν πιστεύουμε ότι επάνω του σταυρώθηκε ο Χριστός και όταν συμμορφώνουμε τη ζωή μας σε ό, τι είπε ο Χριστός.

Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, το σύμβολο της πίστεώς μας, θα παραμένει στο Ιερό Ναό όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας θα γίνεται η προσκύνησή του.

03Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κατά τη διάρκεια του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ. Ο π. Εφραίμ αναφέρθηκε στις προτυπώσεις του Τιμίου Σταυρού, που υπάρχουν στην Παλαιά Διαθήκη και στη συνέχεια αναλύοντας την προσευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…», είπε ότι μπορούμε και εμείς σήμερα να ζήσουμε και να κάνουμε πράξη όσα αναφέρονται σ’ αυτή την προσευχή.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.