Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος τέλεσε την Β΄ Στάση των Χαιρετισμών στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

01Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος, τέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας και ανέγνωσε την Β΄ Στάση.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αφού κατά συγκυρία ευλογημένη, η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών συνέπεσε με την απόδοση της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου…

«…Η λέξη και μόνο Ευαγγελισμός, είπε, περιέχει τα πάντα, αφού ουσιαστικά Ευαγγελίζεται στην Παναγία και δια της Παναγίας στον κόσμο, η χαρούμενη είδηση, που είναι ένα γεγονός, που αποτελεί το μέγα μυστήριο της πίστεώς μας, ότι «ο Θεός εφανερώθη εν σαρκί».

Τα γεγονότα, αλλά και ο τρόπος που οι υμνωδοί της Εκκλησίας τα υμνούν, είναι πραγματικά εξαιρετικά και δείχνουν ότι είναι όλα καρπός του Αγίου Πνεύματος…»

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα τρία τροπάρια που παρουσιάζουν ένα διάλογο ανάμεσα στην Παναγία και στον Αρχάγγελο…

«Αυτός, είπε, είναι ένας εκπληκτικός λόγος της Παρθένου κόρης, που στέκεται μπροστά στον Αρχάγγελο, που ξαφνιάζεται αλλά και πείθεται στον αληθή λόγο του Αρχαγγέλου και προσφέρεται. Αυτό Ευαγγελίζεται ο Αρχάγγελος στην Παναγία: «ότι θα γίνει ο Υιός του Θεού, Υιός του ανθρώπου δι’ Αυτής».

Αλλά αυτή η πραγματικότητα είναι η σωτηρία του ανθρώπου. Γιατί, ο άνθρωπος, ο κτιστός και θνητός, θα κοινωνήσει με τον άκτιστο και αθάνατο Θεό και έτσι ο άνθρωπος θα υπερβεί τη θνητότητά του και θα ζήσει στη Βασιλεία του Θεού.

Αυτή είναι η δωρεά. Αυτός είναι ο Ευαγγελισμός. Αυτό είναι το περιεχόμενό του. Και αυτός ο Ευαγγελισμός ισχύει στους αιώνες των αιώνων. Η Εκκλησία πάντα αυτό ευαγγελίζεται.

Τότε που οι άνθρωποι νοιώθουμε ότι τελείωσαν όλα, τότε που πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πια λύση για τα προβλήματά μας και τα προβλήματα του κόσμου, πάντοτε ο Θεός ευαγγελίζεται τη σωτηρία του ανθρώπου, αρκεί ο άνθρωπος να ταπεινωθεί ενώπιον του Θεού κι ο Θεός συγκαταβαίνει και ενοικεί στην καρδία του ανθρώπου, κι αυτό συνιστά την Ανάσταση και τη ζωή.

Μέσα στη ζωή της Εκκλησίας αποκτά νόημα και αξία η ζωή η δική μας. Δεν υπάρχει άλλο νόημα κι άλλη αξία πέρα απ’ αυτό το γεγονός.

Να δοξάσουμε, λοιπόν, την Παναγία μας και να την ευχαριστήσουμε. Ένας άνθρωπος, κατά πάντα όμοιος με μας, τιμά το γένος των ανθρώπων και προσφέρεται στο Θεό, για να φανερώσει την ομορφιά της προσφοράς, του κάθε ανθρώπου, στο θέλημα του Θεού, οπότε ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει θεοτόκος. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να σαρκώσει μέσα του το Θεό και να τον προσφέρει στους αδελφούς του και στην Εκκλησία, για να υπουργήσει το μυστήριο της σωτηρίας όλων μας».

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. κ. Παύλο συμπροσευχήθηκαν οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος, π. Νέστορας και ο διάκονος Προκόπιος.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.