Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, την 20 Μαρτίου 2016, Α΄ Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εορτάσθηκε η θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τέλεσαν οι Ιερείς του Ιερού Ναού π. Βασίλειος Βασιλείου και π. Νέστορας Γκουρομίσιος.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ο π. Βασίλειος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Στην συνέχεια, μετά τήν οπισθάμβωνον ευχήν, σύμφωνα με το Τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τελέσθηκε η περιφορά των αγίων εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού, εις ανάμνηση της αναστηλώσεως των εικόνων κατά το έτος 843, επί Πατριαρχίας Μεθοδίου του Ομολογητού, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τον υιό της Μιχαήλ τον Γ΄.

Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, οι Ιερείς με όλους τους πιστούς, εξήλθαν από το Ναό ψάλλοντας το απολυτίκιο της Κυριακής της Ορθοδοξίας, «Τήν χραντον Εκνα σου προσκυνομεν γαθ, ατομενοι συγχρησιν τν πταισμτων μν, Χριστ Θες…»

Η πομπή, προπορευομένου του Τιμίου Σταυρού και των πιστών που κρατούσαν Άγιες εικόνες, σταμάτησε τρεις φορές στις τρεις πλευρές του Ναού, τη νότια, την ανατολική και τη βόρεια. Εκεί αναγνώσθηκαν σε τρεις στάσεις το Σύμβολο της Πίστεως, «Πιστεύω εις ένα Θεόν…» και αποσπάσματα από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Στην τρίτη στάση, οι Ιερείς μνημόνευσαν όλους όσοι αγωνίσθηκαν, για την αναστήλωση των αγίων εικόνων και την στερέωση της ορθοδόξου πίστεως. Εισερχόμενοι εντός του Ιερού Ναού, οι Ιερείς έψαλλαν τον ύμνο, «Τίς Θεός μέγας ς Θεός μν; Σύ ε Θεός, θαυμάσια μόνος».

Από τον σολέα οι Ιερείς έκαναν την απόλυση και έτσι τελείωσε η θεία Λειτουργία και η πανηγυρική λιτάνευση των αγίων εικόνων.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.