Η πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, τελέστηκε την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.

Σε μία ξεχωριστή Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι πιστοί, που εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα, το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου 2015.
Οι Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασίλειος και π. Νέστορας, τέλεσαν κατά την αρχαία τάξη της Εκκλησίας μας τη Θεία Λειτουργία, που επιγράφεται στο όνομα του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με τις ευχές και τα λόγια που εμπνεύστηκε και έγραψε ο ίδιος πριν από 20 περίπου αιώνες!
Η Θεία λειτουργία του Ιακώβου, είναι η αρχαιότερη Θεία Λειτουργία, πάνω στην οποία βασίστηκαν όλες οι άλλες (η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων) και διακρίνεται για την λιτότητα, την απλότητα και τις μακροσκελείς ευχές. Τελείται στις 23 Οκτωβρίου κάθε χρόνο και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.
Η Θεία Λειτουργία αυτή, έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό, τι οι συνηθισμένες. Οι μετέπειτα πατέρες της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος, περιόρισαν τη χρονική διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ώστε οι πιστοί να μην αισθάνονται κόπωση και να χαίρονται πιο πολύ τη Θεία Λειτουργία μέσα σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Οι πιστοί παρακολούθησαν με πραγματική ευλάβεια και κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία, η οποία και ολοκληρώθηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό, τι οι συνηθισμένες Θείες Λειτουργίες.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος και παίρνοντας αφορμή από τον μνήστορα Ιωσήφ, τον προστάτη του Χριστού, αναφέρθηκε στους προστάτες των σημερινών παιδιών.
Ο Άγιος Ιάκωβος, ο επονομαζόμενος Αδελφόθεος και Δίκαιος, ήταν ετεροθαλής αδελφός του Ιησού Χριστού, από προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ. Τα υπόλοιπα αδέλφια του ήταν ο Ιούδας, ο Σίμων και ο Ιωσής, η Μαρία και η Σαλώμη.
Στο όνομά του έχει διασωθεί η (σημερινή) τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, η οποία είναι η αρχαιότερη. Βέβαια, προστέθηκαν κάποια στοιχεία αργότερα, αλλά ο «σκελετός» και το κύριο περιεχόμενό της είναι έμπνευση από τη γραφίδα του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Οκτωβρίου.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.