Η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εόρτασε τον Άγιο Μόδεστο Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων

ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣΤην ιερά μνήμη του Αγίου Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, τίμησε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, η πόλη της Σιάτιστας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστορας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου είναι αποθησαυρισμένο και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Μοδέστου.
Την ιερά μνήμη του προστάτου τους, Αγίου Μοδέστου, τίμησαν και τα μέλη του Ιππικού Συλλόγου Σιάτιστας, «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ» καθώς και οι κτηνοτρόφοι προς ευλογία των ζώων τους.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι ιερείς της ενορίας π. Βασίλειος και π. Νέστορας τέλεσαν αρτοκλασία, ευλόγησαν τους άρτους, τον σίτον, τον οίνον και το έλαιον, που προσέφεραν τα μέλη του Συλλόγου.
Στη συνέχεια, οι Ιερείς ανέγνωσαν την ορισμένη ευχή, για την ευλογία του άλατος, που έφεραν οι πιστοί, καθώς και την ευχή του Aγίου Mοδέστου, τη λεγομένη εις πάσαν θανατηφόρον ασθένειαν και βλάβην βοών, ίππων, όνων, ημιόνων, προβάτων, αιγών, μελισσών, και των λοιπών ζώων.
Απ’ αυτό το ευλογημένο αλάτι οι πιστοί δίνουν στα ζώα τους να φάνε στην ταγή, για να γλιτώνουν τις αρρώστιες και για να δίνουν (οι αγελάδες και τα πρόβατα) περισσότερο γάλα, και τα εύχονται να ζήσουν χρόνια πολλά…
Σύμφωνα με το βίο του, ο Άγιος Μόδεστος, θεράπευε όχι μόνον ανθρώπους, αλλά και τα ζώα που εκείνοι έκτρεφαν, ιδιαίτερα αυτά που έσερναν άροτρο. Θεωρείται από τους χριστιανούς, ο Άγιος Μόδεστος, προστάτης και θεραπευτής τους. Και ιδιαιτέρως των μεγαλόσωμων ζώων, των ζώων των κτηνοτρόφων και γεωργών, των οποίων η επιβίωση – ειδικά τότε – θεωρούνταν υψίστης σημασίας για τη διαβίωση των ανθρώπων. Τότε, που η επιβίωσή του ανθρώπου εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από εκείνα, τον τιμούσαν με μεγαλοπρέπεια. Κι όταν έχαναν και κάποιο ζώο, φρόντιζαν να κάνουν τάμα στον άγιο τούτο, για να τους το στείλει πίσω.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.