Τελέστηκε το δεκαετές μνημόσυνο από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Αντωνίου Κόμπου

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, τελέσθηκε στην πόλη της Σιάτιστας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου Κόμπου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω στις 17 Δεκεμβρίου 2005.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, όμορφα διδακτικά και άμεσα, ενώ έλαβαν ακόμη μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Παύλος.

Την προσωπικότητά του σκιαγράφησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. κ. Παύλος. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, «ο Μακαριστός κυρός Αντώνιος … αποτελεί ένα φωτεινό μετέωρο στα χρόνια τα δικά μας. Όταν εγκαταστάθηκα, είπε, στη Σιάτιστα, για να τον διαδεχθώ, όλοι μου είπατε ότι είχατε έναν Άγιο επίσκοπο. Και σας είπα ότι, αυτό αποτελεί ένα πολύ υψηλό μέτρο για μένα, περίπου άφθαστο, αλλά απ’ την άλλη σας είπα ότι, θα αναζητήσω σε σας τα ίχνη του Αγίου αυτού πνευματικού πατέρα, τον οποίον είχατε επί 31 χρόνια. Γιατί εάν ένας Άγιος άνθρωπος υπήρξε ποιμένας σας αλλά τα ίχνη του δεν τα βρίσκω στη ζωή σας, τότε αυτό δεν είναι προς ευλογίαν αλλά προς κρίσιν..».
«Ένας άνθρωπος του Θεού, μάς έδειξε πώς μπορεί να είναι ο κάθε άνθρωπος οποιοδήποτε αξίωμα κι αν έχει. Τον μνημονεύουμε με αγάπη, με σεβασμό και τον παρακαλούμε να πρεσβεύει και να δέεται, για όλη την Εκκλησία του Χριστού μας και για όλους εμάς τους ελαχίστους».

Βγαίνοντας έξω οι πιστοί πήραν ένα βιβλίο, που γράφτηκε πρόσφατα, για την μνήμη του, από την Ιερά Μονή Μικροκάστρου, το οποίο περιέχει τον σύντομο χαιρετισμό του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και ένα θαυμάσιο κείμενο του Μητροπολίτου Καστορίας.

«Στο βιβλίο,» όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, «υπάρχουν κομμάτια από ομιλίες που έγιναν στην επικήδειο ακολουθία του και αποσπάσματα από δικές του ομιλίες, σαν ένα πολύτιμο υπόμνημα και ένας πολύτιμος θησαυρός για το κάθε σπίτι. Για να τον βλέπουμε, τόνισε, στην φωτογραφία την απέξω, να τον διαβάζουμε στα κείμενά του μέσα, να διδασκόμαστε, να οδηγούμεθα και να μην ταλαντευόμεθα σ’ αυτά πραγματικά τα δύσκολα και δίσεκτα χρόνια.»
«Να ευχηθούμε,» συνέχισε, «η ευχή του να μας συνοδεύει όλους μας και να συνεχίσουμε να τον αισθανόμαστε ότι είναι όντως παρών …Η μνήμη του είναι ζωντανή και είναι σημαντικό να είναι ζωντανή και στις καρδιές μας για να μπορεί να μας στηρίζει κάποτε να μας ελέγχει αλλά και να μας οδηγεί».
Τελειώνοντας ευχήθηκε για μία ακόμα φορά, αφού ευχαρίστησε όλους, να έχουμε τη χάρη και την ευλογία του»

Μετά το πέρας του μνημοσύνου οι Αρχιερείς τέλεσαν τρισάγιο επί του τάφου του απελθόντος Ιεράρχου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Αντώνιος Κόμπος γεννήθηκε το 1920 στο Άργος Αργολίδος. Ήταν απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεγάλης θεολογικής παιδείας, συμπλήρωσε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και Παρισίων. Διετέλεσε καθηγητής και Διευθυντής Ιερατικών Σχολών. Κατά τα έτη 1971-74 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1967, πρεσβύτερος στις 4 Δεκεμβρίου 1967. Στις 23 Μαΐου 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης. Εξέδωσε αξιόλογα επιστημονικά έργα. Δημοσίευσε βιβλιοκρισίες και άρθρα εποικοδομητικά σε διάφορα περιοδικά. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 17 Δεκεμβρίου 2005.

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.