Πανήγυρις Παμεγγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ουρανίων Δυνάμεων

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, εορτάστηκε με λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη η ιερά μνήμη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ στην Ενορία του Αγίου Νικολάου.
Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό, για να τιμήσει τους αγίους Αγγέλους. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία για τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, με σκοπό να τιμήσουν τους προστάτες Αγγέλους του Συλλόγου τους.
Το θείο λόγο κήρυξε ο π. Βασίλειος και είχε ως θέμα τους Αγγέλους και πιο συγκεκριμένα για το ότι οι άγιοι άγγελοι προστατεύουν την ψυχή και το σώμα μας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«…Ως μέλη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ως άγια μέλη, τιμώνται οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλα τα 9 τάγματα των ασωμάτων δυνάμεων.
Τιμώντας τους, δεν παραλείπουμε να τους παρακαλούμε για κάτι, που τόσο ευχάριστα μάς το παρέχουν. Να μάς προστατεύσουν το σώμα και την ψυχή.
Ολόκληρη η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από περιστατικά βοηθείας και σωτηρίας ανθρώπων από αγγέλους.
Γι’ αυτό η αγία Εκκλησία μας, όταν πρόκειται να γίνουμε μέλη της, μάς δίνει ως προστάτη και έναν άγγελο. Τον προσωπικό μας άγγελο! Μάς τον δίνει κατά το βάπτισμά μας.
Σε κάθε ακολουθία παρακαλεί, «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα».
Στην απόλυση κάθε ακολουθίας πάντοτε λέμε, «Προστασίαις των τιμίων θείων θείων δυνάμεων ασωμάτων…».
Σε μία σύγχρονη ευχή, κατά τον αγιασμό κάθε αυτοκινήτου παρακαλούμε, να μας δοθεί ένας άγγελος, που θα προπορεύεται του αυτοκινήτου, ώστε να το φυλάγει από κάθε κακό.
Κάθε βράδυ ο κάθε πιστός στην προσευχή του προσεύχεται ειδικά στον προσωπικό του άγγελο. «Άγιε άγγελε, ο εφεστώς της αθλίας μου ψυχής…»
Τα μικρά παιδιά λένε: «Πέφτω κάνω το σταυρό μου, άγγελο έχω στο πλευρό μου, δούλος του Θεού λογιούμαι, και κανέναν δε φοβούμαι».
Σήμερα, τιμώντας τους αγίους αγγέλους, τους παρακαλούμε ταυτοχρόνως να μάς φυλάγουν και να είναι οι προστάτες μας.»
Το Ναό των Αγίων Ταξιαρχών έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος Ιωνάς, διδάσκαλος της Σιάτιστας. Ο λόγιος αυτός ιερομόναχος, καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Αμέσως μετά το θάνατο των γονιών του διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε το ναό των Ταξιαρχών, τον διακόσμησε με αγιογραφίες, και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη μεταξύ των τοιχογραφιών ξεχωρίζει αυτή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του Ναού.
Ο κυρίως Ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη. Οι κολόνες του και ο άμβωνας έχουν γύψινο επιχρυσωμένο διάκοσμο. Τα βημόθυρα του τέμπλου, ο Δεσποτικός θρόνος και το προσκυνητάρι είναι ξυλόγλυπτα επιχρυσωμένα και χρωματισμένα με χρώματα μπλε και κόκκινο. Στο κέντρο της οροφής, σε θολωτό πλαίσιο, που είναι διακοσμημένο με ελικοειδή χρυσωμένα σχέδια του μπαρόκ, δεσπόζει ο Παντοκράτορας πλαισιωμένος από αγγέλους.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.