Η πόλη της Σιάτιστας γιόρτασε τα 103α Ελευθέριά της από τον Τουρκικό ζυγό

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 η πόλη της Σιάτιστας γιόρτασε τα 103α ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο και τους Ιερείς της πόλεως, παρουσία των δημοτικών αρχών, πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, και πλήθους κόσμου.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Δάρδας Αναστάσιος, Δρ. Ιστορικής Θεολογίας, εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθερώσεως της πόλης της Σιάτιστας.
Στις 11:30 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της πόλης, καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας. Η κατάθεση έγινε από τις τοπικές και τις λοιπές πολιτικές, στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο οποίος εκπροσώπησε επίσημα τη Βουλή των Ελλήνων, από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής Ενότητας Νομού Κοζάνης κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, από την 9η Ταξιαρχία Πεζικού Κοζάνης, ο υποδιοικητής, Συνταγματάρχης κ. Δημήτριος Μπολομύτης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης κ. Ιωάννης Βακουφτσής, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Σιάτιστας κ. Σωκράτης Δημόπουλος, Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δ. Μακεδονίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης κ. Νικόλαος Γιαννούλης, ο Πρόεδρος τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Στέργιος Δίκος και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου και στη συνέχεια παρήλασαν τμήματα Κρητών με τις σημαίες τους και τις τοπικές τους ενδυμασίες, τμήμα του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης η «Αγία Παρασκευή» και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου, 2ου και 3ου, μαθητές του Γυμνασίου, του Μουσικού Σχολείου, του Ενιαίου Λυκείου, του ΕΠΑ.Λ., των Γυμνασίων και Λυκείων Γαλατινής, Εράτυρας Νεάπολης, Τσοτυλίου και Πενταλόφου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος μετά το πέρας της παρέλασης δήλωσε τα εξής:
«Αυτή η ημέρα, είναι μία ημέρα τιμής και δόξας για τη Σιάτιστα, αλλά και μία ημέρα διδαχής.
Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης μας, η οποία έγινε πραγματικότητα με την συνδρομή, τόσο αδελφών μας από την Κρήτη, όσο και από άλλα μέρη, οι οποίοι δεν σκέφθηκαν ιδιοτελώς αλλά πατριωτικώς, και ξεκίνησαν από την πατρίδα τους μακριά να ’ρθουν και να στηρίξουν τον αγώνα εδώ στη Δυτική Μακεδονία και ήρθανε στη Σιάτιστα.
Αν σκεφθούμε ότι η μάχη της Σιάτιστας συνετέλεσε στην καθυστέρηση των Τούρκων και στο ότι οι Έλληνες πρόλαβαν και μπήκαν στη Θεσσαλονίκη, αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία αυτής της μάχης.
Βέβαια, αν η Ιστορία του παρελθόντος δεν γίνεται μάθημα για το παρόν, τότε δεν μας ωφελεί σε τίποτα.
Αυτό, λοιπόν, που έχει να μας διδάξει σήμερα είναι, τον καθαρό πατριωτισμό και όχι τον νοσηρό εθνικισμό, και την αλληλεγγύη η οποία κάνει όλους τους Έλληνες να είναι ως μια γροθιά και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο.
Σήμερα δεν μας απειλούν όπλα, αλλά άλλου είδους απειλές. Ενωμένοι μπροστά στον κίνδυνο το σημερινό μπορούμε να αντισταθούμε και να νικήσουμε».
Μετά την παρέλαση ο Δήμος Βοΐου παρέθεσε δεξίωση στους επισήμους και στο κοινό, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Τσιστοπούλειο Μέγαρο.
Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στο μνημείο στο ύψωμα «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι», επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε και ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου μαζί με μια ομάδα Σιατιστινών πολιτών, οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνι εις μνήμη των ηρωικώς πεσόντων.
Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, το βουνό Γκραντίστι ονομάστηκε «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι», του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.