Τελετή θυρανοιξίων Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου στο λόφο «Ὑψωμα λοχαγού Καπιτσίνι» στη Σιάτιστα.

Τελέστηκαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, στις 3:00 μ. μ., με κάθε επισημότητα, η ακολουθία του Αγιασμού των θυρανοιξίων του Ιερού Εξωκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου, της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, στο λόφο «Ὑψωμα Λοχαγού Καπιτσίνι», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, και τους Ιερείς της πόλης, με την παρουσία των τοπικών αρχών και πολλού πλήθους πιστών.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας των εκδηλώσεων, για τον εορτασμό της 103ης επετείου, της απελευθέρωσης της πόλης της Σιάτιστας από τον Τουρκικό ζυγό.
Μετά την τελετή των θυρανοιξίων και τον καθαγιασμό του Ναού και των εικόνων των Αγίων, εψάλη η Αρτοκλασία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης τους Ιερείς της Σιάτιστας.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. κ. Παύλος, συνεχάρη και ευχαρίστησε την ευεργέτιδα κ. Ναούμα Ταχμιντζή, η οποία με την γενναία προσφορά της πρόσφερε έναν ολόκληρο Ναό, το Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στους κατοίκους της Σιάτιστας, λέγοντας και τα εξής: «Αυτήν την ώρα θα ήθελα να επαινέσουμε όλοι, και εγώ προσωπικά, τη δωρήτρια του Ιερού αυτού Ναού, την κ. Ναούμα Ταχμιντζή, γιατί ως σύγχρονη Ταβιθά, με τρόπο σιωπηλό, όλον αυτόν τον καιρό ευεργετεί, χωρίς κανείς να το ξέρει, παρά μόνο αυτοί, που δέχονται την ευεργεσία. Και αυτό σημαίνει πρώτον, ελληνίδα και δεύτερον, ταπεινή και αληθινή χριστιανή. Και η πρόθεσή μου είναι να τιμούμε αυτούς, που είναι ευεργέτες, όχι μετά θάνατον, αλλά τώρα όσο ζουν. Και μετά θάνατον αλλά και τώρα, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τη στάση ζωής του. Και αυτό σήμερα τιμάμε, τη στάση ζωής ενός ανθρώπου, που κινείται ανάμεσά μας όμορφα, απλά, ταπεινά, καταδεκτικά, αλλά έχει όμως μεγάλη καρδιά, για να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Ξέρω, αυτή τη μέρα στενοχωρείται μ’ αυτά που λέω, αλλά είναι αναγκαίο να προβάλλουμε, σε μια εποχή, που έχασε και τα ιδανικά της και τα πρότυπά της, σε μια εποχή, που πρότυπα στα νέα παιδιά είναι οι ποδοσφαιριστές, είναι οι ηθοποιοί, είναι και κάποια άλλα πρόσωπα, που ντρέπομαι να τα ονομάσω. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προβάλλουμε πρότυπα αρετής.
Οι Πατέρες μας μάς προειδοποίησαν: «Κάθε επιστήμη χωριζόμενη από την αρετή είναι πανουργία και όχι σοφία», και αυτός ο τόπος σήμερα υποφέρει από τους πανούργους. Από εκείνους που είχαν και τη γνώση και τα πτυχία, αλλά τους έλλειπε η αρετή. Και τελικά οι απλοί και ταπεινοί άνθρωποι είναι εκείνοι που διδάσκουν την αρετή».
Στη συνέχεια ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος Εφραίμ Τριανταφυλόπουλλος διάβασε το σκεπτικό, που οδήγησε τον Σεβασμιώτο Μητροπολίτη μας στη βράβευση της αρετής. Το σκεπτικό ήταν καλλιγραφημένο με χρυσά γράμματα πάνω σε πάπυρο.
Κατόπιν κάλεσε την ευεργέτιδα να πλησιάσει και της παρέδωσε τον έπαινο με το παράσημο του Σταυρού του Αγίου Δημητρίου

Η κ. Ταχμιντζή αρκετά συγκινημένη, σε απάντηση όλων αυτών, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, που την τίμησε και το θεώρησε ως μεγάλη ευλογία αλλά συνάμα και ευθύνη. «Να μου δίνει,» είπε, «ο Θεός υγεία και δύναμη να προχωρήσω, και πρόθεση να πράττω το σωστό». και συνέχισε:
«Οι γονείς μου» «τ’ αδέλφια μου, καλοί χριστιανοί, χαίρονται αυτή τη στιγμή πάνω στον ουρανό. Σας ευχαριστώ για την τιμή αυτή που κάνετε στην οικογένειά μας, που αξιώθηκε να στήσει αυτό το εκκλησάκι, για να τιμήσει αυτούς που θυσιάστηκαν.
Στην ημέρα της ελευθερίας σήμερα ανάψαμε το καντήλι της θύμησης στην ψυχή μας και το καντήλι του Αγίου Ελευθερίου να καίει ακοίμητα στον τόπο της θυσίας, που τώρα έγινε τόπος προσευχής.
Ο Άγιος Ελευθέριος, ο οποίος θα μας παρακολουθεί από ψηλά, είθε να καθοδηγεί τα βήματά μας στον ορθό δρόμο και να είναι πάντα συμπαραστάτης και βοηθός μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Πολλά τα έτη σας».
Μετά την τελετή των θυρανοιξίων, ακολούθησε στο Μνημείο Ηρώων «Επιμνημόσυνη Δέηση», για τους 70 Πεσόντες Υπέρ Πατρίδος, στη Μάχη στο «Ύψωμα λοχαγού Καπιτσίνι» στις 4 Νοεμβρίου 1912.
Επακολούθησε κατάθεση τιμητικών Στεφάνων, από τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Δημήτριο Λαμπρόπουλο, τον Πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου κ. Στέργιο Δίκο, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (ο παππούς του, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ένας από τους πολεμιστές), και κ. Γεώργιο Κασαπίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου κ. Γεώργιο Τερζάκη, από εκπρόσωπο του Συλλόγου Κισαμιτών, από εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, της Εθελοντικής Δράσης Πολιτών Σιάτιστας, του Ιππικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Μόδεστος», του Συλλόγου Φιλίππων Φυσιολατρών Σιάτιστας, του Αμπελουργικού Συλλόγου και του Κυνηγετικού Συλλόγου Σιάτιστας, του Προέδρου του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή», και μαθητές των Σχολείων της Σιάτιστας.
Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Μπόντας, λαογράφος και πρώην Διευθυντής της Δημόσιας κεντρικής Ιστορικής Μανούσειας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας, με μία σύντομη ομιλία, αναφέρθηκε στην ιστορία της μάχης, που δόθηκε στο «Ύψωμα λοχαγού Καπιτσίνι» και στους Κρήτες, που βοήθησαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Σιάτιστας από τους Τούρκους.
Κατόπιν ο κ. Στέργιος Δίκος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, ανέγνωσε από κατάλογο τα ονόματα των ανδρών που πολέμησαν και τον τόπο καταγωγής τους, αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Τα ονόματα αυτά χαράχθηκαν σε ειδική πλακέτα και τα παρέδωσε μέσα σε ειδική κασετίνα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο, ώστε να φυλάσσονται στο Ναό του Αγίου Ελευθερίου και να εκφωνούνται στο επέτειο μνημόσυνο, που θα γίνεται στο «Ύψωμα Υπολοχαγού Καπιτσίνι», κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, με πνεύμα συγκίνησης, περηφάνιας και τιμής.
Σ’ όλους, όσοι παρευρέθησαν στα θυρανοίξια, δόθηκε ως ενθύμιο – κονκάρδα, με την φωτογραφία του Ναού και την ημερομηνία των θυρανοιξίων.

Το βυζαντινού ρυθμού εκκλησάκι, που χτίστηκε με τη δαπάνη και τις προσπάθειες της συμπατριώτισσάς μας κ. Ναούμας Ταχμιντζή, αγιογραφήθηκε από μοναχές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου, οι οποίες ήταν παρούσες και στην τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου.

ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ  4 Νοεμβρίου 1912
01.Ανδρουλάκης Ιωάννης…από Αποκορώνου Χανίων
02.Γεωργάς Ευστράτιος…από Άστρος Αρκαδίας
03.Γυπάκης Μενέλαος … από Χανιά
04.Ευθυμιάδης Νέστωρ από Βάτο Αιτωλοακαρνανίας
05.Ζορμπάς δεν δηλώνεται τόπος καταγωγής
06.Καπιτσίνης Γεώργιος από Μονεμβασία Λακωνίας
07.Καραγιανάκης Γεώργιος …. από Κρήτη
08.Κούκης Σταμάτιος … από Σπηλιές Κήπων Ευβοίας
09.Κωστής Σπυρίδων δεν δηλώνεται τόπος καταγωγής
10.Λαδοβράκης Αθανάσιος… από Κρήτη
11.Λινάρδος Γεράσιμος από Μαντζαβινάτα Κεφαλονιάς
12.Μανουσάκης Στυλιανός… από Σφακιά Χανίων
13.Μαυράκης Εμμανουήλ … από Κυδωνία Χανίων
14.Μηνάς Μηνάς … από Χαλκίδα Ευβοίας
15.Μπένας Στέφανος …. από Άνδρο
16.Παπαδάκης Λεωνίδας… από Βάμο Χανίων
17.Παπαδόπετρος Στυλιανός … από Σφακιά Χανίων
18.Παπαμαλέκος Λεωνίδας… από Βάμο Χανίων
19.Περράκης Αστρινός από Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης
20.Περράκης Σάββας από Δαμάστα Ηρακλείου Κρήτης
21.Πέτρου Δημήτριος…από Αταλάντη Φθιώτιδας
22.Πολογιαννάκης Γεώργιος… από Ρέθυμνο
23.Πολογιώργης Γ. … από Σφακιά Χανίων
24.Ράλλης Γεώργιος …. από Οκτωνιάδα Ευβοίας
25.Σακκαλής Κωνσταντίνος πιθανότατα από Κων/πολη
26.Σιλαμιανάκης Γεώργιος…από Ηράκλειο
27.Σφακιανάκης Εμμανουήλ…. από Κρήτη
28.Τζίβης Μιχαήλ …. από Χανιά
29.Τσίπου Γεώργιος…. από Σιάτιστα
30.Τσιτουλιάνος Νικόλαος δεν δηλώνεται τόπος καταγωγής
31.Φανουριάκης Νικόλαος … από Βρύσες Χανίων
32.Φιωτάκης Εμμανουήλ … από Αγία Ειρήνη Χανίων
33.Χατζηγιαννάκογλου Γεώργιος… από Αθήνα
34.Χατζηζήσης Αθανάσιος… από Σιάτιστα
35.Χριστοδουλάκης Χρίστος…. από Αλικιανό Χανίων
Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.