Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σιάτιστας.

Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, παραμονή του εορτασμού για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Σιάτιστας από τον Τουρκικό ζυγό, θα γίνουν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου.
Η τελετή θα γίνει στις 3:00 το απόγευμα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Στη συνέχεια θα γίνει η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι», δίπλα στο Ναό και θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία από τον λαογράφο κ. Γεώργιο Μπόντα, πρώην Διευθυντή της Δημόσιας κεντρικής Ιστορικής Μανούσειας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας.
Το Εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι δωρεά της συμπατριώτισσάς μας κ. Ναούμας Ταχμιντζή, ως φόρος τιμής στους πεσόντες της μάχης της 4ης Νοεμβρίου 1912, βρίσκεται στο ιστορικό ύψωμα «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι» (Καστράκι) και σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρα από την Σιάτιστα.
Η τοποθέτηση του προκατασκευασμένου εξωκλησίου του Αγίου Ελευθερίου έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015.
Η δωρήτρια του εξωκλησίου, κ. Ταχμιτζή, ανέλαβε και το κόστος για τη διάνοιξη του δρόμου μέχρι το ύψωμα «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι» (Καστράκι), προκειμένου να μπορέσουν οι γερανοί να μεταφέρουν τον προκατασκευασμένο Ναό.
Κ. ΝΑΟΥΜΑ ΤΑΧΜΙΝΤΖΗΗ κ. Ναούμα Ταχμιντζή, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σε δηλώσεις της στο radiosiatista, σχετικά με τη δωρεά της, ανέφερε τα εξής:

«Σε τραγικές στιγμές της ζωής μου έταξα, ένα εκκλησάκι να στέκεται ψηλά, κοντά στον ουρανό.
Ο τόπος εδώ, ψηλά στο Καστράκι, είναι τόπος ιερός, τόπος θυσίας˙ όμως έλλειπε ένα καντήλι, μια γωνιά που ν’ ανάβουν το κεράκι τους όσοι ανηφορίζουν κάθε Νοέμβρη και να τιμούν τους ήρωες που έπεσαν για την απελευθέρωση της Σιάτιστας.
Τώρα οι ήρωες αυτοί θα έχουν το εκκλησάκι τους. Είναι ο Άγιος Ελευθέριος, είναι μια δέηση, μια προσευχή όλης της Σιάτιστας για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Ο Άγιος Ελευθέριος, που βοηθάει στα δύσκολα, που επιλύει προβλήματα δυσεπίλυτα, σ’ όσους τον επικαλούνται με ευλάβεια, είθε να είναι συμπαραστάτης όλων μας και ο προασπιστής της Ελευθερίας της Σιάτιστας».

Η πόλη της Σιάτιστας, η οποία τιμά όλους τους ευεργέτες της, δεν θα λησμονήσει και την απλόχερη ευεργέτιδα, την κ. Ναούμα Ταχμιντζή, για το κτίσιμο του Ιερού Εξωκλησίου, τη θρησκευτική και εθνική προσφορά της στον ιστορικό τόπο της Σιάτιστας, τη γενέτειρά της.

Η φιλότιμη και γεμάτη πίστη στον Θεό προσφορά της, η οποία είναι συνέχεια των πολλών ευεργετικών πράξεων συμπολιτών μας, ευχόμαστε να γίνει μία ακόμη αφορμή για τη συνέχιση αυτής της φιλοτίμου αρετής και ιδέας.

Η ενορία του Αγίου Νικολάου, με έκδηλη χαρά και ευγνωμοσύνη, συγχαίρει την κ. Ναούμα Ταχμιντζή, και της εύχεται, να της χαρίζει ο Θεός υγεία και μακροημέρευση και ο Άγιος Ελευθέριος να της είναι βοηθός και προστάτης της.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.