Προσκυνηματικη εκδρομή της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιατίστης

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 οι Ιερείς της ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας π. Βασίλειος και π. Νέστορας, μαζί με πιστούς της πόλεως πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στο γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και στην γυναικεία Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου Σοχού, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Ξεκινήσαμε το πρωί και επισκεφτήκαμε πρώτα το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στα Κουφάλια.

Μόλις μπήκαμε στο χώρο της Μονής μας υποδέχθηκε η μοναχή Ευπραξία. Μας οδήγησε στο περικαλλέστατο καθολικό, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του μοναστικού κτηριακού συγκροτήματος. Προσκυνήσαμε τις Άγιες εικόνες και μας ανέφερε το ιστορικό της ανέγερσης της Ιεράς Μονής καθώς και για τη ζωή και τους αγώνες του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Οι εργασίες της ανέγερσης του παρεκκλησίου του Αγίου Γρηγορίου, είπε, ξεκίνησαν από τον αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Κοτσώνη το 1978, εν μέσω πολλών δυσκολιών και απρόβλεπτων προβλημάτων, καθώς στην περιοχή που επελέγη δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε δίκτυο ύδρευσης ούτε και δρόμοι που να επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, η ανέγερση του παρεκκλησίου ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 1980 από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Καλλίνικο. Το Μάιο του 1982 έγινε η επίσημη ίδρυση του Ιερού Ησυχαστηρίου και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ενθρονίσθηκε η Ηγουμένη Ξένη, οπότε αρχίζει να λειτουργεί, ουσιαστικά, το Ιερό Ησυχαστήριο με μια μικρή αδελφότητα τεσσάρων μελών.

Η αδελφότητα, σήμερα, αποτελείται από τριάντα και πλέον μοναχές, πτυχιούχους Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών σε μεγάλο βαθμό, οι οποίες εκτός από τις πνευματικές τους δραστηριότητες αναπτύσσουν και φιλανθρωπική δραστηριότητα προς απόρους, πολυτέκνους, ασθενείς και γενικώς συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας. Επίσης, είναι επιφορτισμένες και με μοναχικά διακονήματα όπως αγιογραφία (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες), ιεροραπτική – χρυσοκεντητική (στολές Αγίας Τραπέζης, αρχιερατικά, ιερατικά και μοναχικά ενδύματα), έκδοση πνευματικών βιβλίων (και μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες), παρασκευή μοσχοθυμιάματος, κατασκευή κομποσχοινίων και λοιπών καλλιτεχνημάτων, ζωγραφική και στολισμός πασχαλινών λαμπάδων από αγνό κερί, παρασκευή οικολογικών σαπουνιών με ιαματικές ιδιότητες, παρασκευή θεραπευτικών ελαίων και αλοιφών από αγνά, οικολογικά υλικά και παρασκευή ηδυπότων. Επιπλέον, το Ιερό Ησυχαστήριο διατηρεί λαχανόκηπο ικανής εκτάσεως, δενδροκαλλιέργειες και μελισσώνα.

Κατόπιν, για να μας ξεκουράσει, μας κάλεσε στο αρχονταρίκι της Μονής για να μας προσφέρουν καφέ.  Εκεί γίναμε δεκτοί με πολλή αγάπη από την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Ξένη, η οποία βρήκε την ευκαιρία να μας πει λίγα λόγια ακόμη, για την ιστορία της αναστήλωσης του Μοναστηριού, αλλά και τις αδελφές, οι οποίες με τόση στοργή και προθυμία μας φιλοξένησαν, παρέχοντάς μας πολλές ευλογίες και ύψιστη πνευματική χαρά.

Μετά πήραμε το δρόμο που οδηγεί στο Σοχό του Λαγκαδά. Εκεί βρίσκεται η γυναικεία Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, γιατί είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Κάθε χρόνο ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου γέροντας Γρηγόριος, φέρνει από το μοναστήρι του Δοχειαρίου την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στις 7 Σεπτεμβρίου και παραμένει για προσκύνηση στο Μετόχι του Σοχού, μέχρι και  την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου.

Αφορμή της επισκέψεώς μας ήταν η προσκύνηση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Φθάσαμε το απόγευμα, και λίγο μετά το γεύμα, το τάλαντο χτύπησε για τον Εσπερινό. Μετά τον Εσπερινό έγινε παράκληση στην Παναγία την Γοργοϋπήκοο.

Κατάνυξη και μυσταγωγία ένιωσαν οι πιστοί Χριστιανοί ακούγοντας τις μελωδικές φωνές των Αγιορειτών Πατέρων να υμνούν και να παρακαλούν την Παναγία Γοργοϋπήκοο να ελεήσει όλους τους ανθρώπους.

Τον εσπερινό τέλεσε ο Ιερέας της ενορίας μας π. Βασίλειος. Καθ’ όλη την διάρκεια των ακολουθιών αλλά και μετά, οι πιστοί δεν σταμάτησαν να προσέρχονται, για να ασπαστούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν απ’ τη χάρη της τη βοήθειά της.

Στο τέλος της Παρακλήσεως, μίλησε ο Γέροντας Γρηγόριος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους αλλά και Πνευματικός Πατέρας της Μονής Παναγίας Θεοσκεπάστου.

Το Αρχονταρίκι του Μοναστηριού, ανοιχτό για όλους τους προσκυνητές, που έφταναν από διάφορα μέρη της Ελλάδος, πρόσφερε καφέ και γλυκά σε όλους να τους ξεκουράσει.

Αργά το βράδυ πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τη Σιάτιστα, με γεμάτη την ψυχή από ευλογίες και λόγο Θεού.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.