Πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ενορία του Αγίου Νικολάου

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣΤη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 πανηγύρισε το εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού. Φέτος συμπληρώνονται 236 χρόνια από την ημέρα που μαρτύρησε με απαγχονισμό και παρέδωσε το πνεύμα του στον ουράνιο Πατέρα.
Την Κυριακή το βράδυ εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Κοσμά.
Την ακολουθία του εσπερινού και της αρτοκλασίας τέλεσαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος Βασιλείου π. Νέστορας Γκουρομίσιος και ο π. Κύρος Τσιώνης.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο π. Βασίλειος Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Τη Δευτέρα η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, από τους πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο και π. Νέστορα.
Στις ακολουθίες παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί, τιμώντας έτσι τον Άγιο Κοσμά, ο οποίος σε κάποια από τις περιοδείες του, πέρασε και από την πόλη της Σιάτιστας.
Ο Άγιος Κοσμάς έστησε το Σταυρό του, όπως το συνήθιζε, στο τόπο όπου σήμερα είναι χτισμένο το σημερινό εξωκλήσι και είπε στους Σιατιστινούς:
-«Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θα σώσεις όταν θα έλθουν τα χαλεπά χρόνια!».
-«Καλότυχοι σεις, οι οποίοι ευρέθητε εδώ πάνω εις τα υψηλά βουνά, διότι αυτά θα σας φυλάξουν από πολλά δεινά. Θα ακούτε και δεν θα βλέπετε τον κίνδυνο. Τρεις ώρες ή τρεις μέρες θα υποφέρετε».
-«Θα ’ρθη καιρός να σας πάρουν οι εχθροί σας και τη στάχτη από τη φωτιά, αλλά σεις να μην αλλάξετε την πίστη σας, όπως θα κάμουν οι άλλοι».

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged , . Bookmark the permalink.