Πανηγύρισε ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στη Σιάτιστα

Με θρησκευτική λαμπρότητα, τελέσθηκε η ιερά μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία της Γεράνειας.
Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, συμπροσευχομένων των Ιερέων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Βασιλείου και π. Νέστορος.
Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο πρωτοσύγκελος π. Εφραίμ κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Την ώρα πού εψάλλετο το Απολυτίκιο της Αγίας ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής σε δρόμους και στην πλατεία της Γεράνειας. Η ιερά πομπή κατέληξε στον ιστορικό Ιερό Ναό.
Στον κατάμεστο Ναό, παρέστησαν ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί πιστοί, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια, για να προσκυνήσουν το πανσεβάσμιο ιερό Εικόνισμα, να προσευχηθούν και να ανάψουν το κερί τους, και να λάβουν χάρη και δύναμη για τον καθημερινό αγώνα της ζωής.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο, ο οποίος στο τέλος ομίλησε σχετικά με την αρετή της παρθενίας, ένα από τα κύρια γνωρίσματα της Αγίας Παρασκευής.
Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Λεοντίου, το 1677, όπως αναγράφεται με κεραμικά πλακίδια εντοιχισμένα στον βόρειο τοίχο του Ναού.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.