Εκδήλωση για τη λήξη των κατηχητικών μαθημάτων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Την Παρασκευή το απόγευμα 5 Ιουνίου 2015, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, με τη χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού μας και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παύλου, πραγματοποιήθηκε μία χαρούμενη και ενθουσιώδης εκδήλωση, για τη λήξη των Κατηχητικών Σχολείων όλων των βαθμίδων της ενορίας μας, για την κατηχητική χρονιά 2014 – 2015.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου με την συμμετοχή πολλών παιδιών και την παρουσία των γονέων τους και άλλων ενοριτών.
Στο νότιο κλίτος του Ιερού Ναού τοποθετήθηκε ένας μεγάλος πίνακας ζωγραφικής, που περιείχε ένα μεγάλο βιβλίο (την Αγία Γραφή) ανοιγμένο, με ρητά από την Καινή Διαθήκη, μέσα στη φύση: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία…» και «Υμείς εστέ το φως του κόσμου… ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων…». Στο άνω δεξιά μέρος του πίνακα είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός μέσα στη θεία δόξα, η οποία προβάλλει την Αγία Γραφή. Στο κάτω μέρος ευρίσκεται ένας Ιερέας με τέσσερα παιδιά γύρω του, και δείχνει σ’ αυτά, με το χέρι του, το ανοιχτό βιβλίο της Αγίας Γραφής.
Τον πίνακα εμπνεύσθηκε ο π. Βασίλειος, ο οποίος μαζί με τον καλλιτέχνη τον κ. Χρήστο Καρακουλάκη, την κ. Μαρία Τσιαούση, την κ. Μαρία Τσακμάκη, την κ. Τατιανή Τζάλια και άλλα παιδιά ζωγράφισαν και ολοκλήρωσαν το έργο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, «Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών…»

Στη συνέχεια το τμήμα των νηπίων και τα παιδιά της Α’ Δημοτικού απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν.
Υπεύθυνες κατηχήτριες του τμήματος ήταν η κ. Περιστέρα Σβώλη και η κ. Αναστασία Γκούγκα με βοηθούς: την Αθηνά Μαγιάγκα, την Αικατερίνη Ώττα και την Αικατερίνη Τσιαούση.
Ακολούθησαν τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ τάξης του Δημοτικού με κατηχήτρια την κ. Μαρία Τσακμάκη και βοηθούς: την Άννα Μπούρτσου και την Θεοδώρα Μπούρτσου, τα οποία τραγούδησαν για τους παρευρισκομένους και απήγγειλαν ποιήματα.
Μετά, τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά του κατώτερου κατηχητικού της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, με κατηχήτρια την κ. Περιστέρα Μάνιου και βοηθούς την Ελένη Βασιλείου, τη Μαρία Λεζγίδου, την Αλεξάνδρα Μαγιάγκα και την Πρεσβυτέρα Σταυρούλα Βασιλείου, η οποία κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχε αναλάβει τη μουσική τους έκφραση. Τα παιδιά τραγούδησαν υπέροχα και ανέγνωσαν τέσσερις περικοπές από την Καινή Διαθήκη, στο κείμενο και τη μετάφραση.
Οι νέοι και οι νέες του μέσου Κατηχητικού με κατηχήτρια την κ. Ευφημία Ώττα και βοηθούς την κ. Τατιάνα Τζάλια και την κ. Βασιλική Δάρδα, ανέγνωσαν τρία κείμενα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια την μετάφρασή τους.

Ο πατήρ Βασίλειος Βασιλείου, προϊστάμενος στην ενορία του Αγίου Νικολάου και υπεύθυνος των κατηχητικών μαθημάτων στα διάφορα τμήματα, που λειτούργησαν στην ενορία, έκανε την κατήχηση στα παιδιά του Λυκείου με βοηθό την κ. Δήμητρα Λογδανίδου.

Κάποια από τα παιδιά του Λυκείου, διάβασαν ένα ενδιαφέρον κείμενο από το 16ο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, όπου ο Ιησούς Χριστός ρωτάει τους μαθητές του, «τι έχουν καταλάβει οι άνθρωποι γι’ αυτόν, και για ποιόν τον νομίζουν». Και στη συνέχεια, ο Θεός Πατήρ φανερώνει στον μαθητή Σίμωνα, ποιος είναι ο Ιησούς. Το διάβασαν στο αρχαίο ελληνικό κείμενο και στη μετάφρασή του.

Όλοι οι κατηχητές, με λίγα λόγια αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των μαθημάτων, που διδάχτηκαν τα παιδιά καθ’ όλο το κατηχητικό έτος.

Τελειώνοντας η εκδήλωση, η κατηχήτρια των νέων του Γυμνασίου κ. Ευφημία Ώττα έδωσε δύο έπαθλα, που ήταν δύο πίνακες ζωγραφικής, δικής της καλλιτεχνικής εργασίας. Ο ένας πίνακας, που απεικόνιζε έναν χιονάνθρωπο, δόθηκε στο μαθητή με τις περισσότερες συμμετοχές στη λίστα, για την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου. Ο άλλος πίνακας, που απεικόνιζε μία κοπέλα σε ποδήλατο, δόθηκε στη μαθήτρια που μελετούσε συχνότερα την Καινή Διαθήκη.

Η Εκκλησία της Ελλάδος όρισε για τη φετινή κατηχητική χρονιά, να είναι χρονιά μελέτης των αγιογραφικών κειμένων. Γι’ αυτό το λόγο δόθηκε σε όλα τα παιδιά, ως δώρο της ενορίας, μία Καινή Διαθήκη στο αρχαίο κείμενο, από τα χέρια του Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ.
Όπως κάθε κατηχητική χρονιά, έτσι και φέτος, όλα τα παιδιά πήραν ένα ενθύμιο με μία φράση από τη Αγία Γραφή από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νέστορα Γκουρομίσιου.
Επίσης, οι πιο τακτικοί μαθητές πήραν από τα χέρια του πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Λ. Βασιλείου ακόμη ένα ωραίο βιβλίο – δώρο της ενορίας.

Τελειώνοντας, όλοι μαζί, παιδιά και όλο το κοινό, έψαλαν το απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, «Κανόνα πίστεως…».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου, Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στη μελέτη του λόγου του Θεού.
Ο π. Βασίλειος στο τέλος της γιορτής έλαβε το λόγο και ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Μίλησε με λίγα λόγια για την τεράστια αξία της Αγίας Γραφής, επειδή δεν περιέχει κάποια λόγια ανθρώπινα αλλά τα Λόγια του πάνσοφου Θεού, τα οποία είναι τέλεια και διαχρονικά. Ευχαρίστησε, επίσης, όλες τις κατηχήτριες και τους βοηθούς, όλους τους συντελεστές για την ετοιμασία και οργάνωση της εκδηλώσεως, τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και όλους εκείνους, οι οποίοι ολόκληρη τη χρονιά εργάσθηκαν, κουράστηκαν και καταπονήθηκαν.
Ευχαρίστησε και όλα τα παιδιά, τα οποία, δόξα τω Θεώ, ήταν και πολλά και τακτικά στα μαθήματα της κατηχήσεως.
Ευχαρίστησε και τους γονείς, οι οποίοι έχουν καταλάβει ότι, πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στην κατήχηση και στην Εκκλησία, για να γνωρίσουν όσο περισσότερο τον Άγιο Τριαδικό Θεό, τον Ιησού Χριστό και γενικώς όλη την χριστιανική πίστη.
Στο τέλος ευχήθηκε σ’ όλα τα παιδιά, καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο. Ή μάλλον, είπε, «η αίθουσα θα είναι όλο το καλοκαίρι ανοιχτή, οπότε δεν θα χαθούμε, δεν θα αποχωριστούμε. Ο Θεός να είναι μαζί μας! Καλό καλοκαίρι! Καλή μελέτη της Αγίας Γραφής!»
Αποχωρώντας από τον Ιερό Ναό, όλα τα παιδιά πήραν κι από ένα μικρό κέρασμα.

Ομιλία του π. Βασιλείου
κατά την εκδήλωση με τη λήξη των κατηχητικών μαθημάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας, που ήρθατε. Τιμήσατε περισσότερο τα παιδιά σας και λιγότερο τους υπόλοιπους.
Θυμάμαι τον Άγιο Κύριλλο Ιεροσολύμων, ο οποίος απλώς συγκρίνοντας την θεία μετάληψη, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, με τον λόγο που εκφέρεται από τους διαφόρους ομιλητές, λέει ότι είναι στην ίδια βάση, στην ίδια θέση, στο ίδιο ύψος.
Τότε, εκείνα τα χρόνια, θυμάστε, οι Χριστιανοί κοινωνούσαν το Σώμα του Χριστού, παίρνοντας αυτό στα χέρια τους, στη χούφτα τους και αφού περνούσαν όλοι μπροστά από τον Επίσκοπο, μετά πήγαιναν να πάρουν και να πιουν το Αίμα του Χριστού, στη Θεία Λειτουργία. Και τους ρωτάει ο Άγιος:
-«Όταν κοινωνάτε, προσέχετε να μην πέσει κάτι κάτω; Έστω κι ένας μαργαρίτης;»
-«Ασφαλώς, προσέχουμε πάρα πολύ».
-«Ξέρετε, λέει, τι παίρνετε μέσα σας;», «Παίρνετε το Λόγο του Θεού. Παίρνετε τον ενανθρωπήσαντα Λόγο του Θεού.»
Λοιπόν, ο Λόγος του Θεού είναι και αυτός, το Σώμα του, το Αίμα του, η Θεότητά του, αλλά είναι και ο λόγος τον οποίο μίλησε, είπε, εξέφερε. Οπότε, όπως προσέχετε μην σας πέσει κάτι κάτω από την Θεία Κοινωνία, έτσι και όταν ακούγεται ο Λόγος του Θεού, ή όταν μελετάτε τον Λόγο του Θεού, να προσέχετε μη σας πέσει ούτε ένα γράμμα κάτω.
Και θυμάμαι εκείνο το λόγο του Χριστού που είπε ότι: «Ο κόσμος όλος θα περάσει, η γη όλη θα φύγει, το σύμπαν θα πάρει φωτιά, όπως λέει και ο Άγιος Πέτρος ο Απόστολος, αλλά οι λόγοι μου δεν θα παρέλθουν, θα παραμείνουν στους αιώνες των αιώνων», γιατί, ασφαλώς, δεν είναι λόγοι ανθρώπου αλλά είναι λόγοι του αιωνίου Θεού.
Όπως βλέπετε εδώ μπροστά σας, στην οθόνη, στη ζωγραφιά, είναι ένα βιβλίο ανοιγμένο μέσα στη φύση. Στο επάνω μέρος δεξιά είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, μέσα στο άκτιστο φως και στέλνει τις φωτεινές ακτίνες προς το βιβλίο, όπου γράφονται τα εξής: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία». Αυτός είναι ένας λόγος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ήλιο. Κλείστε τα μάτια, βάλτε και τα χέρια μπροστά σας. Τι θα δείτε; Τι θα δούμε; Πώς θα ζήσουμε; Αν δεν θα υπήρχε ο ήλιος, δεν θα υπήρχε τίποτα, καθόλου, εδώ στον κόσμο.
Χωρίς τον Ιησού Χριστό, ο οποίος είπε αυτόν τον λόγο: «Εγώ ειμί το φως του κόσμου», δυστυχώς, ο κόσμος είναι μαύρος και άραχνος, είναι μία ταλαιπωρία, ένα βάσανο, μία κακία, μία εγκληματικότητα, μία διαστροφή.
Ο Ιησούς Χριστός είναι η Ζωή, η Χαρά, η Ευτυχία, τα πάντα. Διότι, όπως χωρίς τον ήλιο δεν μπορούμε να ζήσουμε, να βαδίσουμε, να περπατήσουμε, έτσι και χωρίς το Χριστό, βλέπουμε μία κοινωνία να αυτοκαταστρέφεται.
Και επειδή κι εμείς οι χριστιανοί ακούμε το λόγο του Θεού, και τον τηρούμε τον λόγο του Θεού, και πρέπει να γίνονται αυτά, όσα είπε ο Χριστός, είπε και κάτι άλλο ο Χριστός: «Υμείς εστέ το φως του κόσμου»!
Για φανταστείτε, ο Χριστός είναι το φως του κόσμου, κι εμείς οι Χριστιανοί είμαστε το φως του κόσμου. Αλλά, ποιο είναι το φως του Χριστού και ποιο είναι το φως το δικό μας. Το φως το δικό μας είναι η αντανάκλαση του φωτός του Χριστού. Δηλαδή, σαν να είμαστε κάποιοι καθρέφτες, όσο το δυνατόν πιο καθαροί, που αντανακλούμε το φως. Εδώ πρέπει να αντανακλούμε το Λόγο του Θεού στη ζωή μας, και γι’ αυτό λέει: «ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων». Έτσι, λέει, να λάμπει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους. Πώς; Και με το λόγο και με το έργο, και με τη ζωή μας. Ας τα προσέξουμε πάρα πολύ αυτά, αγαπητοί μου αδελφοί.
Και ένα τελευταίο. Θυμήθηκα τον Άγιο Νεκτάριο, ο οποίος μικρό παιδί ον, δούλευε σ’ ένα παντοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη, στην Πόλη, και είχε πόθο μεγάλο, αυτά τα οποία ήξερε αυτός, να τα πει και στους άλλους, σε όλους. Ξέρετε, χαρτιά, διαφημιστικά ή άλλα λευκά, δεν πολύ – υπήρχαν τότε, και αυτά που ήθελε να τυλίξει ο καθένας έμπορος ή το παιδί που δούλευε εκεί στο παντοπωλείο, τα τύλιγε σε εφημερίδες της εποχής εκείνης. Εκεί, στα περιθώρια της εφημερίδας, που δεν ήταν δηλ. γράμματα, εκεί στα περιθώρια, καθόταν και έγραφε κάποια ρητά, σαν κι αυτά που ακούσαμε πριν από λίγο, και αυτά που θα σας δώσουμε στη συνέχεια και θα τα πάρει το κάθε παιδί. Και θα ’θελα, ό, τι του «τύχει», να το βάλει μπροστά, εκεί που διαβάζει, για να το βλέπει πάντοτε.
Έγραφε, λοιπόν, αυτούς τους λόγους, αυτά τα ρητά στις εφημερίδες, και ο καθένας όταν πήγαινε στο σπίτι του και ξετύλιγε το αντικείμενο αυτό που είχε αγοράσει, διάβαζε και αυτό που ήταν εκεί γραμμένο. Οπότε, όλοι ωφελούνταν πολλαπλώς.
Στα παιδιά, που είναι από την Δ΄ τάξη του Δημοτικού και πάνω, θα δώσουμε από μία Καινή Διαθήκη. Είναι μόνο το Κείμενο, και θα ήθελα να πω ότι, άσχετα από το αν καταλαβαίνουμε ή εμβαθύνουμε ή μπορούμε να καταλάβουμε βαθιά –βαθιά, τι λέει το Κείμενο, και μόνο που κρατούμε την Αγία Γραφή στα χέρια μας, είναι μία πολύ μεγάλη ευλογία. Και μόνο που θα καθίσουν, έτσι, κάτι να διαβάσουν, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευλογία.
Τα παλιά χρόνια οι πιο πολλοί δεν ήξεραν γράμματα. Δεν ήξεραν κάν την αρχαία Ελληνική γλώσσα και όμως προσπαθούσαν να βρουν μία Καινή Διαθήκη, μία Αγία Γραφή, που είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη. Και την είχανε επάνω στο εικονοστάσι. Την είχανε σαν εικόνα, σαν κάτι παραπάνω από εικόνα. Οπότε, και μόνο που θα πιάσεις την Αγία Γραφή, την Καινή Διαθήκη, πιάνεις το λόγο του Θεού. Να το φιλάς, να το ασπάζεσαι, να κλαίς, να αισθάνεσαι, να νοιώθεις όλα αυτά τα οποία γράφει εδώ μέσα.
Και τελειώνω με τη σπουδαιότητα που έχει ο λόγος του Θεού, η Καινή Διαθήκη, η Αγία Γραφή, μ’ αυτό το οποίο κάνει η Εκκλησία μας. Τι κάνει η Εκκλησία μας; Τον Λόγο του Θεού τον έχει στο υψηλότερο και ενδοξότερο σημείο μέσα στον Ιερό Ναό. Είναι επάνω στον θρόνο, που ονομάζεται Αγία Τράπεζα. Εκεί είναι και ο Λόγος του Θεού, ως λόγια, και ο Λόγος του Θεού, ως Σώμα και Αίμα του. Εκεί είναι το άγιο Ευαγγέλιο, εκεί είναι και το άγιο Ποτήριο. Μαζί.
Να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους πάντες. Να ευχαριστήσουμε το Σεβασμιώτατο, γιατί χωρίς αυτόν, ευλογία η Ενορία και η πόλη και η Μητρόπολη δεν παίρνει, δεν έχει. Όλα απορρέουν από τον Επίσκοπο, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έρχεται πάρα πολλές φορές εδώ στα κατηχητικά μας, έχει κάνει μαθήματα με τα παιδιά, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και ασφαλώς ευχαριστούμε τον Κύριό μας, το Ιησού Χριστό και τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, για όλες τις πλουσιοπάροχες ευλογίες που συνεχώς μας χαρίζει.
Καλό καλοκαίρι. Και μην ξεχνούμε τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Καλή αντάμωση τον Οκτώβριο στα κατηχητικά μαθήματα.
Ως τότε η αίθουσα του πνευματικού μας κέντρου θα είναι ανοιχτή, για συναντήσεις με τα άλλα παιδιά, για παιχνίδι, για να δανεισθείτε κάποιο βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη, για να αγοράσετε ωραίο βιβλίο, για να κάνετε κάποια εκπομπή στο ραδιόφωνο.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.