Μεγάλη Τρίτη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Τη Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, όπου με την παρουσία πλήθους πιστών, κήρυξε τον Θείο Λόγο.
Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε πρώτα στη μετάνοια της πόρνης γυναικός, ή οποία επαινείται από τον Χριστό. Τι οδηγεί, είπε, αυτή τη γυναίκα στη μετάνοια; Την οδηγεί η αίσθηση του Θεού. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα και το μεγάλο πρόβλημα…
Από την άλλη, αντιπαρέβαλε τον Ιούδα που είναι ο μαθητής του Χριστού, ο οποίος όμως τώρα έρχεται να τον προδώσει, όχι απλά να τον εγκαταλείψει, όχι απλά να φύγει, αλλά να τον προδώσει. Έρχεται και σκέπτεται να τον πουλήσει και διαμορφώνει την τιμή του, Αυτού που είναι ατίμητος… Και ο λόγος, πρώτον, είναι ότι ο Θεός σέβεται πάντα την ελευθερία του ανθρώπου. Και την ελευθερία της αμαρτίας του και την ελευθερία της μετάνοιάς του… Και έτσι ο μαθητής γίνεται προδότης. Βέβαια, το τέλος του είναι γνωστό. Αυτός το επέλεξε, για να φανερώσει το σκοτάδι, που υπήρχε στην ψυχή του…
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η μέρα η σημερινή αρχίζει να μας βάζει στα βαθειά. Μιας βαθιάς εξέτασης του εαυτού μας. Τα τροπάρια που ακούσαμε, τα ‘χουμε ξανακούσει. Αυτό που είναι σημαντικό, δεν είναι αν τα ‘χουμε ξανακούσει. Είναι το πόσο μας έχουν αγγίξει. Το πόσο μας έχουν παρακινήσει, για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όχι να δείξουμε σε κανένα ότι αλλάξαμε. Αυτή η γυναίκα δεν νοιάζεται να δείξει σε κανέναν τίποτα. Αυτή βρήκε το σωτήρα της, βρήκε την αγάπη της, και αυτήν την αγάπη την διαλαλεί παντού. Δεν ντρέπεται τα σχόλια των ανθρώπων, που την βλέπουν να πέφτει στα γόνατά του, να τα λούζει με μύρο….
…Έτσι, λοιπόν, αυτό που μας χρειάζεται είναι η μετάνοια, που γεννά η αγάπη, η αγάπη που γεννιέται από την αίσθηση του αγαπημένου. Αυτού, που έρχεται για να πάθει. Που δεν έρχεται για να μας χρησιμοποιήσει, που δεν έρχεται για να δοξασθεί, αλλά έρχεται για να πάθει, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι, είναι ο μόνος που μπορεί να μας σώσει. Ότι εμείς, ό, τι κι αν κάνουμε, η σωτηρία είναι αδύνατη χωρίς αυτόν. Κι εμείς κάποια στιγμή ξυπνάμε και λέμε, αυτή είναι η αλήθεια. Αλλιώς θα υποφέρουμε.
Καταλήγοντας, ευχήθηκε, τα δύο παραδείγματα (της πόρνης γυναικός και του Ιούδα) να εντυπωθούν στην καρδιά μας. Του μεν Ιούδα προς αποφυγή, το τέλος του δείχνει, πιο είναι το τέλος όλων των παρόμοιων ανθρώπων, και αυτής της γυναίκας προς μίμηση, στο βάθος της μετάνοιας και στο βάθος της αγάπης της για το Χριστό.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.