Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 και τα 300 + 1 χρόνια από την γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Μαρτίου 2015, η υποδοχή του αυθεντικού σταυρού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τεμαχίου του ιερού λειψάνου του.
Τα ιερά αυτά θησαυρίσματα μετέφερε ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης ιερομόναχος Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και τα υποδέχτηκαν οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος Βασιλείου και π. Νέστορας Γκουρομήσιος καθώς και πολλοί πιστοί.
Αμέσως μετά την υποδοχή το ιερό λείψανο και ο μεταλλικός σταυρός του αγίου Κοσμά, εναποτέθηκαν εντός του Ιερού Ναού, όπου τελέστηκε ο Εσπερινός της ημέρας.
Στο κήρυγμά του, κατά τον εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος αναφέρθηκε εν ολίγοις στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο του 1821. Στη συνέχεια μίλησε για τον Σταυρό και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Κοσμά, αλλά και τον Άγιο Κοσμά, που, όπως είπε, είναι ένας από εκείνους, χάρη στον οποίο εμείς σήμερα δεν φοράμε φέσι, αλλά είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι.
Μετά τον Εσπερινό, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιατίστης κ. Παύλου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα, για τα 300 +1 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μέσα στα πλαίσια της Εθνικής επετείου, της 25ης Μαρτίου 1821.

Ο αγώνας και η προσφορά του Αγίου είναι ταυτισμένα με τους Αγώνες και την προσφορά των ηρωικών προγόνων μας, υπέρ της απελευθερώσεως του Ελληνικού Έθνους μας. Αν δεν υπήρχε ο Αγώνας των Ηρώων του 1821, δεν θα υπήρχε σήμερα ελεύθερη Ελλάδα. Κι αν δεν υπήρχε ο άγιος διδάσκαλος Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός, δεν θα γνωρίζαμε την πίστη και την γλώσσα και την ιστορία των προγόνων μας. Ο Άγιος Κοσμάς έχτισε τα θεμέλια της Ελευθερίας του Γένους μας κι έδωσε τον εαυτό του, για τους αδελφούς του και την ανάσταση του Γένους.

Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ενορίας με χοράρχη τον πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Βασιλείου. Έψαλλε ύμνους του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά και ύμνους από την ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ενδιάμεσα ακούστηκαν αποσπάσματα από τις διδαχές του Αγίου και ποιήματα αφιερωμένα στον Άγιο αλλά και στην Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Γεώργιος Φίλιος, θεολόγος και φιλόλογος, ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779) ως Ιεραπόστολος και Διαφωτιστής του Γένους». Παρουσίασε εμπεριστατωμένα, τόσο την αγιασμένη μορφή, όσο και τη μεγάλη προσωπικότητα του εθναποστόλου, ισαποστόλου, διδασκάλου, εθνεγέρτου και αναμορφωτού του Γένους μας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, με διευθυντή τον καθηγητή μουσικής κ. Παναγιώτη Αμεξίζογλου τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια, γραμμένα για τον Άγιο Κοσμά.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος λέγοντας ότι «Η Ελλάδα θα σηκώσει κεφάλι, όταν οι Έλληνες θα ενωθούν γύρω από την πίστη του Χριστού και θα δώσουν το χέρι ο ένας στον άλλον. Τότε μπορεί να γονατίσουμε όλοι αλλά θα σηκωθούμε όλοι. Και τότε θα είμαστε ελεύθεροι στον τόπο μας και δεν θα ζητιανεύουμε στους ξένους.
Ένας άνθρωπος «ζήλω Θεού πεπυρωμένος» έσωσε ένα λαό ολόκληρο. Μακάρι, λοιπόν, να αναδείξει καινούργιους Άγιους Κοσμάδες, και να εμπνευστούμε από τέτοια παραδείγματα, γιατί μόνον όταν έχεις ιδανικά, η ζωή σου έχει νόημα και όταν δεν έχεις ιδανικά, θα σε φάνε τα σκουπίδια και τα σκουλήκια. Και ακόμα, θα προσπαθείς να δώσεις νόημα στα χαπάκια, στις σύριγγες, στις ενέσεις, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ζήσεις, ενώ στην πραγματικότητα είσαι νεκρός. Ο Άγιος Κοσμάς ήταν νεκρός, το ακούσαμε, το σκαμνί του ήταν ο τάφος του, γι’ αυτό μπορούσε να είναι αυθεντικός, γι’ αυτό μπορούσε να μιλάει μ’ ένα λόγο καίριο και γι’ αυτό μπορούσε ο λόγος του να ανασταίνει. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.»
Ο π. Βασίλειος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, για τα όσα είπε επιγραμματικά για τον Άγιο Κοσμά, ευχαρίστησε και τον κύριο Φίλιο ιδιαίτερα, διότι με την ομιλία του μας αναβάπτισε και εθνικά ελληνικά και ορθόδοξα. Ευχαρίστησε και τις δύο χορωδίες, που κοπίασαν για να παρουσιάσουν τους ύμνους και τα τραγούδια και ζήτησε από όλους τους παρευρισκομένους στον Ναό, να περάσουν από το Σεβασμιώτατο να πάρουν από μία μικρή πλαστική εικόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο της εκκλησίας μας, «Τη υπερμάχω…» και τον εθνικό ύμνο της πατρίδος μας, «Σε γνωρίζω από την όψη…», τους οποίους έψαλλαν όλοι μαζί.
Η Ενορία του Αγίου Νικολάου πρόσφερε, σε όλους όσοι συμμετείχαν στις χορωδίες, το βιβλίο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, Ο ΕΘΝΑΠΟΣΤΟΛΟΣ», ως ένα μικρό ευχαριστώ, για την προθυμία και τον κόπο τους.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.