Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Με εκκλησιαστική ευλάβεια γιορτάστηκε και φέτος, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015, η μεγάλη δεσποτική εορτή των Αγίων Θεοφανείων στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.
Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσαν στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος και π. Νέστορας.
Πριν την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου επί τη εορτή των Θεοφανείων, όπου μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος
σημειώνει ότι: «Ὁ Θεός εἶναι κοινωνία προσώπων καί ὁ ἄνθρωπος στήν αὐθεντικότητά του ἔχει πλασθεῖ νά ζεῖ ὄχι ἀτομικά ἀλλά κοινωνικά, ὡς κοινωνία προσώπων…
…Ἡ κλήση τοῦ ἀνθρώπου εἶναι νά κοινωνεῖ ἐν ἀγάπη ὁ ἕνας μέ τόν ἄλλο καί νά συγκροτοῦν τήν ἀγαπητική κοινωνία τῶν προσώπων. Κάθε ἄλλος τρόπος ὕπαρξης εἶναι λαθεμένος καί ἀρρωστημένος. Ἡ ἔκπτωση ἀπό τήν ἀγάπη εἶναι μή ζωή, εἶναι ἄρνηση τῆς ζωῆς».
Στη συνέχεια τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, κατά την οποία έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη μικρή κολυμβήθρα, και ο αγιασμός των υδάτων.
Μετά την απόλυση ευλογήθηκε όλο το εκκλησίασμα με τον Τίμιο Σταυρό και ραντίστηκαν οι πιστοί με τον αγιασμό.
Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να λάβει τη χάρη και το φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος.
Τα Άγια Θεοφάνεια ή Επιφάνεια εορτάζουμε την βάπτιση του Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό και την φανέρωση του Αγίου Τριαδικού Θεού, για πρώτη φορά στον κόσμο.
Στην Σιάτιστα, σύμφωνα με την παράδοση, όλο το εκκλησίασμα παίρνει ως ευλογία και ένα κομμάτι γλυκιάς πίτας, που είναι προσφορά από τις κυρίες της Ενορίας, οι οποίες τον προηγούμενο χρόνο βρήκαν το φλουρί στο δικό τους κομμάτι.

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.