Η ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα πανηγύρισε τον Άγιο Σεραφείμ

Μέσα στο εόρτιο κλίμα του Δωδεκαημέρου, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, εορτάστηκε η ιερά μνήμη του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.

Με την ευλογημένη αυτή ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σεραφείμ τελέστηκε την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015, την παραμονή της εορτής, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ, η πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού και η ευλογία των προσφερομένων άρτων από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα.

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους της Ενορίας, ιερούργησε και μίλησε επίκαιρα στο πλήθος των παρισταμένων πιστών.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην εορτή του τιμωμένου Αγίου Σεραφείμ αναφέροντας μεταξύ άλλων και ότι: «…ο Άγιος Σεραφείμ μας έδωσε απαντήσεις σε πολλά καίρια ερωτήματα. Ένα από αυτά τα ερωτήματα είναι γιατί ζούμε; Γιατί ήρθαμε στο κόσμο. Και ο Άγιος μας απάντησε με σαφήνεια και καθαρότητα. Ήρθαμε σ’ αυτόν τον κόσμο για να γίνουμε άγιοι. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δηλαδή να γίνουμε κατά χάριν θεοί.
Μας είπε με πάρα πολλή σαφήνεια ότι ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής μας είναι να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα. Και όταν τον ρώτησε κάποιος τι σημαίνει να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα τότε ο Άγιος Σεραφείμ του είπε σκέψου λιγάκι το εμπόριο. Δίνεις και αγοράζεις, αυτό εννοώ. Τι δίνουμε; Τον αγώνα και την προσπάθειά μας. Την προσευχή μας και την άσκησή μας. Την υποταγή μας στου Θεού το θέλημα. Την ένταξή μας στη ζωή της εκκλησίας ολοκληρωτικά. Αυτό δίνουμε. Τι παίρνουμε; Το Άγιο Πνεύμα. Και όταν κανείς έχει το Άγιο Πνεύμα έχει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του. Έχει την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, την πίστη, την πραότητα, την εγκράτεια έχει όλες αυτές τις αρετές δηλαδή οι οποίες ουσιαστικά στολίζουν τη ζωή του ανθρώπου. Και ο Άγιος μας εξηγεί ποιοι είναι οι γνήσιοι άνθρωποι. Δηλαδή είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι ακριβώς φανερώνουν, ότι έχουν το Άγιο Πνεύμα στη ζωή τους, απ’ τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, που στολίζουν τη ζωή τους. Έτσι ο καθένας χριστιανός και τότε και σήμερα, που πάλι ο Άγιος Σεραφείμ μας ομιλεί, ξέρει καλά τον τρόπο που πρέπει να πορευτεί στη ζωή του…
…Τελειώνοντας ευχήθηκε καθώς ξαναμπαίνουμε σε ένα χρόνο καινούργιο να συνειδητοποιήσουμε ότι το νόημα του χρόνου είναι να γίνει καιρός σωτηρίας και τόπος αγιασμού.»
Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ το οποίο κατέχει ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό η Ενορία και απονέμει την υπό της Εκκλησίας μας προβλεπομένη τιμή εις τα Άγια λείψανα.
Στην εορτή της μνήμης της κοιμήσεως του Αγίου Σεραφείμ και στην πανήγυρη του φερώνυμου παρεκκλησίου συμμετείχαν πολλοί πιστοί.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές και πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρόντες.

 

This entry was posted in Επικαιρότητα and tagged . Bookmark the permalink.